RSS

Cinci cauze frecvente care pot duce la malnutriţie

25.02.2010 Caleidoscop
249
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: evz.ro

DEZECHILIBRU. Mesele neregulate, o dantură nesănătoasă, excesul de medicamente sau fumatul sunt principalele cauze ale malnutriţiei, problemă care afectează mai ales persoanele active.

Malnutriţia reprezintă o tulburare cronică de nutriţie şi apare atunci când organismul nu are suficiente proteine sau calorii (subnutriţie) ori are prea multe (obezitate) şi nu le poate asimila.

„Malnutriţia nu înseamnă doar sub nutriţie. O problemă a ro mânilor este lipsa legumelor şi a fructelor din alimentaţie, principalele surse de vitamine şi minerale, ceea ce poate cauza dezechilibre”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu de la Cabinetul „Calea Moşilor” din Bucureşti. 

1. Programul haotic al meselor

Nu mâncaţi doar de două ori pe zi, vă recomandă nutriţioniştii. „Majoritatea persoanelor active au probleme cu alimentaţia, ritmul alert în care trăiesc făcându-i să mănânce de două ori sau chiar o dată pe zi. Acest obicei duce la malnutriţie şi predispune la apariţia obezităţii, din cauza meselor rare, dar abundente”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu.

Masa de seară creează cele mai mari probleme din cauza aportului mare de lipide, pentru că nu e urmată de efort fizic care să ardă caloriile şi să ajute organismul să digere mai uşor alimentele.


2. Lipsa legumelor şi abuzul de junk-food

Consumul zilnic redus de legume şi fructe, care este înlocuit cu dietă junk-food, reprezintă o altă cauză a malnutriţiei.

„Eu recomand ca oamenii să consume zilnic minimum 300 de grame de fructe şi 500 de grame de legume. Vitaminele şi mineralele nu sunt dense caloric şi îşi găsesc locul cu prisosinţă în dietele de menţinere a greutăţii, fiind utile pentru persoanele cu diabet sau dislipidemie”, adaugă medicul Eduard Adamescu. 

3. O dantură nesănătoasă

Problemele dentare duc la scăderea cantităţii şi calităţii alimentelor ingerate, efectul fiind scăderea apetitului, care mai târziu va duce la subnutriţie.

„Persoanele care nu îşi păstrează o igienă orală corectă au de suferit. Primul efect e că evită fructele sau legume crude pentru că sunt tari şi mănâncă mai mult alimente semilichide sau lichide care nu le asigură necesarul nutriţional”, avertizează nutriţionistul Eduard Adamescu. 

4. Excesul de medicamente

În România se consumă foarte multe medicamente fără prescripţie medicală, precum şi suplimente alimentare, ceea ce poate cauza de asemenea malnutriţie. 

„Oamenii nu mănăncă alimente bogate în vitamine şi consideră că este suficient să ia pastile care, de fapt, nu pot înlocui produsele naturale”, explică fenomenul medicul nutriţionist Eduard Adamescu.

Mai mult, abuzul de medicamente poate provoca probleme gastrice şi apariţia unei afecţiuni numite gastrită medicamentoasă. Afecţiunile aparatului digestiv sunt şi ele răspunzătoare de malnutriţie.

„Marii consumatori de alcool fac de la ulcer până la pancreatită, gastrită sau esofagită, care, în timp, poate dezvolta pancreatită cronică, cauzând absorbţia deficitară a unor alimente”, adaugă expertul.

5. Tutunul

Şi fumatul este un factor care poate duce la malnutriţie, prin bolile pe care le produce sau prin faptul că diminuează pofta de mâncare.

„Malnutriţia apare atunci când oamenii au anumite afecţiuni provocate şi de fumat (cancer gastric, pulmonar sau digestiv), care creează repulsie pentru mâncare”, explică prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti. 

Autor: Ramona Dragomir
Sursa: evz.ro
0

Comentarii (0)



    27.12.2010

    Auction House si INCASO fac o donație de Crăciun pentru Victoraş, participînd la Campania “Dăruieşti şi Câştici” lansată de PROTV

    27.12.2010

    Amnesty International: Russia must overturn unfair conviction of businessman

    27.12.2010

    Expiră contractul dintre Gazprom şi Moldovagaz – ce va urma?

    24.12.2010

    Precizările MAEIE cu privire la unele declaraţii apărute recent în mass media

    23.12.2010

    Amnesty International Moldova: Buletin Informaţional octombrie-decembrie 2010