RSS

Voronin și Ghimpu îl bat pe Dodon

04.10.2011 Actual
215
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: rferl.org

Premierul Vlad Filat îşi păstrează ferm poziţia de lider al clasamentului Top 50 de politicieni ai lunii, realizat de „Politicon”. Surpriza pentru septembrie este liderul comunist, Vladimir Voronin, care se întoarce în forţă, urcând trei poziţii, dar şi judecătorul Victor Puşcaş, care a ajuns printre primii 10 clasaţi.

La iniţiativa Centrului de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică „Politicon”, 26 de experţi politici, analişti şi sociologi le dau în fiecare lună politicienilor note de la 0 la 10.

Vlad Filat deschide topul cu 235 de puncte acumulate, urmat de preşedintele interimar, Marian Lupu, care are 200 de puncte. La doar două puncte diferenţă este clasat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă.

„Bănuiesc că luna viitoare, dacă nu vor avea loc careva evenimente dramatice, poziţia lui Vlad Filat încă şi mai mult se va consolida. Poziţia Lupu – Chirtoacă, această concurenţă se înăspreşte şi Chirtoacă îi suflă în ceafă preşedintelui interimar. Aici am putea să avem câteva schimbări dacă în luna octombrie vor avea loc evenimente care îi vor evidenţia pe unul sau altul”, a declarat preşedintele „Politicon”, Anatol Ţăranu, la conferinţa de prezentare a clasamentului.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a urcat trei poziţii în top şi acum ocupă locul 4, iar liderul PL, Mihai Ghimpu este pe locul 5, ca şi în clasamentul precedent. Pe locul 6 se plasează vicepremierul Iurie Leancă, care a căzut două poziţii, iar pe locul 7 se situează deputatul comunist Igor Dodon, care a urcat nouă poziţii. După Igor Dodon urmează Vladimir Plahotniuc, Dumitru Diacov, iar judecătorul constituţional Victor Puşcaş încheie Top 10 politicieni ai lunii septembrie.

„Principalul eveniment top 10 este poziţia înaltă a lui Voronin, care se întoarce în forţă. Acest lucru în mare se datorează acelei situaţii care s-a creat în jurul Partidului Comuniştilor şi datorită acelor politici pe care partidul le promovează în raport cu criza politică din Republica Moldova şi cu posibilitatea sau imposibilitatea alegerii şefului statului. Voronin continuă să joace un rol important în viaţa politică din Republica Moldova”, a declarat Anatol Ţăranu.

Potrivit preşedintelui „Politicon”, este de remarcat şi întoarcerea lui Igor Dodon în Top 10 şi acesta se explică prin presa bună pe care o are. Disputa din interiorul PCRM, care foarte rar răbufneşte la suprafaţă, îl face pe Igor Dodon o persoană importantă şi îl ridică în preferinţele experţilor, explică Anatol Ţăranu. „Potenţial, Dodon este cu o perspectivă politică bine conturată. Dar dacă nu se va menţine această vizibilitatea în mass-media, locul lui în primii 10 va fi pus sub semnul întrebării”, a declarat expertul.

Despre Victor Puşcaş, expertul, a declarat că acesta a fost protagonistul spaţiului mediatic din Republica Moldova datorită principalelor evenimente. „Puşcaş a jucat un rol de esenţă în unul din cele mai importante evenimente. Prin acest lucru, vizibilitatea lui în spaţiul mediatic şi decizia pe care a luat-o Curtea Constituţională despre demiterea lui Dumitru Pulbere din funcţia de preşedinte l-a ridicat în Top 10 politicieni. Sunt convins că el nu va fi capabil să-şi menţină această poziţie luna viitoare”, a menţionat Anatol Ţăranu.

Şi judecătorul Dumitru Pulbere a fost inclus în Top 50, clasându-se pe locul 12. Anatol Ţăranu a explicat că Victor Puşcaş şi Dumitru Pulbere au fost incluşi pe lista politicienilor deoarece ocupă poziţii în instituţii care au un cuvânt greu de spus în politica moldovenească.

Liderul Partidului „Acţiunea Democratică”, Mihai Godea, s-a clasat pe locul 37, cu zece poziţii mai jos faţă de clasamentul trecut. „Încă câteva luni în urmă, foarte solid îşi ocupa poziţia în primii 10 politicieni. Acum, din ca faptului că a plecat din PLDM, influenţa lui reală sunt apreciate cu mare precauţie de către experţi. Nu m-aş mira dacă într-o bună zi, va dispărea din top 50”, a spus preşedintele „Politicon”.

Ultimii în topul celor 50 de politicieni ai lunii septembrie sunt Valentina Buliga, Pavel Filip şi Alexandru Oleinic. 

Autor: Info-Prim Neo
Sursa: info-prim.md
0

Comentarii (1)

 • 04.10.2011 18:43
  Sorin Oprescu:

  Mare clasament, de parca se organizeaza referendumuri si putem vedea cine e in top si cine nu...
  Aici cine plateste, pentru acela cinta muzica, trebuia cumva si oamenii de la "Politicon" sa traiasca, mai nascocesc cite ceva, si politicienii, dornici sa fie primii, dau bani pentru acest lucru.
  preşedintele „Politicon” SA DAT DE GOL CIND A SPUS: "Încă câteva luni în urmă, foarte solid îşi ocupa poziţia în primii 10 politicieni. Acum, din ca faptului că a plecat din PLDM, influenţa lui reală sunt apreciate cu mare precauţie de către experţi. Nu m-aş mira dacă într-o bună zi, va dispărea din top 50"

  Mai merita sa comentam.... nu cred, Filat e number one.... pentru "Politicon"07.10.2011

LIMBA ROMÂNĂ – O NECESITATE STRINGENTĂ DE INTEGRARE SOCIALĂ

07.10.2011

LANSAREA CENTRULUI DE FORMARE SI INFORMARE DIN PARIS, FRANTA

07.10.2011

CCI invită mass-media la ceremonia oficială de înmânare a premiilor învingătorilor concursului pentru cel mai bun vin de casă ”Polobocului de aur 2011”

06.10.2011

Reprezentanții MDRC, față în față cu autoritățile locale din regiunea Latgalia, Letonia

06.10.2011

Schimb de experiență cu Letonia