Sursa imagine: pcrm.md

Simpatia pentru stînga

Ați sărbătorit 9 mai? Cum, nu ați marcat în nici un fel cei 66 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei? Sau poate nu ați știut că Marele Război pentru Apărarea Patriei este denumirea oficială oferită de ideologii Uniunii Sovietice, celui de al doilea război mondial ?

În spațiul de dincolo de Prut, de la Chișinău la Novosibirsk și de la Nurilsk la Alma Ata, peste tot unde încă trăiește spiritul lui homo sovieticus,  ziua de 9 mai este deosebită. Tradiția, formată încă pe timpurile în care Uniunea Sovietică mai era ceva de temut, face ca în zi de 9 mai, mic și mare, tânăr sau bătrân, bărbat sau femeie, cu toții,  să se îndrepte spre monumentele care cinstesc memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă. O zi a eroilor, a soldaților necunoscuți. Perpetuare a unui antic cult al eroilor.

Anul trecut, liberalii moldoveni,  parte componentă a Alianței pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare în Republica Moldova, au încercat să transmită maselor următorul mesaj – pentru că ostașul sovietic, pentru spațiul dintre Prut și Nistru, nu a fost unul tocmai eliberator, ar fi de dorit ca ziua de 9 mai să nu fie sărbătorită. Mai mult, aflat în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, refuză invitația de participare la manifestațiile de 9 mai care aveau loc la Moscova.

Desigur, primul gând  venit în minte, e de admirație.  - Nu-i așa?  Politicienii moldoveni au curaj!

Nu e chiar așa. Curajul liderului liberal de a umbla prin fața ursului cu borcanul cu miere de albine i-a costat pe cetățenii moldoveni majorarea prețului la gaz metan  dar și un embargou de jumătate de an pentru  produsele vinicole moldave, care majoritatea lor sunt exportate în Federația Rusă.

Iar masele moldave, păstrătoare inconștiente ale spiritul homo sovieticus, nu numai că nu au înțeles coerența mesajului liberal,  dar chiar au început să înjure pe la colțuri curajul liberal.

Criza din Republica Moldova, criză identitară, politică, mentală dar și geopolitică, se transformă în acest an și în una economică.  Chiar dacă pe această falie de confruntare se ciocnesc două identități – cea română și cea sovietică, două limbi  – cea rusă și cea română și două mari blocuri geopolitice – cel al NATO și cel al spațiului colectiv de apărare din Comunitatea Statelor Independente, pentru a supraviețui locuitorii dintre Prut și Nistru au găsit mereu acea viclenie a tocirii asperităților și  adversităților de zi cu zi.

Certurile din sânul alianței de guvernare, marile scandaluri de corupție apărute în presa moldavă,  dar și imposibilitatea legislativului de a alege un președinte al statului moldav și  perpetuarea acestei crizei, au făcut ca în acest an simpatia maselor să se îndrepte către stânga politică moldavă.  Curentul politic exploatează la maximum inconștientul colectiv moldovean, care este un iremediabil nostalgic. Votul masiv al electoratului moldovean pentru stânga politică reprezentată de către Partidul Comuniștilor din Republica Moldova  nu este numai unul etnic, mulți vorbitori de limbă română continuând  să aleagă formațiunea politică condusă de Vladimir Voronin. O simpatie inconștientă și abia formulată.

La 9 mai 2011, comuniștii moldoveni au solicitat simpatizanților lor din municipiul Chișinău să participe la un marș de comemorare a zilei victoriei. În piața Marii Adunări Naționale, din centrul capitalei moldave s-au adunat aproximativ 50 de mii de persoane. Împreună cu liderii comuniști aceștia s-au deplasat înspre memorialul Eternitate unde au depus flori.

Pentru un moment,  bariera dintre ostașul sovietic pentru unii eliberator, pentru alții ocupant, la Chișinău, a fost ștearsă.

Prin participarea lor la acest marș, locuitorii Chișinăului au oferit comuniștilor atât simpatia cât și speranța lor. Este unul dintre cele mai importante semne al nepopularității  reformelor impuse cetățeanului de actuala guvernare, un semn al faptului că sărăcia nu are naționalitate și că indiferent de etnie, criza economică nu alege. Un semn că bătălia pentru fotoliul de primar al capitalei moldovene a început și va fi una sângeroasă.

Autor: Victor Nichituş pentru HotNews.md
Sursa: hotnews.md
12.05.2011 Opinii
4936
0

Comentarii 0


      • A fost semnat contractul de antrepriză pentru lucrări de reabilitare a Rezervației Cultural-Naturale ”Orheiul Vechi” din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală

        21.10.2022
      • Membri din Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord învață din experiența de dezvoltare a județului Brașov în contextul situațiilor de criză

        20.10.2022
      • Conferință la Bălți dedicată dezvoltării și revitalizării urbane în nordul Moldovei

        18.10.2022
      • Delegație din Letonia, în vizită de lucru la ADR Nord și în nordul Moldovei

        17.10.2022
      • JURNALISMUL COMUNITAR: Comunicare pentru Comunitate. Podcast #9

        17.10.2022