
De ce nu putem să avem mai mult de 150 de prieteni
Numărul de oameni cu care putem păstra o relaţie de prietenie este constant, în ciuda numeroaselor reţele de socializare, precum Twitter, care ne permit să interacţionăm cu foarte multe persoane, potrivit unui studiu citat de portalul web Tehnology Review. Media de 150 de prieteni posibili a fost consacrată încă din anii '90, când un cercetător britanic a descoperit că numărul maxim de legături sociale este direct proporţional cu volumul creierului, iar în cazul oamenilor acesta ar fi de 150.
O echipă de cercetători de la Universitatea Indiana a studiat reţeaua de prieteni şi contacte a peste trei milioane de utilizatori Twitter precum şi felul în care au evoluat relaţiile dintre ei de-a lungul a patru ani. Iniţial, echipa coordonată de Bruno Goncalves a trebuit să definească prietenia în spaţiul online. Ei au ajuns la concluzia că doi utilizatori sunt prieteni dacă au conversaţii constante, nu doar dacă se urmăresc reciproc.
În urma analizării celor 380 de milioane de mesaje trimise de grupul urmărit, Goncalves a remarcat că, la început, utilizatorii aveau tendinţa să strângă tot mai mulţi prieteni. Apoi, ei erau depăşiţi de numărul mare de contacte şi nu mai făceau faţă volumului de mesaje primite. Astfel, începeau să-i neglijeze pe utilizatorii cu care interacţionau mai rar. În urma acestor trieri, se stabileau legături profunde între câţiva indivizi, iar numărul lor era cuprins între 100 şi 200, asemănător cu descoperirea cercetătorului britanic Robin Dunbar.
"Concluziile sugerează că, deşi reţelele de socializare moderne ne permit să păstrăm legătura cu toate persoanele pe care le întâlnim, ele nu pot depăşi constrângerile fizice şi biologice care ne limitează relaţiile sociale stabile", explică Goncalves.
Rezultatele cercetării sunt asemănătoare cu cele ale unor studii desfăşurate de Dunbar la începutul anilor '90. El s-a arătat interesat de grupurile sociale formate între diferite tipuri de primate. Cercetătorul a observat că mamiferele superioare au tendinţa să păstreze legături cu un anumit număr de indivizi, în funcţie de mărimea creierului. Astfel, primatele cu creiere mai mari vor avea un cerc de prieteni mai mare pentru că vor fi mai capabile să păstreze legătura cu un număr mai mare de indivizi. În cazul oamenilor, Dunbar a stabilit că numărul optim de prieteni este de 150.
Sursa: gandul.info
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
20.01.2023 -
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025
19.01.2023 -
Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale
14.01.2023 -
CARTEA „OAMENII LA PĂPĂDIILE” DE SERGIU BEZNIȚCHI: lansare la București, la 26 ianuarie 2023
12.01.2023 -
/VIDEO/ Examinarea cererilor de chemare în judecată cu valoare redusă. Vezi ce presupune acest lucru
12.01.2023
-
Comentarii 0