RSS

Dacă instabilitatea politică va continua, Moldova va rata oportunităţi importante | expert

10.10.2011 Actual
310
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: info-prim.md

Moldova va rata oportunităţi importante, dacă instabilitatea politică va continua. Uniunea Europeană nu va veni ca un dar. Este nevoie de reforme, iar în acest proces vor exista şi pierdanţi, şi învingători. Din cauza motivului politic, este de înţeles faptul că liderii politici din Republica Moldova încearcă să-şi fortifice propriile poziţii înainte de a înainta cu reforme. Chiar şi aşa, instabilitatea nu mai poate dura. Declaraţia a fost făcută de către expertul german independent, Martin Sieg, la Chişinău, la o şedinţă a Clubului de presă al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE).

„Republica Moldova nu are în acest moment o elită politică consolidată. Liderii sunt mai mult interesaţi de concurenţa dintre ei decât de reforme şi aici există un motiv foarte serios: faptul că reformele costă şi necesită voinţă politică”, a declarat Martin Sieg, citat de Info-Prim Neo. 

Expertul este de părere că în fruntea mai multor ministere sunt persoane competente şi că Republica Moldova va găsi un consens general în ceea ce priveşte reformele necesare. „Mai mult ca atât, în Uniunea Europeană există speranţa că Moldova, după ce lucrurile nu s-au desfăşurat foarte bine în Ucraina, va deveni o poveste de succes în integrarea europeană şi din acest motiv există o atenţie sporită asupra ţării”, a subliniat Martin Sieg. 

Expertul a atenţionat că, dacă instabilitatea politică în Moldova se va menţine, mulţi din UE îşi vor reaminti de experienţa pe care au avut-o cu Ucraina, iar multe oportunităţi vor fi pierdute. „Moldova nu poate avea alegeri repetate, una după alta, şi atunci trebuie să ne punem întrebarea: Dacă această coaliţie (AIE, n.r.) nu poate să se menţină şi să se concentreze asupra reformelor, atunci cine poate şi care este alternativa?”, a subliniat expertul. 

Directorul executiv APE, Victor Chirilă, a menţionat, la rândul său, că instabilitatea politică aruncă o umbra asupra acelor mici paşi care s-au făcut în ultimii doi ani. Însă, marea realizare, care este apreciată UE, este faptul că în Republica Moldova se reflectă libertatea expresiei şi că drepturile democratice sunt respectate.

Autor: După IPN
Sursa: info-prim.md
0

Comentarii (0)



    02.11.2011

    Transnistria ar putea să devină o unitate administrativ-teritorială de nivelul doi în componenţa Republicii Moldova

    02.11.2011

    Apel deschis pentru participanţi în cadrul Programului de schimb de Tineret „Conexiunea generaţiilor prin voluntariat"

    01.11.2011

    Masă rotundă de evaluare a proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova”

    01.11.2011

    Buletinul informativ nr.10, elaborat și difuzat de ADR Nord

    01.11.2011

    Lansare de studiu: Transnistria - o posibilă unitate administrativ-teritorială de nivelul II în componenţa Republicii Moldova