RSS

Topul celor mai periculoase produse cosmetice

02.06.2011 Caleidoscop
304
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: Lucian Alecu

Vopseaua de păr a fost catalogată de către cercetătorii norvegieni printre cele mai periculoase produse cosmetice, deoarece riscul apariţiei eczemelor, în urma folosirii acesteia, este destul de ridicat. Concluzia apare în Registrul Naţional al efectelor adverse provocate de cosmetice ("National Register of Adverse Effects from Cosmetic Products"), publicat de Institutul de Sănătate Publică din Norvegia, informează Science Daily.

"Registrul oferă o privire de ansamblu complexă asupra produselor care pot cauza efecte adverse, tipul acestor reacţii, dar şi asupra persoanelor care le experimentează. Astfel le putem evalua şi putem avertiza consumatorii în privinţa anumitor produse cosmetice", spune cercetatorul Berit Granum, din cadrul Diviziei de Medicină a Institutului Norvegian de Sănătate Publică.

● Astfel, vopsirea permanentă a podoabei capilare are efecte grave asupra sănătăţii. În urma a doi ani de studii, specialiştii au constatat că produsele cosmetice de colorare a părului pot da reacţii alergice destul de severe, precum eczeme, mâncărimi sau înroşirea scalpului, a feţei şi a gâtului. De-a lungul monitorizării, s-au înregistrat şi alte efecte, precum inflamări în zona frunţii şi în jurul ochilor.

Simptomele apar de obicei la o zi sau două distanţă faţă de ziua în care o persoană s-a vopsit şi pot persista o săptămână sau chiar câteva luni.

Studiile realizate de Institutul American de Oncologie arată că vopseaua de păr conţine până la 5.000 de substanţe chimice, unele dintre ele putând avea potenţial ridicat de a provoca apariţia cancerului.

● Parfumul conţine 250 substanţe chimice , dintre care cea mai periculoasă este benzaldehida. Reacţii adverse posibile: iritaţii, tulburări hormonale.

● Lacul de unghii şi oja sunt considerate un adevărat cocktail de chimicale. Substanţele toxice regăsite în aceste produse cosmetice pot distruge sistemul imunitar, provoacă reacţii alergice şi afectează sistemul reproducător, ducând chiar la apariţia infertilităţii. Specialiştii spun că o mare parte dintre produsele de colorare sau de curăţare a unghiilor conţin o substanţă chimică denumită dibutilftalat, care ar trebui evitată în timpul sarcinii şi alăptării. Oja conţine 31 substanţe chimice.

● Rujul de buze conţine 33 substanţe chimice. Metacrilat de polimentil este cea mai periculoasă substanţă conţinută de acest produs cosmetic. Specialiştii avertizează că rujul creşte riscul apariţiei alergiilor şi chiar a cancerului.

● Cremele hidratante faciale şi de corp pot duce la apariţia eczemelor, a erupţiilor cutanate sau a mâncărimilor. Cercetătorii au constatat că efectele adverse variază de la simptome uşoare, care dispar în câteva ore sau zile, sau pot persista chiar câteva săptămâni de la încetarea utilizării produsului.

Specialiştii avertizează că aceste produse pot duce la apariţia tulburărilor hormonale. Loţiunile de corp sau de faţă conţin 32 substanţe chimice, dintre care cele mai îngrijorătoare: metilparabeni, propilparabeni, polietilen glicol care se găseşte şi în produsele de curăţare a aragazelor.

● Şamponul conţine în medie 15 substanţe chimice, dintre care cele mai îngrijorătoare sunt laurilsulfat de sodiu, tetrasodiu şi propilenglicol. Ca reacţii adverse s-au constatat iritaţii şi probleme oftalmologice.

Autor: Gândul
Sursa: gandul.info
0

Comentarii (0)



    23.06.2011

    Soroca: A treia sesiune a Programului de instruire „Elaborarea proiectelor din fondurile FNDR și UE”

    23.06.2011

    Arbitrajul internaţional şi medierea în ţările CSI: dezvoltarea legislaţiei şi practici moderne

    23.06.2011

    65 ani de la instituirea Serviciului municipal de ftiziopneumologie din Chișinău

    23.06.2011

    RM ar trebui să negocieze trecerea graduală la un regim de liber schimb cu UE, pentru a atenua din efectele nefaste

    23.06.2011

    Sistemul juridic român condamnă romii la locuinţe inadecvate