RSS

„Legatum” spulberă miturile despre Moldova şi moldoveni

02.11.2011 Actual
446
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: legatum.com

Institutul internaţional de cercetări „Legatum”, cu sediul la Londra, a dat publicităţii Indexul Prosperităţii în Lume, un clasament în care sunt analizate gradul de democratizare şi evoluţiile economice şi sociale ale unei ţări, percepute de cetăţenii respectivei ţări.

Potrivit Indexului, Republica Moldova se numără printre 30 de ţări în care nu se poate vorbi despre prosperitate sau domnia  legii, transmite Europa Liberă.

La capitolul economic, cercetătorii de la Legatum scriu că în ciuda recentei creşteri a PIB, moldovenii se luptă zilnic cu traiul şi mulţi dintre ei abia reuşesc să o scoată la capăt de la o lună la alta cu cheltuielile. Numai 40% dintre moldoveni ar avea încredere în sectorul financiar al ţării, ceea ce plasează Moldova între ultimele 15 ţări ale clasamentului la acest indicator.

„Moldova are potenţial creator şi de inovaţie, dar este ţinută în loc de infrastructura tehnologică înapoiată”,  consideră experţii de la Legatum. Numai 53% dintre moldoveni cred că dacă munceşti mult reuşeşti în viaţă, ceea ce, din nou, plasează Moldova printre ţările de la coada clasamentului.

Moldova este considerată o ţară cu o democraţie parţială – aşa cum este de altfel calificată şi de organizaţia Freedom House – parţial liberă – în care este foarte dificil de depăşit obstacolele birocratrice.  Numai unul din patru moldoveni cred ca alegerile care au loc în ţara loc sunt libere şi corecte.

În ciuda faptului că mulţi moldoveni fac studii universitare numai 49% dintre ei cred că copiii lor au şansa să evolueze constant în domeniul educaţiei. Despre starea sistemului de sănătate, experţii de la Legatum spun că prea puţini moldoveni îşi pot permite să aibă grijă corespunzător de sănătatea lor şi de a familiei lor şi asta pentru că nu au resursele necesare, şi numai şase din zece moldoveni sunt multumiţi de starea sănătăţii lor.

Potrivit datelor cercetătorilor de la Legatum, moldovenilor le este destul de teamă să iasă noaptea singuri pe stradă, ceea ce plasează din nou ţara printre cele de la coada acestui clasament. Mai puţin de patru din zece moldoveni spun că nu le e teamă sa fie tâlhăriţi noaptea.

În ceea ce priveşte libertatea individuală, experţii care au făcut acest clasament consideră că moldovenii nu sunt fericiţi cu gradul de libertate de care se bucură şi sunt deseori intoleranţi faţă de străini şi faţă de minorităţi. Acest aspect plasează Moldova între cele mai intolerante 20 de ţări ale lumii.

Se ajută moldovenii între ei? Nu prea - spun experţii de la Legatum şi asta se vede din faptul că numai 17% donează regulat în acţiuni caritabile şi doar 13% cred ca pot avea încredere în alţii.

Clasamentul Legatum a fost realizat în baza sondajelor de opinie Gallup şi ale studiilor efectuate de organizaţii internaţionale precum Freedom House, Transparency International, şi Indexul Dezvoltării al Naţiunilor Unite.

În Indexul Prosperităţii în Lume sunt analizate 110 de state, fiind stabilite trei categorii – 30 de ţări apar în frunte în care lumea este mulţumită, economia evoluează lin şi societatea are încredere în ea şi în viitor; a doua categorie cu 50 de ţări care sunt cumva la mijloc, nici prea mulţumite de ele şi nici prea prospere (printre acestea figurează Ungaria, Estonia, Slovacia, Lituania, România, Rusia şi Ucraina ş.a.). A treia categorie, din care face parte şi Moldova, include 30 de ţări în care nu se poate vorbi despre prosperitate sau domnia legii.

Autor: Oana Serafim
Sursa: europalibera.org
0

Comentarii (0)  04.11.2011

  DECLARATIE PENTRU PRESA: Misiunea Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay în Republica Moldova

  04.11.2011

  INVITAŢIE MEDIA: 7 noiembrie 2011 – Asociaţia Obştească “Soarta” organizează deschiderea Centrului pentru Vârstnici „Max Borceag”

  03.11.2011

  Directorul ADR Nord, Ion Bodrug: Președintele raionului Edineț „sprijină”, în acest mod, un important proiect din Regiunea de Dezvoltare Nord

  03.11.2011

  Tendințele de mediu amenință progresul pentru săracii lumii, avertizează Raportul Dezvoltării Umane 2011

  03.11.2011

  Riscurile de mediu amenință realizările solide ale țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în domeniul dezvoltării umane și echității, afirmă Raportul Dezvoltării Umane 2011