RSS

Filat: „'Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti' nu înseamnă Moldova cu bandiţi, cu raideri şi atacatori”

14.10.2011 Actual
221
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: ziuaveche.ro

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) mai poate avea viitor, cu o condiţie: colegii să lase emoţiile şi să revenim la problemele care le avem, să nu ne bazăm pe declaraţii, ci să facem ordine în Guvern. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul Vlad Filat, lider al PLDM, în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV, transmite Info-Prim Neo.

„Ceea ce se va întâmpla în AIE depinde deja de ceilalţi lideri. Urmează să decidă în partide, să cântărească, să judece, dincolo de emoţii. Pot să nu fie de acord cu forma, dar sensul trebuie apreciat. În acest fel, am face curăţenie în AIE şi am transmite un mesaj către funcţionari că aşa nu mai merge. Sistemul administrativ degradează, pentru că funcţionarii simt deja protecţie din partea partidelor pe care le reprezintă. Dacă nu oprim fenomenul, atunci va fi mai complicat. Instituţiile trebuiesc depolitizate”, a spus Vlad Filat. 

Vlad Filat a infirmat faptul că s-ar forma o coaliţie PLDM – PCRM. „De dimineaţă până seară politicienii vorbesc despre „harbuz” şi alte fel de fel de prostii. Dacă noi aşa Alianţă avem, atunci halal de ea. Şi noi, şi PCRM am spus că este imposibilă o eventuală alianţă. Da, a fost un vot comun PLDM - PCRM, dar a mai fost un vot: PL – PDM, plus atacatorii care au prejudiciat băncile. Eu am avut o luptă deschisă cu PCRM. Când am lansat lozinca „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”, ne-am referit la un mod în care se guverna atunci. „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti” nu înseamnă Moldova cu bandiţi, cu raideri şi atacatori”, a declarat liderul PLDM. 

Analistul politic Igor Boţan este de părere că ceea ce s-a întâmplat în Parlament joi, 13 octombrie, adică votul PLDM-PCRM pentru demiterea directorului SIS, era de aşteptat. „Vlad Filat a spus demult că lucrurile nu merg în AIE, că e nevoie de a depolitiza instituţiile statului, că este nevoie de un dialog cu PCRM. Putem spune că a dat dovadă de curaj şi a pus problema tranşant. Este de reproşat că nu au fost discuţii în AIE. Pot urma trei scenarii. Resetarea AIE – una foarte specială. Atunci, PLDM va fi privilegiată, dar nu ştiu dacă se va accepta. Cred că în următoarea săptămână va fi clar dacă se acceptă resetarea AIE. Cealaltă variantă ar fi „harbuzăria”, dar nu cred că PCRM va accepta, şi cea de-a treia variantă ar fi alegerile anticipate”, a spus Igor Boţan. 

Vlad Filat se arată sigur că şi procurorul general va fi demis. „Nu vom opri acţiunile noastre. Noul procuror general va asigura posibilitatea ca procurorii să îşi poată face meseria”, a menţionat liderul PLDM. Vlad Filat a mai spus că nu persoana lui Vlad Plahontniuc, PDM, îl deranjează, ci modul în care acesta asociază businessul cu politicul. „Nu este problema în persoană, ci despre modul în care înţelege dânsul (Vlad Plahotniuc) de a face business şi politică în Moldova. Este o abordare foarte gravă în ceea ce priveşte cumpărarea politicienilor. Nu am şi nu voi avea relaţii cu această persoană. Nu am emoţii în acest caz. Gândesc la rece. Ştiu ce scenarii vor fi puse începând de mâine. Au fost deja făcut fel de fel de porcării, inclusiv la adresa familiei mele. Am remuşcări în raport cu de modul în care am negociat acordul de constituire al AIE”, a adăugat Vlad Filat. 

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Gheorghe Mihai, a fost demis, joi, 13 octombrie, cu votul deputaţilor din fracţiunile PLDM şi PCRM, în baza unui proiect de hotărâre elaborat de către un grup constituit ad-hoc doar de către deputaţi din cele două partide. Directorul SIS a fost demis la propunerea premierului Vlad Filat, pentru incompetenţă în gestionarea situaţiei legată de atacurile raider asupra sectorului bancar. Proiectul votat mai prevede că preşedintele Parlamentului, în termen de 7 zile calendaristice, va iniţia procedura de demitere a procurorului general, Valeriu Zubco, şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Mihail Cibotaru. Totodată, prim-ministrul va informa, în termen de 14 zile, despre acţiunile întreprinse referitor la remanierile în executiv. 

Autor: După IPN
Sursa: info-prim.md
0

Comentarii (2)

 • 14.10.2011 16:54
  Sorin Oprescu:

  Adevarul despre tentativele de atac raider asupra băncilor și întreprinderilor din Republica Moldova: Filat are un procent considerabil la ProCreditBank, prin intermediul Pro Credit Holding, peste 70% actiuni !!!
  Banca s-a inregistrat in Republica Moldova in 2007 (cind Filat isi face
  partid)!!! Nu avea crestere vertiginoasa, astfel sub presiunea
  premierului (incepind cu 2009), au fost nevoiti sa ofere un procent considerabil unei firme offshore ce apartine premierului, astfel a fost asigurata cresterea profitului, evitarea controalelor fiscale (amintim ca Fiscul si Ministerul Finantelor sunt controlate de Filat).
  Banca a inregistrat in ultimii 2 ani (atentie de cand premierul e in functie!!), o crestere mare, respectiv se datoreaza CRÎȘEI asigurate de premier !!!

 • 14.10.2011 16:57
  Sorin Oprescu:

  Comuniştii, CU CĂRŢILE PE FAŢĂ: Drectorul SIS A FOST DEMIS pentru dosarele intentate ÎMPOTRIVA LUI VORONIN!

  Asa ca Filat executa ordinile Comitetului central al PCRM !!!
  PLDM este un proiect de-a lui Mark Tkaciuk, iar ce face acum Filat, doar justifica cirdasia cu Voronin.
  Cind a fost constituita AIE, el stia cine sunt membrii fiecarui partid.
  Acuma sunt doar declaratii populiste.
  Oricum Filat, poporul te va taxa dur.

  Nu uita, ca daca nu ai probleme azi, nu poti avea miine !!!!!!13.10.2011

Moldova should provide detailed information regarding all the issues raised during the Universal Periodic Review until the adoption of the Final Report on the 14th of October

13.10.2011

30 de funcţionari publici şi experţi non-guvernamentali din municipiul Chişinău sunt instruiţi pe domeniul eficienţei energetice

13.10.2011

INCASO Compania de Recuperare a Datoriilor, Va prezinta lista persoanelor juridice – rau platitori, ce nu-si executa cu rea vointa obligatiile contractuale.

12.10.2011

Bruxelles: Directorul ADR Nord, care face parte dintr-o delegație a MDRC, participă la Open Days

12.10.2011

Ucraina trebuie să ia măsuri împotriva criminalităţii endemice din rândurile poliţiei