RSS

Cum este să fii bogat în cea mai săracă ţară din Europa?

05.10.2011 Opinii
390
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: 9am.ro

M-am gândit atunci şi l-a Moldovioara mea: oare cum este să fii bogat în cea mai săracă ţară din Europa? Foarte bine, probabil. Căci tot timpul m-au surprins, desigur negativ, moldovenii mega-avuţi. Situaţia lor mi se pare pe undeva nepoliticoasă. Cum poţi să te afişezi în ditamai merţanul pe drumuri sparte, trecând pe lângă amărâţi care se îmbulzesc în microbuze mizerabile? Ce simte un bogătan din Moldovioara când ştie că 90 la sută din populaţia ţării luptă efectiv ca să supravieţuiască?

Trebuie să fie tare de caracter ca să nu-i stea caviarul în gât, iar noaptea să doarmă liniştit pe cearşafuri fine.
-
Da, există bogaţi şi în vestul Europei. De acord. Numai că vorbim de o diferenţă uriaşă dintre ei şi noi. Acolo au o clasă mare de mijloc, cetăţeni care îşi permit şi o maşină, şi o vacanţă, şi să-şi primenească hainele o dată pe sezon. La noi se îmbracă de la “Talcioc” doar cei care mai au bani. Restul fie cârpesc, fie cumpără de la “gumanitarcă”, un fel de second hand. Şi tot aşa de 20 de ani. Nu că în perioada comunistă moldovenii au dus-o bine.

Totuşi, s-a schimbat ceva. Imediat după independenţă au apărut ei, moldovenii superbogaţi. Cum s-au îmbogăţit? Să ne spună procuratura… dacă poate. Oricum, nu este de bun augur să-i întrebi pe bogătanii moldoveni cum au făcut primul milion. Cei care sunt astăzi mari “biznesmăni” simt că le fuge pământul de sub picioare dacă sunt luaţi la bani mărunţi despre primele lor afaceri.

-
Personal nu înţeleg de ce au nevoie de 10 maşini, 10 milioane de euro, 10 case, 10 bodyguarzi cât uşa? Cum poţi trăi în lux ştiind că mai toţi concetăţenii tăi se împrumută ca să cumpere o pâine? Să vă dau un exemplu: după cutremurul din Japonia, miliardarii şi milionarii au început să-şi aducă banii în ţară ca să investească în reconstrucţia ţării. Nu doar spiritul de afaceri le-a şoptit să facă asta, ci şi respectul faţă de concetăţeni, patrie. La noi, mai mult ca sigur, scoteau afară până şi bănuţii din puşculiţă. În Japonia, însă, când autorităţile păreau depăşite de situaţie, Yakuza, mafia japoneză, a păzit bunurile cetăţenilor şi nimeni nu s-a atins de ele.

Asta da naţiune! Ce s-ar fi întâmplat la noi? Vă las pe voi să fabulaţi. Să nu credeţi că îi îndemn pe bogătanii moldoveni să-şi împartă averile. Sunt om întreg la minte. Dar de ce nu investesc banii lor în întreprinderi, de ce nu construiesc fabrici, de ce nu creează locuri de muncă? Plahotniucii, Şorii, Statii, Voroninii, Sturzii, Filaţii să-şi pună deoparte nişte bănuţi ca să nu le sărăcească familiile, iar restul să-i folosească pentru creşterea economiei Moldovei. Majoritatea acestor bogătani moldoveni sunt implicaţi şi în politică.

Cum să îi votezi? Cum să îi crezi că vor să ridice din ruine economia Moldovei când ei îşi ţin banii prin Elveţia, dar ca moş Grandet, un celebru personaj de-al lui Balzac, încearcă să ne convingă de crunta sărăcie în care îşi trăiesc viaţa. Sunt fascinat de oamenii bogaţi, au fost inteligenţi, au putut să-şi crească averile. Sincer. În acelaşi timp, sunt dezamăgit şi nu-mi plac deloc avuţii moldoveni!

Autor: Vitalie Cojocari
Sursa: cojocari.ro
0

Comentarii (0)



    08.11.2011

    SOMATO-info / Octombrie 2011

    08.11.2011

    Instituirea unei biserici autocefale ar putea scoate Chişinăul din mrejele geopoliticii ortodoxiei

    07.11.2011

    Dezvoltare durabilă prin ecotehnologii, ecoproduse, ecoservicii

    07.11.2011

    Chişinău Circumvention - progresul artistic şi social în regiunile periferice

    05.11.2011

    Calitatea lucrărilor la drumului M-14 prin or. Edineț, obiect de discuție în cadrul unei ședințe la Primăria Edineț