RSS

Pe nimeni nu mai interesează cine e Vlad și care-i Vladimir...

06.10.2011 Opinii
606
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: asyasherina.blogspot.com

În ultima perioadă, în special de când tot amânăm cu alegerea președintelui, Moldova politică pare să iasă din inerţia intelectuală caracteristică, fiind nevoită să gândească proiecte majore pentru viitorul ei. Aud discuții extrem de importante, cum ar fi integrarea în spațiul vamal euro-asiatic (Rusia, Belarus, Kazahstan), tipologia statului Republica Moldova (sistem parlamentar, semi-prezidențial).

Chiar discutam acum câteva zile cu o persoană extrem de pragmatică şi de inteligentă despre noile mişcări de pe scena politică. Aprecia, ca şi mine de altfel, faptul că, la 20 de ani de independență, avem şansa unui „conflict” real de idei, a unei lupte de proiecte pentru viitorul acestei ţări. Chiar dacă toate aceste dezbateri actuale cu privire la revizuirea Constituției, calea spre UE sau, mai nou, Uniunea Euro-asiatică sunt construite prin prisma luptei între putere şi opoziţie, ele generează o serie de efecte semnificative, ignorate de cei mai mulți dintre comentatorii și consultanții de toate neamurile.
 
Temele aduse în dezbaterea publică de către liderii AIE sunt mult prea importante pentru a fi ignorate de către opoziție. De când avem democrație reprezentativă, partidele adevărate sunt cele care generează și pun în aplicare proiecte mari pentru societatea, în care și pentru care s-au organizat. AIE, deși dezbinată, are un atu, anume ei, membrii AIE, generează propriile teme; PCRM  reacționează la temele AIE. Este o placă pe care o tot cunoaștem de atâția ani. Or acest lucru dovedește axioma politică conform căreia cine fixează temele dezbaterii publice și le controlează este cel care deține puterea și cel care are toate șansele să o păstreze. Fiind prinşi în uri mărunte şi personale, liderii politici nu îşi dau seama că Voronin punctează încet şi sigur. Este perseverent, este diabolic, luptă până la capăt. Mai mult, prin simplul fapt că Voronin lansează discuții care zdruncină establishment-ul instituțional.
 
Mie îmi plac dezbaterile de idei, făcute de profesioniși, elitiști, dar ștafeta trebuie ridicată de politicieni, și sunt sigur că peste încă 20 de ani de independență omul aplatizat, abulic, plictisit şi blazat ia locul omului raţional, critic, atent, agil, generos în interpretări. Pe nimeni nu mai interesează cine e Vlad și care-i Vladimir, cine e păpușar și cine-i sforar, cel mai uzitat stereotip este acela care îi bagă, fără niciun fel de remuşcare, pe toţi politicienii în aceeaşi oală. Acelaşi aluat prost, aceleaşi interese meschine, aceleaşi preocupări egoiste. Politicienilor le place să simplifice lucrurile, iar poporului îi face bine. Reducerea fenomenelor politice la un număr cât mai restrâns de cuvinte, eventual antagonice, dă coerenţă vieţii politice. Fără prejudecăţi şi stereotipuri ar trebui să gândim tot timpul, doar că trebuie lăsați cei care merită să comenteze, oameni de genul lui Nicolae Chirtoacă, și cei care știu să raspundă cât se poate de econom, pentru că economia de cuvinte este necesară, mai ales acum că este şi criză.
Autor: Dragoș Bivol, Științe Politice SNSPA București
Sursa: hotnews.md
0

Comentarii (4)

  • 06.10.2011 11:34
    Ion Cojocaru:

    A fost,oare, nevoie de atât de multe cuvinte, ca să ni se spună că Nicolae Chirtoacă (frustrat, că după plecarea komuniştilor şi-a pierdut şi el solda...), vezi Doamne, este omul care "TREBUIE SĂ COMENTEZE"...

  • 06.10.2011 13:21
    Vasile Sulă:

    „Chiar discutam acum câteva zile cu o persoană extrem de pragmatică şi de inteligentă despre noile mişcări de pe scena politică. Aprecia, ca şi mine de altfel, faptul că...”

    Autorule, de unde atîta îngîmfare în persoana Măriei Tale? Cică „ca şi mine de altfel”! :))))) Adică Dragoș Bivol este ca și persoana aia - „extrem de pragmatică şi de inteligentă despre noile mişcări de pe scena politică”. Offf, deștepților. :))

  • 06.10.2011 15:38
    Matei Vitalie:

    Foarte profesionista abordarea lui Bivol. Are dreptate privind inertia intelectuala. urmaresc materialele lui Dragos Bivol si mi se par competitive in materie de analiza politica.

  • 08.10.2011 15:22
    Vasile Sulă:

    'matei vitalie' este dragos bivol? :)) cita iubire de sine! Off...



08.11.2011

SOMATO-info / Octombrie 2011

08.11.2011

Instituirea unei biserici autocefale ar putea scoate Chişinăul din mrejele geopoliticii ortodoxiei

07.11.2011

Dezvoltare durabilă prin ecotehnologii, ecoproduse, ecoservicii

07.11.2011

Chişinău Circumvention - progresul artistic şi social în regiunile periferice

05.11.2011

Calitatea lucrărilor la drumului M-14 prin or. Edineț, obiect de discuție în cadrul unei ședințe la Primăria Edineț