Cum explică un specialist etichetările gen „debil”, „idiot”, utilizate de către unii politicieni moldoveni
Doctorul în medicină Jana Chihai, medic-psihiatru şi psihoterapeut, a declarat, azi, în cadrul unei conferinţe on-line cu cititorii HotNews.md că minorităţile sexuale nu pot fi catalogate drept persoane bolnave mintal, aşa cum au fost etichetate de către unele feţe bisericeşti şi personalităţi politice din Republica Moldova în contextul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege antidiscriminare.
Dr. Jana Chihai a amintit că forurile internaţionale de specialitate au eliminat, acum câteva decenii, homosexualitatea din categoriile de boli mintale.
În cadrul conferinţei, Jana Chihai a vorbit şi despre faptul că noţiuni precum „debil”, „prost”, „idiot”, utilizate de către unii politicieni pentru a se eticheta reciproc, sunt parte a unui vocabular discriminatoriu, iar utilizarea lor „ţine de personalitatea şi intenţia celor care pronunţă asemenea cuvinte”.
Jana Chihai a mai spus că, pentru a face ştiri mai „picante”, mass media a creat stereotipul potrivit căruia o bună parte dintre crime ar fi săvârşite de persoane cu afecţiuni mintale.
Doamna Jana Chihai a mai relatat în cadrul conferinţei on-line cu cititorii HotNews.md că datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste nouă ani fiecare a doua persoană de pe glob va suferi experienţa unei probleme de sănătate mintală.
Medicul-psihiatru şi psihoterapeutul Jana Chihai a mai vorbit despre:
...discriminare şi stigmatizare
Noi am observat că nu doar crearea anumitor servicii de calitate în comunitate pot rezolva problema respectivă. Este necesar ca şi comunitatea să fie pregătită să accepte şi să tolereze aceste persoane. Ele nu trebuie izolate sau instituţionalizate. La fel ca ceilalţi, ei au dreptul la un trai decent în comunitate. Fenomenul de stigma şi discriminare este doar o reacţie de apărare a societăţii din frica că această problemă poate apărea şi la ei. Numai informarea şi promovarea prin exemple şi practici bune poate educa toleranţa şi echitate persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
...bani pentru sănătatea mintală
Cu părere de rău, domeniul sănătăţii mintale este insuficient finanţat. Sunt mai puţin accesibile medicamentele de ultima generaţie, iar tratamentele şi psihoterapiile costisitoare. În prezent nu sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală, însă acestea pot fi create întrucât există suport legislativ.
...„apartamentele protejate”...
Locuinţele protejate sunt instituţii de asistenţă socială care asigură persoanelor adulte cu dizabilităţi mintale de tip familial în sistem protejat, precum şi asistenţă şi suport pentru asigurarea unei vieţi autonome şi active. Locuinţă protejată este denumirea generică pentru o locuinţă sau un complex de locuinţe de acest tip, dezvoltate de un furnizor de servicii, public sau privat. La moment, serviciul de locuinţe protejate presupune în primul rând accesul la o locuinţă şi asistenţă în unele activităţi (de menaj, in procesul de instruire, în medierea relaţiei cu rudele vecinii, potenţialii angajatori etc.)
Anul trecut, Guvernul a aprobat Regulamentul-tip şi standardele de calitate pentru serviciul „Locuinţe protejate” şi, la moment, de către Asociaţia „Somato” sunt create patru locuinţe protejate pentru 16 persoane cu probleme de sănătate mintală din Bălti. Aceste apartamente sunt create cu suportul financiar al Delegaţiei Comisiei Europene în RM şi Open Society Institute/Mental Health Initiative prin proiectul „Dezvoltarea şi aplicarea serviciilor-pilot de apartamente protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală în nordul Moldovei”.
...„localităţi rurale semiprotejate”
În localităţile rurale accesul la diverse servicii este scăzut, inclusiv şi cele de sănătate mintală. În prezent, Asociaţia „Somato” elaborează un concept de localităţi rurale semiprotejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală unde pe post de asistenţi vor fi voluntarii din rândul veciniilor şi familiei.
Aceste servicii rurale vor fi orientate nu numai spre oferirea de spaţiu locativ, dar şi va urmări şi posibilitatea plasării în câmpul muncii a persoanelor cu probleme de sănătate mintală în sate, prin intermediul atelierelor protejate de artizanat şi gospodăriilor agricole.
Textul integral al conferinţei online poate fi citit integral AICI.
- Despre Jana Chihai
- Despre Asociaţia SOMATO
Asociaţia SOMATO (www.somato.md) din Bălţi, creată în 1999, este una din principalele organizaţii neguvernamentale moldoveneşti ce activează în domeniul sănătăţii mintale. Promovează o atitudine tolerantă faţă de persoanele cu probleme de sănătate mintală şi reabilitarea psihologică şi socială a acestora. Asociaţia administrează din anul 2000 un centru de sănătate mintală, care acum şapte ani a obţinut statut de instituţie publică. Activitatea Centrului SOMATO este bazată pe principii comunitare în acordarea asistenţei psihiatrice.
*** Asociaţia SOMATO derulează în luna mai a.c. o campanie de sensibilizare a opiniei publice prin care urmăreşte, pe de o parte, excluderea discriminării şi stigmatizării persoanelor cu probleme de sănătate mintală şi oferirea şanselor egale pentru trai în comunitate, pe de altă parte. Campania este derulată cu cu suportul financiar al Agenţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare a Elveţiei.
Sursa: hotnews.md
- 07.05.2011
-
De Ziua Europei, IDIS „Viitorul” a prezentat publicului produsele campaniei „Tu ştii ce se întâmplă cu datele tale cu caracter personal?”
- 06.05.2011
-
A fost lansată Linia fierbinte anticorupţie a Consiliului Civic de pe lângă Serviciul Vamal: 222331
- 06.05.2011
-
14 mai - Ziua Europei în regiunea Nord
- 05.05.2011
-
SOMATO-info /aprilie-mai 2011/
- 05.05.2011
-
Consiliul Civic de pe lângă Serviciul Vamal va lansa oficial o Linie anticorupţie independentă
Video Line
- 05.05.2011
-
Vardanian a fost eliberat!
- 27.04.2011
-
Vremea face prăpăd în SUA
- 24.04.2011
-
Pastele, sarbatoare de familie
Comentarii (0)