RSS

Valentina Naforniţă, soprana nr.1 din lume, a fost coristă într-o biserică din raionul Glodeni

22.06.2011 Actual
536
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: bbc.co.uk

Pentru tânăra soprană din Moldova Valentina Naforniţă s-au deschis uşile celor mai importante Opere din lume, după ce a fost declarată câştigătoarea Concursului Mondial de Canto (Singer of the World – desfăşurat sub egida BBC), care a avut loc duminica trecută la Cardiff. Este pentru a doua oară când numele unei moldovence a devenit un nume de referinţă în Opera mondială. Succesul răsunător al Valentinei Naforniţă poate fi comparat, probabil, cu performanţa Mariei Bieşu, care, în 1967, a fost declarată „Cea mai bună Cio-Cio-san” la Concursul Internaţional Miura Tomaki din Japonia.

După ce Valentina a fost declarată drept cea mai bună tânără soprană din lume, familia Naforniţă din Cuhneşti, raionul Glodeni, de unde provine Valentina, a primit zeci de felicitări.

„Cât timp Valentina s-a aflat la Cardiff, fiind în perioada de pregătire şi apoi în concurs – vreo trei săptămâni – eu cu soţia, practic, n-am închis un ochi. Telefonul a sunat mereu în ultimele zile, iar în ajun satul ştia că noi ne facem griji pentru Valentina”, a spus, pentru HotNews.md, Boris Naforniţă, tatăl sopranei.

„Am vorbit la telefon cu Valentina imediat după ce a fost declarată învingătoare la Cardiff. Am felicitat-o, iar săptămâna viitoare o aşteptăm la Cuhneşti, a spus Boris Naforniţă.

Tatăl sopranei povesteşte că „Valentina îşi face în prezent masteratul la Bucureşti şi că este angajata Operei din Bucureşti”.

„A reuşit să ajungă pe scena Operei din Bucureşti prin muncă, după un concurs foarte mare şi greu”, susţine Boris Naforniţă, care speră că Dumnezeu o va ajuta pe Valentina să-şi croiască o bună carieră.

Boris Naforniţă îşi aminteşte că Valentina cântă încă pe când avea doi-trei ani. „Muzica şi liceul au fost singurele pasiuni atât timp cât a fost lângă noi, la Cuhneşti”, spune tatăl tinerei soprane.

Laurenţia Moloşnic

Laurenţia Moloşnic

Se pare că succesul Valentinei a fost un prilej de mare bucurie în Cuhneşti şi într-o mică măsură pentru elitele culturale din capitala Republicii Moldova, pe care Valentina Naforniţă a reprezentat-o la prestigiosul concurs de la Cardiff. Directoarea Liceului Teoretic din Cuhneşti, Laurenţia Moloşnic, spune că vestea despre succesul Valentinei i-a bucurat pe mulţi consăteni.

„La liceu era o fetiţă frumoasă şi foarte cumsecade. Învăţa bine. La noi atunci exista o tendinţă ca toţi să rămână să absolvească 12 clase de liceu. Când ne-a anunţat că pleacă la Chişinău cu nouă clase nu am insistat şi am zis: „Daţi-i voie lui Valea să-şi dezvolte talentul”, povesteşte doamna Moloşnic.

Părintele Gheorghe

Părintele Gheorghe

Părintele Gheorghe, parohul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Cuhneşti, a relatat, pentru HotNews.md, că „cei din sat sunt la curent cu succesele din Europa ale Valentinei, însă ultimul este unul colosal”.

„Cât timp a învăţat la liceu, în Cuhneşti, Valentina a cântat în corul bisericesc. A învăţat la şcoala de muzică din sat şi a studiat, dacă nu greşesc, vioara. Nu  a fost „înrolată” în cor. Venea din plăcere cu mama sa să cânte în corul care funcţionează în cadrul bisericii. Plecarea Valentinei la studii în Chişinău, iar, apoi, în Bucureşti s-a răsfrânt, într-un fel, asupra corului. I-am simţit cu toţii lipsa. Acum când vine în vacanţă, la Cuhneşti, vine şi pe la noi. Cântă în biserică. Ultima dată a fost de Paşti şi a ne-a onorat cu o interpretare bisericească solo. Din câte cunosc, Valentina a cântat şi la o catedrală din Bucureşti şi cunoaşte multe cântări bisericeşti”, mărturiseşte părintele Gheorghe.

Biserica din Cuhneşti

Biserica din Cuhneşti

Valentina Naforniţă are 24 de ani şi este una dintre cei în jur de 600 de participanţi la Concursul Mondial de Canto din Cardiff, concurs desfăşurat sub egida BBC şi transmis în direct de prestigioasa teleradiocompanie britanică. Tânăra soprană din Moldova a câştigat marele premiu „Singer of the World 2011”, precum şi premiul popularitate al publicului. Concursul Mondial de Canto de la Cardiff se desfăşoară la fiecare doi ani, prima ediţie având loc în 1983, devenind în timp cea mai importantă competiţie mondială pentru tinere talente din lumea Operei. La concurs sunt acceptaţi interpreţi cu vârstele cuprinse între 18 şi 32 de ani. Juriul selectează 20 de candidaţi dintre sutele care postulează (în acest an au fost 600!) pentru a desemna apoi cinci finalişti. Premiul mare presupune un trofeu şi 15 mii de lire sterline, iar cel al popularităţii – alte două mii de lire. Mult mai importante sunt însă, după cum remarcă „Europa Liberă”, angajamentele pe scenele operei internaţionale care le sunt oferite laureaţilor şi posibilitatea de a intra în programul BBC-ul „New Talents”, care reuneşte un grup de tineri aleşi, extrem de talentaţi, promovaţi de-a lungul a câţiva ani în concerte în marile săli de concert ale Marii Britanii.


 

Autor: Eugen Urban
Sursa: hotnews.md
0

Comentarii (0)



    23.06.2011

    Soroca: A treia sesiune a Programului de instruire „Elaborarea proiectelor din fondurile FNDR și UE”

    23.06.2011

    Arbitrajul internaţional şi medierea în ţările CSI: dezvoltarea legislaţiei şi practici moderne

    23.06.2011

    65 ani de la instituirea Serviciului municipal de ftiziopneumologie din Chișinău

    23.06.2011

    RM ar trebui să negocieze trecerea graduală la un regim de liber schimb cu UE, pentru a atenua din efectele nefaste

    23.06.2011

    Sistemul juridic român condamnă romii la locuinţe inadecvate