RSS

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o Rezoluţie cu privire la Moldova

01.07.2011 Actual
404
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: karadeniz-press.ro

Urmare a discuţiilor neoficiale în formatul 5+2 desfăşurate recent la Moscova, în cadrul Sesiunii Anuale a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care va începe la Belgrad în data de 6 iulie, parlamentarii din 55 de ţări se vor concentra asupra situaţiei din Moldova. 

Rezoluţia, prezentată de Walburga Habsburg Douglas (deputată în Parlamentul Suediei), reconfirmă susţinerea pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2, sprijină eforturile de democratizare din ţară şi face un apel către Rusia de a finaliza procesul de retragere a trupelor sale de pe teritoriul Moldovei. 

„Salut dialogul viu şi direct privind Moldova, dialogul, care, precum se ştie, este încurajat de Adunarea noastră,” a menţionat Habsburg Douglas, preşedinta grupului parlamentar pentru Moldova, care lucrează îndeaproape cu Misiunea OSCE în Moldova. 

„Prezenta rezoluţie va reaminti părţilor în Chişinău şi Tiraspol că reţeaua parlamentarilor noştri are un angajament faţă de regiune. În contextul celor mai recente discuţii în formatul 5+2 de la Moscova, sperăm să acordăm susţinere pentru procesul de negocieri.”

Rezoluţia, susţinută de 51 de parlamentari din 19 ţări, de asemenea sprijină dialogul politic şi contactele directe dintre oameni pentru a ajuta la consolidarea încrederii reciproce în Moldova; bunăvoinţa parlamentarilor moldoveni şi a reprezentanţilor sovietului suprem de la Tiraspol de a se întâlni informal la Stocholm în luna octombrie. 

Prezenta rezoluţie va fi considerată pentru a fi inclusă în Declaraţia Adunării de la Belgrad, care ajută la stabilirea politicilor OSCE şi la modelarea legislaţiilor naţionale. Deputaţi din 55 de state participante la OSCE vor dezbate şi vor supune votului rezoluţia şi declaraţia la Belgrad. 

Sesiunea Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE de la Belgrad se va desfăşura între 6 şi 10 iulie. 

Adunarea Parlamentară a OSCE este formată din 320 parlamentari din 55 de ţări din Europa, Asia Centrală şi America de Nord. Adunarea oferă un forum pentru diplomaţie parlamentară, monitorizează alegeri şi consolidează cooperarea internaţională în vederea susţinerii angajamentelor în domeniul politic, de securitate, economic, de mediu, precum şi cele din domeniul drepturilor omului.

Autor: HotNews.md
Sursa: oscepa.org
0

Comentarii (0)  28.07.2011

  La Drochia fost lansat proiectul transfrontalier „Think Green”

  27.07.2011

  Conferința Euromonitor pe problemele de taxare în Republica Moldova

  27.07.2011

  Seminar regional de consultare publică a proiectului Strategiei Naţionale de Mediu pentru perioada anilor 2012-2022

  27.07.2011

  Rezultatele ADR Nord în semestrul I, 2011 (conferință de presă)

  27.07.2011

  RELAŢIILE INVESTIŢIONALE ÎNTRE ŢĂRILE CU ECONOMII ÎN TRANZIŢIE ŞI CELE ÎN CURS DE DEZVOLTARE SE EXTIND, CONSTATĂ RAPORTUL UNCTAD