RSS

Solidaritate japoneză: Fructe şi legume de la Fukushima în vânzare la o piaţă temporară din Tokyo

12.04.2011 Actual
255
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: agerpres.ro

Sparanghel, roşii, căpşuni şi alte legume şi fructe recoltate de pe o rază de 50 de kilometri de centrala nucleară din Fukushima au dispărut în cel mai scurt timp de pe tarabe în plasele japonezilor veniţi la piaţa organizată special marţi pentru a-i susţine pe agricultorii afectaţi de criza nucleară declanşată după seismul şi tsunami de acum o lună, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Produsele agricole au fost cumpărate într-o oră şi a trebuit să oprim vânzarea', a subliniat Hiroyuki Watanabe, responsabil al municipalităţii din Iwaki, organizatoarea evenimentului. 

Acesta a dat asigurări că toate legumele şi fructele aduse la piaţa temporară instalată lângă o staţie de metrou din centrul capitalei nipone au fost testate pentru a demonstra că nu sunt radioactive. 

Însuşi purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a vizitat piaţa temporară şi a degustat căpşuni şi roşii. 'Sunt foarte bune!' - a exclamat el, îndemnând apoi publicul japonez: 'Mâncaţi, vă rog. Nu există la vânzare decât produse sănătoase'. 

Recent, guvernul nipon a ridicat interdicţia de vânzare anunţată în martie pentru unele legume din patru prefecturi din apropiere de centrala avariată, din cauza nivelurilor anormale de radioactivitate. Interdicţia a însemnat o lovitură grea pentru această regiune agricolă, cunoscută pentru calitatea unor produse cum sunt spanacul, laptele sau carnea de vită. 

Hiroyuki Watanabe a dat însă asigurări că în ultima vreme situaţia s-a ameliorat, iar preţurile care au scăzut după 11 martie au crescut cu 50%.
Autor: Agerpres
Sursa: agerpres.ro
0

Comentarii (0)  11.06.2011

  Marş PENTRU Drepturile Omului şi ÎMPOTRIVA discriminării

  10.06.2011

  FLEX Program Coordinator

  10.06.2011

  Patronii agricoli din Moldova îşi reînnoiesc angajamentul împotriva muncilor grele şi periculoase ale copilului, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului 2011

  10.06.2011

  E nevoie de a reorienta cheltuielile publice de la plata pensiilor şi salariilor bugetarilor la obiective economice pe termen lung

  10.06.2011

  Fără respectarea standardelor sanitare şi fito-sanitare, nu ne putem bucura de un Acord de liber schimb cu UE