RSS

Statul a alocat 25 mln lei pentru sporirea eficienţei energetice

01.11.2011 Actual
89
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: rferl.org

Pentru prima dată, au fost selectate, în bază de concurs, proiecte concrete de eficienţă energetică, ce vor fi finanţate din bugetul de stat. Astfel, 25 de milioane de lei au fost alocate pentru proiecte de sporire a eficienţei energetice în instituţiile publice din ţară.

Acest lucru s-a decis în şedinţa de ieri a Consiliului de administrare a Fondului pentru eficienţă energetică, prezidată de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, informează Moldpres.

Potrivit Serviciului comunicare şi relaţii cu mass-media al Ministerului Economiei, din 215 cereri de finanţare, au fost selectate 76 de cereri, în valoare de 102 milioane lei. Acestea au documente justificative, inclusiv audit energetic al clădirilor sau studiu de fezabilitate. Reducerea totală a consumului de energie în urma implementării acestor proiecte ar fi echivalentul a 14 milioane de kW/h anual, 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale sau 1200 gigacalorii.

Costul mediu pentru reducerea consumului cu 1 kW/h este de 7,3 lei. Au fost acceptate 47 de cereri pentru finanţare în cadrul Programului de implementare a proiectelor de eficienţă energetică şi valorificare a surselor regenerabile de energie pentru obiective publice. La selectarea proiectelor s-a ţinut cont de raportul de audit sau de studiul de fezabilitate şi anume prin determinarea raportului dintre costul estimativ (prezentat de solicitanţi în cererile depuse şi în devizele de cheltuieli) al acţiunilor propuse şi economia de energie ce urmează a fi obţinută.

Valeriu Lazăr, preşedinte al Consiliului de administrare al Fondului pentru eficienţă energetică, a solicitat ca, la selectarea dosarelor spre finanţare, să se ţină cont şi de coeficientul de multiplicare a investiţiilor, beneficiarii urmînd să cofinanţeze lucrările. Majoritatea proiectelor se referă la izolarea termică a clădirilor, schimbarea ferestrelor şi a uşilor, în special, în grădiniţe, şcoli şi spitale, dar şi proiecte ce utilizează energia regenerabilă, cum ar fi instalarea de colectoare solare.

Viceprim-ministrul s-a arătat satisfăcut de calitatea proiectelor şi de capacitatea de asimilare a mijloacelor alocate. Numărul mare de cereri depuse demonstrează că există o capacitate de absorbţie şi o necesitate de astfel de finanţări. Pornind de la acest fapt, finanţarea acţiunilor îndreptate spre sporirea eficienţei energetice va fi o prioritate bugetară pentru anul 2012, a declarat Valeriu Lazăr. Ministrul Economiei a mai precizat că, începînd cu anul viitor, vor putea aplica pentru finanţare din Fondul pentru eficienţă energetică şi companiile private, notează MOLDPRES, citînd Serviciul comunicare şi relaţii cu mass-media al ME.

Autor: Moldpres
Sursa: moldpres.md
0

Comentarii (1)

  • 01.11.2011 16:28
    leonid garcea:

    V.Lazar nu odata a aratat ce este unul dintre cei mai competenti ministri din actualul guvern si probabil unul dintre cei mai profesionist ministru a economiei de cind RM a devbenit independenta. Acesta de mai multe ori si-a aratat profesionalismul in situatii extreme precum problema din sectorul energetic care avea sa devina o problema catastrofala pentru Moldova, sau crearea noilor programe precum PARE 1+1, care este unul destul de pozitiv si benefic pentru tara noastra, prin acest program se incearca atragerea muncitorilor moldoveni de peste hotare inapoi acasa. Nu inteleg de ce multi critica activitatea acestuia, pentru ramine dl.Lazar ramine unul dintre cei mai performanti ministri din guvernul AIE-2.01.11.2011

Masă rotundă de evaluare a proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova”

01.11.2011

Buletinul informativ nr.10, elaborat și difuzat de ADR Nord

01.11.2011

Lansare de studiu: Transnistria - o posibilă unitate administrativ-teritorială de nivelul II în componenţa Republicii Moldova

01.11.2011

Nu ratați conferința ”Dezvoltare durabilă prin ecotehnologii, ecoproduse, ecoservicii”

01.11.2011

Expert IDIS recomandă modificarea formulei de calcul a preţului de procurare a gazelor naturale