RSS

GREVĂ GENERALĂ în Grecia. Ciocniri între protestatari şi forţele de ordine

19.10.2011 Actual
93
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: agerpres.ro

Peste 125.000 de persoane au ieşit în stradă miercuri, în prima zi a unei greve generale de 48 de ore, la Atena, Salonic şi în alte oraşe ale ţării, conform poliţiei, un număr record de la debutul crizei datoriei în 2010, transmite AFP, potrivit Agerpres.

La Atena, patru cortegii diferite, reunind peste 70.000 de oameni potrivit poliţiei, defilau în direcţia Pieţei Syntagma, spre sediul parlamentului, unde a început marţi seară dezbaterea asupra unui proiect de lege controversat care impune un nou pachet de măsuri de austeritate ce ar urma să scadă brutal nivelul de viaţă pentru numeroşi greci. 

Aceste cifre reprezintă un record de la debutul crizei datoriei, în contextul în care cele mai importante manifestaţii de până acum au reunit circa 70.000 de persoane în mai 2010 la Atena la apelul sindicatelor sau în mai 2011 la apelul mişcării 'indignaţilor', conform datelor poliţiei. 

Proiectul de lege prevede mai ales o reducere a numărului de salariaţi din sectorul public şi a tratamentului acestora, o creştere a fiscalităţii, dar şi îngheţarea contractelor colective, deschizând calea spre o generalizare a reducerilor salariale în companiile private. 

În cortegiu, un banner al greviştilor solicita ca 'guvernul să cadă acum'. Un altul, afişat pe o clădire a Ministerului Sănătăţii, îi îndemna pe aleşii eleni să 'voteze memorandumul şi să se baricadeze', cu trimitere la acordul semnat în mai 2010 de guvernul socialist, care subordonează menţinerea 'perfuziei' financiare a Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional eforturilor de austeritate şi de stabilizare a ţării. 

Ciocniri au izbucnit miercuri între grupuri de tineri şi poliţie în apropiere de sediul parlamentului grec, în centrul Atenei, pe marginea manifestaţiei gigantice împotriva austerităţii. 

Circa 200 de tineri au început să arunce cu cocteiluri Molotov şi pietre într-o barieră a poliţiei instalată pentru a restricţiona accesul la parlament. În replică, forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene, în contextul în care circa 70.000 de persoane, conform poliţiei, se îndreptau spre piaţa centrală din Atena, dintr-un total e 125.000 de manifestanţi înregistraţi în întreaga ţară. 

De asemenea, o parte dintre protestatari au spart o cabină a poliţiei amplasată în faţa unei clădiri a Ministerului de Externe, înainte de a fi dispersaţi de forţele antirevoltă. Puţin mai departe, circa 300 din miile de proprietari de taxiuri care demonstrau împotriva liberalizării profesiei lor au bombardat un cordon poliţienesc cu pietre şi pubele, fiind şi ei întâmpinaţi cu gaze lacrimogene. 

În rest, manifestaţia se desfăşura în calm, fiind împărţită între o adunare comunistă în faţa sediului legislativului şi un imens cortegiu format din sindicalişti şi partizani ai extremei-stânga care se îndreptau în acelaşi loc.
Autor: Agerpres
0

Comentarii (0)  19.10.2011

  Compania “Incasso” îşi felicită colegii şi partenerii cu Ziua Juristului

  19.10.2011

  PRECEDENT în dosarele victimelor din 7 aprilie 2009

  19.10.2011

  A șasea sesiune a Programului de instruire „Elaborarea proiectelor din fondurile FNDR și UE”, în Regiunea Nord

  19.10.2011

  INVITAŢIE MEDIA: 21 octombrie 2011 – Sărbătoarea „Darurile Toamnei” la Liceul Teoretic “Pro Succes” – proiect pilot în dezvoltarea practicilor de incluziune educaţională a copiilor cu dizabilităţi

  19.10.2011

  Moldova nu poate sta pe două scaune şi nu se poate încadra în două Uniuni, dintre care una butaforică