RSS

Dragi moldoveni! Încercați filmatul polițiștilor în SUA și veți afla gustul asfaltului din țara respectivă

16.09.2011 Opinii
1405
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: Captura de pe Curaj.tv

O întreagă manie, dacă nu chiar boală, a dat în moldoveni: filmatul pe stradă.Acum eu nu zic că este rău sau bine. Nu spun că cei care filmează poliţişti pe stradă îşi exercită drepturile lor constituţionale. Dacă vor să filmeze, de ce nu? Pe mine mă amuză treaba asta, dar nu vreau să iau partea nimănui. Totuşi, nu pot să nu comentez ceva.

Dragi băieţi afectaţi de boala filmatului pe stradă, vă rog să încercaţi acelaşi truc în Statele Unite, în Rusia ori în Uniunea Europeană. Mergeţi la un poliţist băgaţi-o sub nas, click pe butonul REC şi cereţi să se legitimeze. Veţi afla care este gustul asfaltului din ţara respectivă şi cât de dibaci sunt poliţiştii în a pune cătuşe. Veţi spune că poliţiştii ruşi sunt nişte brute, iar ţara numai democratică nu poate fi. Bun, sunt de acord! Dar vă întreb, SUA, UE nu au regime suficient de democratice?

Totuşi, poliţiştii din aceste state nu stau la discuţii. Cătuşe, una în coaste şi băgat la răcorică pentru o noapte, două. Unde se rupe logica? O fi mai tolerant, mai democrat, mai înţelegător miliţianul moldovenesc? Nicidecum. Pur şi simplu, poliţistul din ţările cu adevărat civilizate are un statut, un respect pentru uniforma pe care o poartă. Nu acceptă să fie “agresat” şi nu stă mult pe gânduri dacă este cazul să-şi exercite puterea. În acelaşi timp, acelaşi poliţist nu ia mită, sare în ajutor când cineva are nevoie de serviciile sale, este respectuos, vorbeşte bine, cunoaşte legile etc.
-
Nici nu are rost să ne întrebăm cum este văzut poliţistul moldovean. Cunoaşte fiecare şi aş părea redundant. Şi poliţiştii ştiu că noi ştim. Aşa că, atunci când o cameră le apare în faţă, se simt slabi, în văzul tuturor, dezbrăcaţi de toate aroganţele de miliţian cu care îşi acoperă existenţa. Publicitatea le displace, îi striveşte. Nu ar avea nici curaj, nici chef să fie expuşi în oprobiul tuturor. Aşa că preferă să muşte, a se înţelege să lovească, iar apoi să bage coada între picioare şi să plece… Ce este de făcut? De pildă, putem prelua experienţa georgienilor. I-au dat afară pe toţi poliţiştii, i-au angajat pe cei mai tineri şi mai corecţi, le-au mărit salariile şi pedepsele dacă îi prind cu şpagă. Simplu.

Autor: Vitalie Cojocari
Sursa: cojocari.ro
0

Comentarii (4)

 • 16.09.2011 14:24
  Rudi Veuler:

  Pravilino Vitalik!!! Alde Blega confunda democratia cu anarhia... Sa le explice cineva astora de Cur AjTV ce inseamna constitutiaa pe care tot o invoca...

 • 16.09.2011 16:01
  Vasile Sulă:

  BREGA & Co - dumnădzăi' melițanilor! :))

 • 16.09.2011 17:53
  Radio Erevan:

  In SUA legea difera de la stat la stat. Numai in trei state nu poti filma un politist in exercitiul functiunii. In Illinois, Massachusetts si Maryland trebuie sa ai permisiunea politistului pentru a-l inregistra.

  In celelalte state poti filma si e bine sa filmezi politistul in timp ce te opreste, daca-ti pune intrebari, daca perchezitioneaza sau face orice care ar putea ajunge in fata unui judecator mai tarziu. E corect sa-i spui ca il inregistrezi pe video sau audio, dar nu trebuie sa-i ceri permisiunea. Nu se permite sa inregistrezi discutiile la telefon fara a preveni cealalta parte. Daca politistul te penalizeaza pentru inregistrare legala zboara imediat din serviciu.

  Despre legile din Rusia nu va pot spune.

 • 25.04.2012 10:45
  Andrei:

  pai cum sa stai si sa privesti cum altii is fac treaba foarte murdar ,dece pentru ei legi nu exista , dece multi politisti sint cumparati ca in cazul din 25 aprilie 2012 cind a fost injosit,umilit de colegii lui care era cu grad mai mare , dece pentru cei cu bani mai multi deja legile noastre nu mai au valoare, toti sintem egali in drepturi .asa ca nu poti sa nu filmezi cum este calcat dreptu omului intentionat , noi de la ei trebue sa luam exemplu bun ,ei sunt fata statului nostru ,asa ca imi pare rau pentru unii .

26.09.2014

Ministrul Pavel Filip acuză serviciile economice ale Poștei și susține ziarele din Moldova

26.09.2014

Invitație mass-media la inaugurarea sectorului de drum din comuna Pîrlița, r-nul Ungheni

26.09.2014

Socialiştii cer demisia Guvernului şi îndeamnă deputaţii să participă la iniţierea moţiunii de cenzură asupra pachetului de legi asumat de Guvern

26.09.2014

IBM interesată să sporească prezența sa în Republica Moldova

25.09.2014

Deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei au exprimat susţinere Partidului Socialiştilor din RM