RSS

A 18-ea nereuşită a Rusiei în drum spre Marte

10.11.2011 Actual
208
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: sharenator.com

Racheta Fobos-Grunt, lansată de Rusia spre satelitul lui Marte, nu poate părăsi orbita Pământului. Aparatul care costă peste 100 de milioane de euro are acum anumite probleme cu motoarele, care nu îl lasă să pornească spre planeta roşie.

Uimitor este faptul că în ultimii 50 de ani Rusia şi URSS au trimis 18 aparate spre Marte, dar nici una din misiuni nu s-a soldat cu succes. O parte din rachete nu au reuşit să iasă in atmosferă, căzând în ocean, altele au trecut pe lângă Marte, iar unele pur şi simplu au pierdut contactul cu centrul de control.

Cu toate acestea Rusia pretinde să-şi întoarcă titlul de putere cosmică şi după 15 ani de la ultima încercare din 1996, lansează Fobos-Grunt spre satelitul vecinei noastre cosmice. Staţia va avea drept scop cercetarea lunii marţiene. Savanţii speră să întocmească o hartă a resurselor de pe Fobos, care ar putea servi în viitor drept punct intermediar pentru astronauţii care vor pleca pe Marte.

Totuşi, aparatul în valoare de 120 de milioane de euro ar putea să nu ajungă la destinaţie, chiar dacă problema cu motoarele lui va fi rezolvată. Având în vedere că planetele nu stau pe loc şi se mişcă în jurul Soarelui, distanţa între Pământ şi Marte ar putea să se schimbe în cele câteva zile cât aparatul staţionează pe orbită şi Fobos-Grunt pur şi simplu nu va avea suficient combustibil pentru a ajunge la ţintă. Dacă staţia nu va fi recuperată în următoarele două zile, ea se va transforma într-o bucată de gunoi extrem de scump, care în cele din urmă va cădea pe Pământ.

Rusia pare să fie extrem de interesată în cercetarea cosmosului în ultimii ani - din 2005 bugetul Roscosmos-ului a fost majorat de 4 ori, ajungând în prezent la 100 de miliarde de ruble. Aceşti bani însă vin prea târziu, spune Vladimir Popovchin, şeful agenţiei spaţiale ruseşti. Exodul de creieri şi lipsa de experienţă a tinerilor specialişti au făcut ca doar în 2011 Rusia să piardă 4 aparate lansate. Conform unor estimări, pierderile din cauza acestor incidente se cifrează la 16 miliarde de ruble, sau aproximativ 370 de milioane de euro.

Autor: Viorel Roman
Sursa: amount.md
0

Comentarii (0)  11.11.2011

  Atelier de lucru | Proiecte care vor fi finanţate în cadrul Programului UE 12

  11.11.2011

  PROFESIA DE BIBLIOTECAR ÎNTRE VOCAŢIE ŞI PRESTIGIU

  11.11.2011

  Filmul unei zile pe Pământ 11.11.11: Episodul despre Republica Moldova axat pe o iniţiativă de promovare a energiei renovabile la Sipoteni, Călăraşi

  10.11.2011

  Esența unui studiu de fezabilitate, tema unui Cluster Club la ADR Nord

  10.11.2011

  Misiune în domeniul sănătăţii mintale a OMS în Moldova