RSS

VERDICTUL Comisiei de la Veneţia

21.06.2011 Actual
265
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: evenimentul.md

FOTO | Marian Lupu: „Este un document care oferă un coridor de flexibilitate...”


„Este de competenţa Curţii Constituţionale să facă interpretarea finală a Constituţiei, însă cea mai bună soluţie pentru alegerea preşedintelui ar fi modificarea Legii Supreme”. Este răspunsul dat de Comisia de la Veneţia Curţii Constituţionale în problema alegerii şefului statului.

De remarcat că, în aprilie curent, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a solicitat Comisiei de la Veneţia să dea răspuns la trei întrebări ce vizează impasul în care s-a pomenit Parlamentului. La întrebarea dacă Legislativul poate adopta prin lege organică un mecanism care ar permite alegerea şefului statului şi să nu admită dizolvarea Parlamentului, Comisia de la Veneţia a spus că nu este posibilă modificarea Constituţiei prin lege organică, doar Curtea este în drept să decidă dacă preşedintele poate fi ales printr-o lege organică cu mai puţin de 61 de voturi.
 
Întrebată dacă ar putea fi dizolvat Parlamentul în mod repetat din cauza nealegerii şefului statului, instituţia europeană a spus că Parlamentul ar putea fi dizolvat pentru acelaşi motiv de un număr nedefinit de ori.
 
Totodată, prin răspunsul oferit, Comisia de la Veneţia lasă să se înţeleagă că pentru depăşirea crizei, politicienii noştri s-ar putea inspira din Constituţia Greciei, care permite o singură dizolvare a Parlamentului în caz de nealegere a şefului statului, iar numărul de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui este redus progresiv, până la o majoritate simplă.
 
Liderii AIE spun că vor utiliza toate modalităţile legale de alegere a preşedintelui, scopul final fiind evitarea alegerilor anticipate.
 
„Este un document care oferă un coridor de flexibilitate şi, în ultimă instanţă, este Curtea Constituţională. Dacă Curtea Constituţională va considera că printr-o lege organică nu putem depăşi anumite limite, cu stricteţe vom urma această decizie. Astăzi am discutat şi despre alte alternative pentru obţinerea scopului final”, a menţionat preşedintele interimar al Moldovei, Marian Lupu.
 
„Este necesar să aşteptăm ca Curtea Constituţională să-şi expună punctul său de vedere prin hotărârea care urmează să fie adoptată. Sper că în perioada imediat următoare pentru va fi clarificată această situaţie. O decizie fermă pe care o avem la nivel de AIE este că vom utiliza toate mijloacele şi pârghiile legale pentru a evita alegerile parlamentare anticipate”, a spus prim-ministrul Vlad Filat.
 
„Noi vom ţine cont şi de Constituţie, şi de avizul Comisiei de la Veneţia, dar vom ţine cont şi de faptul că suntem un stat suveran şi suntem în drept să adoptăm orice lege, inclusiv şi o Constituţie nouă”, a remarcat liderul PL, Mihai Ghimpu.
Autor: Lina Susan, HotNews.md
0

Comentarii (0)



    23.06.2011

    Soroca: A treia sesiune a Programului de instruire „Elaborarea proiectelor din fondurile FNDR și UE”

    23.06.2011

    Arbitrajul internaţional şi medierea în ţările CSI: dezvoltarea legislaţiei şi practici moderne

    23.06.2011

    65 ani de la instituirea Serviciului municipal de ftiziopneumologie din Chișinău

    23.06.2011

    RM ar trebui să negocieze trecerea graduală la un regim de liber schimb cu UE, pentru a atenua din efectele nefaste

    23.06.2011

    Sistemul juridic român condamnă romii la locuinţe inadecvate