RSS

Judecătorul Popovici: Am coordonat cu superiorii noştri de la CSJ

05.03.2010 Actual
621
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: voceabasarabiei.net

Colegiul Disciplinar al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) examinează, astăzi, cauza judecătorului Dorin Popovici, care, imediat după evenimentele violente din 7 aprilie a judecat mai mulţi tineri chiar în incinta Comisariatelor de poliţie. Acţiunea a fost posibilă graţie unei plângeri, depusă în instanţă de surorile Oxana şi Ludmila Radu, care susţin că, în acele zile de tristă faimă, Dorin Popovici a fost cel care le-a judecat în Comisariatul sectorului Buiuicani al capitalei. Tot astăzi, este examinată şi plângerea lui Alexandru Cucu, un alt tânăr care mărturiseşte, în faţa membrilor Colegiului Disciplinar al CSM, despre calvarul prin care i-a fost dat să treacă în izolatorul din acelaşi Comisariat şi despre acţiunile judecătorului Dorin Popovici, care, contrar legii, i-a pronunţat şi lui un verdict chiar în incinta Comisariatului.

La rândul său, Dorin Popovici afirmă că toate acţiunile judecătorilor erau coordonate de superiorii lor de la Curtea Supremă de Justiţie. În plus, potrivit lui Popovici, nu era nici timp ca sa-i ducă pe toti tinerii în sălile de judecată, iar în judecătorii nu exista suficient spaţiu pentru toţi cei reţinuţi. 
   
HotNews.md aminteşte că, anterior, Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii a refuzat să-i numească în funcţia de judecător până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani pe doi judecători de instrucţie, care au procedat la judecarea cauzelor din 7 aprilie în incinta Comisariatului General de Poliţie. Este vorba de Mihail Drosu, judecător la Judecătoria Buiucani şi Sergiu Crutco, judecător la Judecătoria Centru din Chişinău, cărora le expirau împuternicirile de judecător la 2 februarie şi, respectiv, la 16 martie 2010.

Judecarea cauzelor în asemenea spaţii reprezintă o gravă încălcare a Constituţiei şi a Codului de procedură penală şi vine în contradicţie cu articolul 6 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, care garantează dreptul la un proces echitabil. CSM nu a decis, dacă dosarele celor doi judecători vor fi transmise spre examinare Procuraturii Generale.

Cauza lui Mihai Diaconu, cel de-al trilea judecător de la Judecătoria Buiucani, care a judecat în incinta Comisariatului de Poliţie, la fel, urmează să fie examinată de Golegiul Disciplinar al CSM. 

Autor: Nicoleta Secrieru
Sursa: HotNews.md
0

Comentarii (0)



    24.12.2010

    Precizările MAEIE cu privire la unele declaraţii apărute recent în mass media

    23.12.2010

    Amnesty International Moldova: Buletin Informaţional octombrie-decembrie 2010

    23.12.2010

    Între două monitorizări diferite – unde e adevărul?

    23.12.2010

    Expoziţia naţională „Fabricat în Moldova” la a 10-a aniversare!

    22.12.2010

    ADR Nord impulsionează dezvoltarea economică a regiunii