RSS

VIZITA LUI DODON la Bruxelles, „spectaculoasă ca formă, dar lipsită de prea mare conţinut”

23.05.2011 Actual
272
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: dodon.md

Vizita lui Igor Dodon la Bruxelles, în special, întrevederile la Comisia Europeană, este una spectaculoasă ca formă, dar lipsită de prea mare conţinut. Este spectaculoasă pentru că a fost acceptată la solicitarea unui simplu deputat în Parlamentul unei mai mult decât simple ţări, cum este Republica Moldova în raport cu UE, scrie, într-o analiză Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică.

Ulterior, s-a dovedit că acesta este şi unul dintre tocmai 14 candidaţi la funcţia de primar al capitalei acestei „mai mult decât simple ţări”. Vizita este lipsită de prea multă consistenţă pentru că nu în cadrul vizitelor de acest fel se iau deciziile importante. Or, reprezentanţi ai Moldovei cu grade politice şi prerogative decizionale incomparabil mai mari decât cele ale lui Dodon, au făcut naveta la Bruxelles mult de mai multe ori... Consistenţa vizitelor se măsoară prin schimbările spre bine care au sau nu au loc în Moldova după ele. Şi soluţiile pe care spune Igor Dodon că le-a colectat în cadrul întrevederilor cu prim-ministrul Belgiei şi cu primarii mai multor localităţi importante, pot fi studiate, chiar cu mai mult succes, de la calculatorul de acasă, sau, şi mai bine, de la calculatoarele unor experţi calificaţi care ar lucra pentru un candidat la primărie.

Indiscutabil, această vizită are importanţă electorală locală şi de aceea alţi candidaţi vor încerca să reducă din handicap pe ultima sută de metri ai campaniei electorale, cu mize foarte mari, eventual, pentru următoarea campanie electorală. Nu este exclus să se întâmple minunea şi aceste vizite să aibă loc, chiar dacă timp a rămas foarte puţin, iar agenda înalţilor demnitari europeni se stabileşte cu multe luni înainte şi prin proceduri birocratice foarte complicate. Bruxellesul le-a satisfăcut guvernanţilor actuali ai Republicii Moldova capricii mult mai mari.

Citește mai mult pe Info-Prim Neo.

Autor: Valeriu Vasilică
Sursa: info-prim.md
0

Comentarii (1)

  • 23.05.2011 18:09
    Ghita Moldovanu:

    foarte bine spus23.06.2011

Soroca: A treia sesiune a Programului de instruire „Elaborarea proiectelor din fondurile FNDR și UE”

23.06.2011

Arbitrajul internaţional şi medierea în ţările CSI: dezvoltarea legislaţiei şi practici moderne

23.06.2011

65 ani de la instituirea Serviciului municipal de ftiziopneumologie din Chișinău

23.06.2011

RM ar trebui să negocieze trecerea graduală la un regim de liber schimb cu UE, pentru a atenua din efectele nefaste

23.06.2011

Sistemul juridic român condamnă romii la locuinţe inadecvate