Cinci scenarii ale unei ”toamne fierbinți” în Moldova. Factorul Voronin a fost pe nedrept subapreciat

”Putem vorbi despre mai multe scenarii politice pentru această toamnă, însă scopul strategic al forțelor politice din R. Moldova trebuie să rămână unul: depăşirea crizei politice profunde. În caz contrar liderii AIE riscă să se împingă reciproc în situaţii fără de soluţii şi atunci alegerile anticipate devin inevitabile”, a declarat pentru HotNews.md Victor Gurău, analist politic apropiat PCRM.
Potrivit lui Gurău, sunt, cel puțin, cinci scenarii ale agendei politice moldovenești pentru toamna acestui an:
1. Coaliţie largă unde PCRM desemnează Preşedintele, PLDM - Prim Ministrul şi PDM Preşedintele Parlamentului.
2. Coaliţie formată din PLDM şi PCRM când PCRM desemnează Preşedintele RM şi PLDM Prim Ministrul RM.
3. PLDM desemnează Preşedintele RM şi PCRM desemnează funcţiile de Preşedinte al Parlamentului şi Prim Ministrul în cazul când se acceptă varianta unui regim prezidenţial. Se caută consens total şi durabil.
4. Scenariul când PCRM rămâne în opoziţie şi are loc o reformă constituţională, revenuindu-i postul de Preşedinte al RM şi funcţii de control sporite asupra guvernării: Procuratura generală, CCCEC, CEC, CCA, şi aşa mai departe. Regim parlamentar.
5. Se insistă pe candidatura lui Marian Lupu şi avem alegeri anticipate în primăvara anului 2012.
”Fiecare dintre aceste scenarii are dreptul la viaţă însă cel mai benefic pentru Republica Moldiova este găsirea unei soluţii ]n regim de urgență, deoarece incertitudinea ne poate crea mari probleme atât din punct de vedere politic cât şi din punct de vedere economic”, susține Victor Gurău.
”Un lucru însă trebuie de însuşit foarte clar, depăşirea crizei politice şi economice profunde în care se află Republica Moldova este imposibilă fără participarea activă personală a liderului PCRM Vladimir Voronin. Factorul Voronin este foarte puternic pentru societatea moldovenească şi el a fost pe nedrept subapreciat”, a mai spus Victor Gurău.
Sursa: hotnews.md
- 02.11.2011
-
Transnistria ar putea să devină o unitate administrativ-teritorială de nivelul doi în componenţa Republicii Moldova
- 02.11.2011
-
Apel deschis pentru participanţi în cadrul Programului de schimb de Tineret „Conexiunea generaţiilor prin voluntariat"
- 01.11.2011
-
Masă rotundă de evaluare a proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova”
- 01.11.2011
-
Buletinul informativ nr.10, elaborat și difuzat de ADR Nord
- 01.11.2011
-
Lansare de studiu: Transnistria - o posibilă unitate administrativ-teritorială de nivelul II în componenţa Republicii Moldova
Video Line
- 26.10.2011
-
"Clovnul de la Elysee"
- 15.10.2011
-
Certificate recunoscute în UE pentru formatori din Moldova
- 06.10.2011
-
In Memoriam, Steve Jobs (1955-2011)
Comentarii (1)
Ce parere poate avea Gurau? Este cumva acest ins la putere, nu a terminat in Occident studiile şi nici nu sunt vreun geniu care s-a îmbogăţit la bursa din Wall Street şi refuză flegmatic să-şi ajute ţara, ce scenarii poate da el.
E firesc, aproape organic, să fii de partea opoziţiei, să o simpatizezi! E normal să înjuri puterea, mai ales în perioadă de criză. Asta-i jocul democratic. Dar sunt sătul de lozinci. Pentru numele lui Dumnezeu, vreau soluţii! Vreau soluţii mai ales de la Opoziţie, nu guverne din umbră şi declaraţii sforăitoare! Impotenţa politică mă exasperează! Totul nu este decât un joc al cuvintelor, al replicilor acide date la televizor, un mare teatru de prost gust. Jucat de nişte amatori netalentaţi , un lucru este clar democraţiea putredă a lui Fila duce invariabil la dictatură sau în cel mai fericit caz la autoritarism!