RSS

”Adevărul” despre Igor Dodon

10.06.2011 Opinii
903
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: adevarul.md

Candidatul PCRM la şefia Capitalei susţine că şi-a retras un interviu din „Adevărul“ pentru că i l-am fi denaturat. De fapt, i-am respins un articol publicitar certat cu etica. Răspunsurile lui Igor Dodon conţineau atacuri la adresa altor politicieni, fiind în  contradicţie cu politica noastră editorială, deontologia jurnalistică şi bunul simţ.

Candidatul PCRM la funcţia de primar al Capitalei ne acuză pe blogul său de „cenzură şi ingerinţă nepermisă în formatul ideilor sale politice“. Igor Dodon afirmă că i-am fi solicitat un interviu, după care am fi intervenit în text „cenzurând şi eliminând o serie de fraze şi idei expuse“ şi, pentru că am fi insistat asupra acestor modificări, el ar fi renunţat să plaseze interviul în „Adevărul“.

Nu publicăm injurii

Ţinem să precizăm că Igor Dodon minte. Candidatul comunist „a uitat“ să spună că a fost vorba de un articol de publicitate electorală, iar plasarea a fost solicitată de stafful candidatului, în baza contractului pe care îl avem cu PCRM. Noi doar am formulat întrebările, la rugămintea clientului. Citind răspunsurile am constatat că nu putem publica interviul în acea formă, deoarece conţinea atacuri la adresa altor politicieni. Ţinta principală era contracandiatul său, Dorin Chirtoacă, pe care Igor Dodon îl asociază cu fraudarea alegerilor, îi pune ştampila de „aşa-zis liberal“, aruncă zvonuri precum că Ghimpu vrea să-l pună şef la SIS, îl învinuieşte că ar avea „patroni politici din exterior“.

În contradicţie cu politica noastră editorială

Le-am trimis observaţiile noastre, prin email, reprezentanţilor PCRM, cerându-le să-şi cureţe interviul, menţionând că altfel nu-l publicăm, deoarece contravine politicii editoriale a Holdingului „Adevărul“, care spune clar că articolele publicitare electorale ale unui concurent nu trebuie sa conţină atacuri la adresa altuia. Totodată, chiar şi într-un material publicitar ne conducem de Codul deontologic al jurnalistului, de legislaţia în vigoare şi de regulile bunului simţ şi nu publicăm acuzaţii neprobate, zvonuri şi părerile unei persoane despre alta, fără ca cel vizat să aibă o replică.
 
„Adevărul“ nu publică orice pe bani
 
La solicitarea reprezentantei PCRM cu care comunicam am exclus din interviu pasajele care, în opinia noastră, nu erau în regulă şi i-am trimis o variantă pe care am putea-o publica, desigur, la rubrica „Publicitate electorală“. După care, reprezentanta PCRM ne-a sunat şi ne-a zis că ei insistă să plasăm interviul integral şi fără nicio intervenţie. Le-am spus că nu acceptăm şi ei au răspuns că altfel nu-l plasează la noi în ziar. La câteva minute după asta, Igor Dodon a postat pe blog interviul, însoţit de comentariile sale.

Petru Macovei:„Aţi procedat corect“

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, afirmă că am procedat corect refuzând interviul cu pricina. „Sunt invective acolo, acuzaţii fără probe. Candidaţii trebuie să transmită idei şi soluţii, nu să denigreze oamenii. Ziarul avea obligaţia, sau să respingă acest material sau să ceara dovezi, sau sa-l publice şi apoi să dea şi reacţia persoanei denigrate. A fost alegerea voastră să refuzaţi şi cred că aţi făcut bine. Legea presei scrie că responsabilitatea pentru diseminarea informaţiei revine în egală măsură şi semnatarului şi instituţiei media“, a spus Macovei.

Am avut dreptul să respingem interviul


Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, spune că am avut dreptul să respingem un material electoral ce contravine politicii editoriale, dar că nu încălcam Codul Electoral dacă-l publicam. „Concurentul este responsabil de conţinutul reclamei, dar o eventuală decizie de judecată v-ar fi obligat să publicaţi dreptul la replică al persoanei vizate“, susţine Ciocan.

Vezi și: Dodon s-a „lămurit” cu „Adevărul”

Autor: Adevarul
Sursa: adevarul.md
0

Comentarii (0)  01.11.2011

  Masă rotundă de evaluare a proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova”

  01.11.2011

  Buletinul informativ nr.10, elaborat și difuzat de ADR Nord

  01.11.2011

  Lansare de studiu: Transnistria - o posibilă unitate administrativ-teritorială de nivelul II în componenţa Republicii Moldova

  01.11.2011

  Nu ratați conferința ”Dezvoltare durabilă prin ecotehnologii, ecoproduse, ecoservicii”

  01.11.2011

  Expert IDIS recomandă modificarea formulei de calcul a preţului de procurare a gazelor naturale