RSS

Sfaturi pentru a te trezi odihnit

31.08.2011 Caleidoscop
636
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: shutterstock.com

Cu toţii avem nevoie de ajutor pentru a ne trezi dimineaţa - unii apelează la un ceas cu alarmă, alţii la o cană mare cu cafea. Se estimeză că 62 la sută dintre persoane au probleme cu trezitul devreme.

De ce ne ascundem sub plapumă

Dacă te trezeşti obosit şi simţi că ai nevoie de măcar o oră de somn în plus, două lucruri nu sunt în regulă: fie nu ai dormit suficient, fie organismul tău nu este obişuit cu un anumit ritm. Corpul uman are un ceas biologic foarte bine pus la punct, relatează dailymail.co.uk.
 
Cu o oră înainte de trezire corpul intră într-un proces de refacere: somnul devine mai uşor, temperatura corpului începe să crească, iar numeroşi hormoni precum cel al stresului sunt eliberaţi. Dar dacă organismul nu are un anume ritm, corpul nu ştie când să intre în procesul de refacere. Studiile arată că unul din cinci oameni se bazează pe ceasul biologic pentru a se trezi.

Orice ai face, nu adormi la loc

Majoritatea oamenilor apasă butonul de snooze pentru a obţine zece sau douăzeci de minute de somn în plus. Experţii o consideră cea mai proastă practică. Acest lucru are o strânsă legătură cu ora de refacere premergătoare momentului trezirii.
 
În momentul în care adormim la loc, organismul intră incă o data în somnul profund din care nu este indicat să ne trezim. Experţii recomandă potrivirea alarmei la ora trezirii şi deschiderea ferestrelor pentru a permite luminii să pătrundă în încăpere. Astfel organismul este atentionat că este dimineaţă. 

Trezitul e crimă

Tranziţia de la starea de somnolenţă la cea de vigilenţă este un proces stresant pentru organism. Specialiştii susţin că în timpul somnului corpul suferă multe schimbări: temperatura corpului scade, la fel şi presiunea sângelui.
 
Corpul are nevoie de timp pentru a se adapta. Dacă nu beneficiază de această perioadă de tranziţie presiunea ridicată a sângelui poate cauza un infarct.
Autor: Mediafax
Sursa: mediafax.ro
0

Comentarii (0)

  08.03.2013

  Mesajul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie

  07.03.2013

  MTIC a prezentat Guvernului spre aprobare Programul de tranziţie la televiziunea digitală terestră

  07.03.2013

  Suportul pentru legislaţia antifumat în Europa este foarte mare

  07.03.2013

  Activitatea ADR Sud, pentru anul 2013 a fost apreciată cu calificativul ,,bine” de către CRD Sud

  06.03.2013

  16 cărţi poştale, ce conţin desene ale unor copii şi tineri, pe tema violenţei în bază de gen, sunt expuse în cadrul unei expoziţii organizate de Asociația Oberliht, în colaborare cu Amnesty International Moldova