Sursa imagine: info-prim.md

Nicolae Dabija: Comuniştii de azi, care sunt tot cei de ieri, mai văd în ţările UE un duşman de care le e frică

Sondaj Info-Prim Neo din ciclul „Moldova-20! Încotro?”, cu scriitorul şi omul politic Nicolae Dabija

– Împărtăşiţi sau nu opinia că orientarea pro-europeană a Republicii Moldova trebuie prevăzută de Constituţie pentru a garanta continuarea procesului de modernizare a ţării? Există sau nu pericolul întreruperii acestui proces în cazul în care această modificare în Constituţie nu se va face? 

– Nu decalajul economic dintre Republica Moldova şi Europa trebuie să ne sperie, ci decalajul de mentalităţi. Dacă orientarea europeană a Republicii Moldova ar fi fixată în Constituţie, acest lucru l-ar ajuta pe concetăţeanul nostru să se considere mai aproape de Europa decât de Asia, fiind şi o garanţie că pro-asiaţii care ar veni eventual la putere în Republica Moldova să n-o poată deturna din drumul preconizat. 

Acest pericol va exista mereu. Actuala guvernare are o misiune: să facă totul ca procesele de integrare europeană să devină ireversibile. Şi abia atunci se poate retrage în opoziţie. 

– Modificarea Constituţiei ar putea fi făcută în Parlament sau prin referendum? Credeţi că ar susţine această modificare întreaga clasă politică moldovenească, inclusiv opoziţia parlamentară actuală, şi eventual, societatea? 

– Comuniştii de azi, care sunt tot cei de ieri, mai văd în ţările Uniunii Europene un duşman de care le e frică. 80% din populaţia republicii se vrea în UE, de aceea opoziţia actuală va spune minciuni că se vrea şi ea în Europa, dar va face totul ca să nu ajungem acolo niciodată. O văd acum, când Republica Moldova s-a orientat către UE, ca pe un călăreţ care merge întors cu faţa către coada calului, altele fiind priorităţile şi nostalgiile ei. Modificarea Constituţiei ar putea fi făcută actualmente numai prin intermediul unui referendum. 

– Cum ar influenţa această modificare procesul de reglementare a conflictului transnistrean? 

– Cheia pentru reglementarea conflictului transnistrean se află la Moscova, acolo unde a fost elaborat scenariul divizării republicii. Republica Moldova ar putea intra în UE precum Cipru: cu partea ei nesuspectată de terorism şi liberă de armate străine. Urmând ca, în timp, cu ajutorul organismelor internaţionale, să-şi poată recupera şi restabili întregul.

Autor: Mariana Galben
Sursa: info-prim.md
30.08.2011 Europa
7138
0

Comentarii 1

 • Vasile:

  O Lacrima pe obrazul Romaniei - Basarabia...

  06.05.2015 20:46

  • Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE

   27.01.2023
  • 6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”

   26.01.2023
  • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

   20.01.2023
  • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

   19.01.2023
  • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

   14.01.2023