RSS

FMI este îngrijorat de activitatea vămii şi a fiscului, declaraţie

01.11.2011 Actual
629
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: americanprogress.org

Fondul Monetar Internaţional este îngrijorat de activitatea serviciilor vamal şi fiscal din Republica Moldova, pe motiv că acesta gestionează nesatisfăcător colectarea impozitelor, lăsând loc pentru evaziuni fiscale, corupţie şi alte fenomene negative. În schimb, lipsa de profesionalism în aceste structuri este acoperită prin solicitarea de către Guvern a majorării unor impozite.

Declaraţii în acest sens a făcut preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu la emisiunea „În profunzime” de la PRO TV. Lupu a făcut aceste aprecieri în contextul comentariilor pe marginea activităţii procurorului general, Valeriu Zubco, demisia căruia a cerut-o premierul Vlad Filat, invocând nereguli legate, în special de atacurile raider asupra unor instituţii bancare, notează Info-Prim Neo.

„Păi dacă mă pomenesc eu vineri seara la întrevederea cu Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care pentru prima oară îmi spune că sunt îngrijoraţi de situaţia cu administrarea vamală şi administrarea fiscală: nu se colectează impozitele, nu se colectează nici la vamă, nici în fisc în măsura în care avem creşterea economică şi creşterea importului. Şi atunci, dacă se vine în asemenea condiţii cu majorări de impozite, iar aceasta înseamnă majorări de preţuri pentru produse şi servicii, ca, pe această cale noi să compensăm lipsa de profesionalism, dar eu aş spune şi corupţia, fiindcă este vorba de zeci şi sute de milioane, păi, haideţi să-i lăsăm să-i administreze vama şi fiscul în continuare”. A declarat Marian Lupu.

Oficialul a afirmat în context că cererea de demitere a procurorului general nu are temei şi este anticonstituţională. „Toate atacurile raider au fost o invenţie, un pretext pentru a ataca procuratura generală şi a cere demisia procurorului. Vedeţi că tema atacurilor raider a dispărut, a fost uitată. Iar procurorul general iese şi spune că această insistenţă de demisie a procurorului poate fi bazată pe altceva”. Marian Lupu a declarat că raportul premierului Vlad Filat privind atacurile raider nu au conţinut dovezi ale activităţii nesatisfăcătoare a Procuraturii, iar unii deputaţi atacă procurorul pornind de la alte interese, inclusiv personale.
 

Autor: Info-Prim Neo
Sursa: info-prim.md
0

Comentarii (1)

  • 01.11.2011 18:04
    ion croitoru:

    Inn mare masura se observa un neporfesionalism in activitatea serviciului vamal si ce fiscal. Noi deja am vazut ca fiscul este o institutie politizata, corupta iar cind a fost efectuat controlul fical de la JLC, a fost culmea, mi sa facut o impresie ca fiscul este un instrumnet a unei personea care prin intermediul acestuia isi promoveaza propriile interese economice. Pe cind serviciul fiscal din RM trebuie sa fie unul transparent, si nu unul corupt.

19.10.2012

INCASO FELICITĂ PARTENERII ȘI COLEGII DE LUCRU CU ZIUA JURISTULUI

19.10.2012

INVITAȚIE PENTRU PRESĂ: Fundația Bill & Melinda Gates investește în bibliotecile publice din Moldova

18.10.2012

CJI angajeaza un expert pentru elaborarea unui studiu

18.10.2012

CJI anunta concurs de selectare a 2 experti pentru elaborarea unui studiu

18.10.2012

Businessmeni din Polonia sunt deschiși pentru colaborarea în domeniul agricol cu fermieri din Moldova