Sursa imagine: tudordarie.md
Tudor Darie: Ministrul Filip şi preşedintele Lupu au confundat azi activitatea în cadrul Partidului Democrat cu cea din Guvern
Aceasta este concluzia mea după ce azi Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) din Republica Moldova a semnat în taină, în grabă și fără ca să dețină competențe, un document de intenție cu Microsoft, care nici măcar nu are valoare juridică, scrie Tudor Darie, consilier al premierului Filat, pe blogul său.
E vorba de un acord de intenție pentru echiparea cu calculatoare a școlilor din Republica Moldova. Sigur că dotarea cu computere a elevilor este o prioritate a Guvernului, pe care o susținem cu toții. Dar modul în care a procedat MTIC este unul total greșit. Vedeți mai jos argumentele, care demonstrează acest lucru.
De câteva luni se lucrează la acest proiect în cadrul Ministerului Educației, care este direct responsabil de acest sector. Acum se analizează două posibile modele: 1) procurarea a câte un laptop pentru fiecare elev sau 2) clase mobile de calculatoare în fiecare școală. În ambele cazuri, computerele ar fi utilizate nu doar pentru orele de informatică, dar și pentru cele de biologie, matematică, georgrafie etc. Pentru a alege direcția corectă, din punctul meu de vedere e necesară realizarea unui studiu cost-eficiență. Abia după o analiză minuțioasă a costurilor și eficienței acestor investiții vom putea să decidem la nivelul Guvernului care strategie este mai corectă și mai realistă pentru Republica Moldova.
Ce a făcut azi MTIC?
În primul rând a indus în eroare societatea. Acum toată presa vuiește că, în urma întâlnirii președintelui interimar Marian Lupu cu reprezentantul Microsoft, fiecare elev din Republica Moldova va primi câte un laptop. FALS. Din câteva motive:
1. Azi s-a semnat doar un acord de intenție, fără valoare juridică, dar care a fost prezentat drept unul perfect valabil și realizabil între Republica Moldova și Microsoft. Pentru ca un acord semnat de un minister să fie valabil e nevoie ca Guvernul să-i delege împuterniciri, ceea ce nu s-a întâmplat, deoarece e vorba doar de un acord de intenții.
2. MTIC a semnat documentul în taină și fără ca să dețină competențe. Ministerul Educației, care e direct responsabil de domeniul educației, nu a știut despre semnarea acestui document. Centrul de guvernare electronică, care are domeniul educației ca unul dintre serviciile principale în domeniul guvernării electronice, n-a fost consultat.
3. Microsoft este o companie ce oferă contra-cost soluții de software (în acest caz – Windows, care rulează ca sistem de operare pe computer). Nimic mai mult sau mai puțin. Computerele fizic vor trebui procurate de la alte companii producătoare de hardware. Fără implicarea altor companii de hard, dar și altele care să elaboreze softurile educaționale, proiectul este mort. Aici se cere o abordare complexă și sistemică, nu una electorală.
4. MTIC, fără să știe situația, a ales o direcție de acțiune. Scriam mai sus că nu a fost luată încă o decizie referitor la modelul ales pentru dotarea cu computere a școlilor. Se analizează două posibile modele: 1) procurarea a câte un laptop pentru fiecare elev sau 2) clase mobile de calculatoare în fiecare școală. E necesar realizarea unui studiu cost-eficiență și abia după o analiză minuțioasă vom putea să decidem care strategie este mai corectă și mai realistă pentru Republica Moldova.
Modul în care a fost semnat documentul confirmă că evenimentul a fost gândit din perspectiva campaniei electorale și nu din dorința de a iniția un proiect necesar pentru Republica Moldova. În comunicatul oficial suntem informați că semnarea documentului de către ministrul Filip și reprezentantul Microsoft a avut loc “în prezența președintelui interimar Marian Lupu”… în condițiile în care Ministerul Educației, care este direct responsabil pentru implementarea unui asemenea proiect, nici măcar nu știe despre acest document.
În concluzie: Ministrul Filip și viceministra Dona Școla, dar și președintele interimar Marian Lupu, ar trebui să se învețe să nu confunde activitatea de partid în interiorul Partidului Democrat cu activitatea din cadrul Guvernului. Plus, utilizarea imaginii unei companii internaționale în plină campanie electorală este un gest rușinos. Mai multă atenție și comunicare nu strică. Nici măcar președintelui țării. Chiar dacă este interimar.
Autor: Tudor Darie
Sursa: tudordarie.md
Sursa: tudordarie.md
19.05.2011 Opinii
5599
Printează
Trimite unui prieten
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE
27.01.2023 -
6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”
26.01.2023 -
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
20.01.2023 -
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025
19.01.2023 -
Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale
14.01.2023
-
Comentarii 1
Intiii d etoate Tudor Darie este omul lui Filat.
da ministrul Filip trebuia sa pupe picioarele lui Filat si Darie, ca ei sa-i permita sa semneza, ca sa nu creada lumea ca lumina vine din alta parte decit de la Tatuca tuturor moldovenilor, Vladimir al II-lea Filat.