Curtea de Apel Bălţi acum 12 ani | +foto
Actuala Curte de Apel Bălţi funcţionează din 2003, după ce justiţia din Republica Moldova a fost supusă unei noi „reformatări”. De la sfârşitul anilor ’90 ai secolului trecut şi până în 2003, în sediul actualei Curţi de Apel din Bălţi şi-a desfăşurat activitatea Tribunalul de Circumscripţie Bălţi. Primul preşedinte al Tribunalului şi cel care a fost „părintele” transformărilor unei instituţii medicale într-o instituţie de justiţie a fost Eugen Sofroni. Până la numirea sa în funcţia de preşedinte al Tribunalului, Sofroni – un bun prieten al primului preşedinte Mircea Snegur – a fost judecător la Curtea Constituţională.
Anterior, în sediul Tribunalului era amplasat Dispensarul oncologic. Când autorităţile locale au decis să transmită acest sediu ministerului Justiţiei au motivat că nu e bine ca în plin centrul oraşului să se afle un asemenea contingent de bolnavi. Dispensarul a fost mutat la periferia oraşului, în cartierul „Molodovo”.
Deschiderea Tribunalului a avut loc în vara anului 1999, iar la ceremonia de inaugurare a participat preşedintele de atunci Petru Lucinschi, care a împărţit atunci distincţii de stat unor funcţionari din justiţia bălţeană. Printre acestea s-a numărat şi Eugen Sofroni, care a fost decorat de Lucinschi cu „Gloria Muncii”.
Actualmente, Curtea de Apel Bălţi, una dintre cinci asemenea instituţii din ţară, deserveşte 15 raioane din regiunea de nord a R. Moldova.
„Actori” de atunci. Primar de Bălţi – socialistul Victor Morev. Prefectul judeţului Bălţi – academicianul Mihail Vronschih. Ministrul Justiţiei – Ion Păduraru. Şeful Tribunalului – magistratul Eugen Sofroni. Vasile Şişcanu, proaspăt demis atunci de Lucinschi din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Bălţi. Victor Puşcaşu – preşedintele Judecătoriei Supreme (actuala Curte Supremă de Justiţie).
Referinţe:
Bălţiul a decis! Chirtoacă rămâne primar de Chişinău!
Curtea de Apel Bălţi, sub asediu | foto
Sursa: hotnews.md
- 22.07.2011
-
“Graniţe comune. Soluţii comune.” // Reuniune a partenerilor de proiect
- 22.07.2011
-
Două instituţii sociale din raionul Anenii Noi au fost renovate cu asistenţa Uniunii Europene şi PNUD Moldova
- 21.07.2011
-
Soroca: A patra sesiune a Programului de instruire „Elaborarea proiectelor din fondurile FNDR și UE”
- 21.07.2011
-
Problema înregistrării cultelor religioase trebuie abordată cu prudenţă şi dezbătută public
- 21.07.2011
-
REPUBLICA MOLDOVA VA AVEA O NOUĂ METODOLOGIE DE DETERMINARE A DIZABILITĂȚII
Video Line
- 21.07.2011
-
Parcare în aer!
- 20.07.2011
-
Copilul minune
- 16.07.2011
-
Plugaru despre pederastizarea puterii de stat
Comentarii (0)