RSS

Acad. Eugen Simion: Limba română este un factor esenţial al identităţii noastre naţionale

30.08.2011 Actual
812
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: agentiadecarte.ro

Academicianul Eugen Simion, care va susţine, miercuri seară, un discurs privind limba română, în deschiderea unui concert din Piaţa Universităţii, dedicat marcării Zilei Limbii Române pe ambele maluri ale Prutului, consideră că limba română este un factor esenţial al identităţii noastre naţionale.

"Această sărbătoare a limbii române dovedeşte că ea nu are graniţe şi că ea constituie un factor esenţial pentru unitatea şi pentru cultura română", a declarat pentru AGERPRES, acad. Eugen Simion.

El s-a declarat bucuros că, ''iată, cineva s-a gândit să facă o astfel de sărbătoare a limbii române''.

"Am participat în numeroase rânduri la sărbătoarea limbii române de la Chişinău şi mă asociez şi sărbătorii de la Bucureşti", a mai spus Eugen Simion.

Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Platforma civică Acţiunea 2012, anunţă organizarea unei serii de evenimente menite să marcheze Ziua Limbii Române pe ambele maluri ale Prutului.

Miercuri, începând cu ora 18,00, trupe şi artişti consacraţi - Grigore Leşe, Iris, Maria Răducanu, Alexandrina Hristov, El Negro, Trei Parale, Subcarpaţi, Nimeni Altu', Morometzii, Butch&Keri, Bitză şi Norzeatic - vor concerta, pro bono, în Parcul Colţea din Piaţa Universităţii (Bucureşti). În deschiderea evenimentului, academicianul Eugen Simion va susţine un discurs privind limba română.

Concertul se va desfăşura simultan cu cel organizat anual de Primăria Chişinăului.

Ambele evenimente vor fi transmise în direct de site-ul privesc.eu, iar imaginile de la Bucureşti vor fi proiectate la Chişinău şi invers.

Sub acelaşi generic, se vor derula caravane ale cărţilor care vor fi oferite bibliotecilor şcolare şi liceale din localităţi ale Republicii Moldova: Aluatu (raionul Taraclia), Cojusna (raionul Străşeni), Măgdăceşti (raionul Criuleni), Cioreşti (raionul Nisporeni) şi Goteşti (raionul Cantemir). Vor fi donate peste 600 de titluri din colecţia Biblioteca pentru Toţi, oferite de Jurnalul Naţional.

Începând cu 31 august 1989, dată la care a fost legiferată revenirea la scrierea în grafie latină, în Basarabia se sărbătoreşte anual Ziua Limbii Române, ca sărbătoare naţională, printr-o serie de evenimente culturale (concerte, expoziţii de fotografii, conferinţe etc.).

În acelaşi cadru, la Bucureşti, în 2006 şi 2007, cu acelaşi prilej, a fost organizat "Concertul Limbii Române".

Anul acesta, 166 de parlamentari din România au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române, care ar urma să fie marcată de autorităţile publice din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

Platforma Civică Acţiunea 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin regăsirea românilor de pe cele două maluri ale Prutului. Pe parcursul anilor 2011 şi 2012, Platforma Civică Acţiunea 2012 va desfăşura manifestări publice de informare a întregii populaţii din România şi Republica Moldova.

Autor: Agerpres
Sursa: agerpres.ro
0

Comentarii (0)





    02.07.2012

    „Trainingul Mare” în sănătatea adolescenţilor pentru 1000 de medici, asistente medicale şi profesori din Republica Moldova

    02.07.2012

    Seminarul Metodic Republican la Informatică

    02.07.2012

    A început admiterea în şcoli profesionale şi colegii

    02.07.2012

    Elevii moldoveni au obținut 5 medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori

    02.07.2012

    Ministerul Educaţiei în dialog cu părinţi şi elevi despre lucrările de bacalaureat anulate