Sursa imagine: Răzvan Vălcăneanţu

Propunere-şoc în Slovacia: Guvernul vrea STERILIZAREA femeilor de etnie romă

Ministerul Muncii din Slovacia a provocat un imens scandal, după ce a anunțat că elaborează o lege prin care dorește să sprijine comunitățile sărace, în special cele de romi. Presa și ONG-urile susțin că, sub paravanul acestui act normativ, guvernul țintește sterilizarea femeilor de etnie romă, care nasc prea mulți copii, relatează EvZ.ro.

Slovacia are o populație de cinci milioane și jumătate de locuitori, dintre care 400.000 aparțin minorității rome, relatează postul italian de televiziune RaiUno. Sterilizarea ar urma să fie voluntară și gratuită, iar cele vizate sunt familiile sărace și care nu își pot permite să aibă alți copii.

”Oficial, acest proiect s-ar focaliza asupra persoanelor dezavantajate. Dar, dacă privești criteriile de aplicare, putem trage concluzia că aceste măsuri îi vizează direct pe romi”, spune sociologul Elena Kriglerova Gallova, pentru site-ul ”Il Piccolo”.

Chiar dacă această sterilizare ar fi voluntară, directorul executiv al European Roma Rights Centre susține că guvernul de la Bratislava ar trebui să fie foarte precaut și să nu uite sterilizările obligatorii pe care făcea regimul comunist în fosta Cehoslovacie. Procedee similare au avut însă loc și în ultimii ani.

În 2009, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câștig de cauză unui număr de opt femei de etnie romă care cereau despăgubiri de la guvernul slovac pentru că ar fi fost sterilizate împotriva voinței lor.
 
Statul slovac nu a recunoscut însă nici în prezent responsabilitatea acestei acțiuni și nici nu a plătit reclamantelor vreo despăgubire.

Presa de la Bratislava apreciază că, de teama unui scandal internațional, guvernul ar putea renunța la acest proiect controversat.

Autor: Luciana Pop
Sursa: evz.ro
21.08.2011 Dreptul Tău
6957
0

Comentarii 0


   • Marcel Spatari pleacă din funcție! Cine va fi noul ministru?

    30.12.2022
   • Bilanțul anului 2022: investiții în valoare de 215 mln lei valorificate de ADR Centru pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională

    30.12.2022
   • Proprietarii terenurilor afectate de construcția apeductului magistral Chişinău-Străşeni-Călăraşi vor fi despăgubiți

    28.12.2022
   • 27 martie 2023 – termenul de depunere a cererilor de finanțare pentru notele conceptuale selectate în cadrul Concursului proiectelor de dezvoltare urbană

    22.12.2022
   • La Bălți au fost finalizate lucrările de reparație a străzii Petru Zadnipru și a unor căi de acces

    21.12.2022