RSS

PL înseamnă Chirtoacă, iar Chirtoacă înseamnă Primăria

11.04.2011 Opinii
134
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: hotnews.md

Cu riscul de a călca cuiva pe bătătură, o să descriu panorama electorală din Capitală aşa cum o văd eu. Specificul alegerilor în Chişinau se datorează mizei imense pe care o pune în joc acest scrutin.  Condiţia e simplă: cine deţine puterea în Chişinau – are în buzunar cheia arenei politice moldoveneşti.

Ţinînd cont de această premisă, propun să analizăm situaţia “figurilor mari” în această rundă de joc. Specificul raporturilor între “figuri” şi “miză” ne poate ajuta să înţelegem şi să prevedem mişcările lor pe tablă.

Dorin Chirtoacă/PL.

Să fim sinceri, la moment, PL înseamnă Dorin Chirtoacă, iar Dorin Chirtoacă înseamnă Primăria. Aşa a fost construită linia de imagine, nu avem pe ce ne supăra. Pentru PL dar şi pentru Chirtoacă, obţinerea unui nou mandat este vitală. Scăderea scorului electoral, din scrutin în scrutin, lipsa multrîvnitelor “pîrghii” şi a terenului de manevră în AIE, inflexibilitatea şi incoerenţa de imagine fac din PL un actor de fundal.

După intrarea în con de umbră a lui Mihai Ghimpu, doar “icoana” Primarului Dorin Chirtoacă menţine partidul pe “linia de plutire”. Pierderea fotoliului de primar ar trece partidul sub linia psihologică de “jucător”, trecută recent de răposata AMN. Astfel, PL va miza serios pe aceste alegeri. El e în situaţia de “nici un pas înapoi”, pentru că în spate e prăpastia.
În aceste condiţii campania PL în Chişinau trebuie să fie de anvergură. Dorin Chirtoacă trebuie să se autodepăşească în capacitatea sa de a fi “peste tot”. Sondajele arată că Chirtoacă este cel puţin de trei ori mai popular decît PL. Astfel, la mare ajutor din partea partidului nu trebuie să se aştepte.

În aceste alegeri, Chirtoacă nu mai este “spărgătorul de gheaţă” din 2007. El trebuie să îşi creeze o nouă imagine, de “edificator-gospodar-manager-părinte”. Lupta anticomunistă nu mai este un argument.

PL şi Chirtoacă vor greşi dacă vor miza iar pe tineret şi “schimbare”. Panourile electorale şi mărşăluirile echipelor de tineri cu drapale PL şi imaginea lui Dorin nu sunt cele mai indicate instrumente electorale în aşa caz.  Ei trebuie să coboare în mase, să meargă la fiecare locuitor al oraşului, şi să îi explice ce s-a făcut şi ce se va face.

Oponenţii îl vor ataca dur şi vor ţinti în “călcîiul lui Ahile” al Primarului: lipsa de echipă.  El va putea contracara asta doar cu un nou concept inedit, de reformare a Primăriei, propus pentru următorii 4 ani. Omenii trebuie să vadă că Primarul nu este ostaticul  propriei funcţii, nu este un rob al Primăriei, ci este un şef de echipă, care ştie să împace capra cu varza în folosul locuitorilor oraşului…. dar cine a zis ca va fi uşor?

Igor Dodon/PCRM

În alt articol spuneam că primari vor deveni acei candidaţi care vor să fie primari. Igor Dodon vrea asta din tot sufletul şi asta îi va fi un suport serios pentru el. El a cîştigat deja aces fotoliu… în cadrul propriului partid. Şi asta pune pe gînduri.
Campania sa de promovare este una bine gîndită, planificată şi orchestrată. Cine s-ar fi gîndit acum doi ani, ca anumite structuri mass-media absolut anticomuniste vor face atîta publicitate unui candidat comunist? Nimeni.

Igor Dodon a reuşit să depăşească stereotipul de imagine bădărănisto-colhoznice a unui PCRM-ist, promovat de “tovarăşii” săi de partid. El apare ca un dendy autentic, stilat, elegant, cumpătat la vorbă şi crează o impresie destul de plăcută. El se poziţionează diametral opus faţă de Chirtoacă, încercînd să cîştige pe contrast. Dreasemenea,  el poate miza serios pe un sprijin substanţial din partea partidului, exprimat prin rezultatele în creştere ale PCRM în municipiu la ultimile alegeri parlamentare.

Deranjantă este doar inistenţa sa asupra “proiectului moldovenist” şi aroganţa de care dă dovadă faţă de contracandidaţi. Dacă excesul de moldovenism statalist se explică prin ţintirea alegătorilor de centru-stînga, aroganţa nu îi face bine deloc. Dacă va lucra la aceste doua aspecte şi va avea o campanie echilibrată, şansele sale vor fi în creştere.

Victor Bodiu/PLDM

Victor Bodiu este figura-surpriză. Cu un CV impresionant şi cu o susţinere puternică a partidului el este “candidatul-oglindă” faţă de actualul Primar, cu accent pe deosebirile în favoarea sa (experienţă şi talent de manager, creator de echipe, raţionalizator, etc). Imaginea de băiat deştept o combină cu agerimea şi vitalitatea tinerească  fapt care, din start îi conferă un şarm aparte.

PLDM a riscat mult cu tărăgănarea prezentării oficiale a candidatului său. Bodiu riscă să nu reuşească sa-şi popularizeze personalitatea şi sa-şi valorifice potenţialul. Acest lucru ar putea fi compensat de transferul de imagine de la Vlad Filat şi PLDM, care se va încerca pe parcursul campaniei.

Deşi va miza pe imaginea de super-manager şi team-leader, lipsa totală a încărcăturii ideologice a personalităţii sale, îi poate reduce bazinul electoral cu atîtea voturi cît să nu-i ajungă pentru al doilea tur de scrutin. Totuşi, oamenii votează cu inima.
În schimb, PLDM ar putea să mizeze (nedeclarat) pe acumularea de voturi pentru Consiliul Municipal, ţintind un număr de mandate suficient pentru a domina acest for. Ţinînd cont de “perfiditatea pragmatică” a aceste formaţiuni politice, nu mar mira faptul ca Bodiu să fie doar “momeală” electorală.

Valentina Buliga/PD

Partidul Democrat nu putea să nu participe la campania pentru Chişinău. Dar ar fi fost o prostie să creadă că va cîştiga. Din PD, doar Marian Lupu ar fi putut să concureze în pondere electorală cu ceilalţi condidaţi.

În asemenea condiţii, Valentina Buliga este “candidatul de compromis” al PD-ului. Unica femeie-ministru, politician şi manager cu o experienţă bogată, doamna Buliga nu cedează foarte mult la nivel de imagine contracandidaţilor săi.

Ea îi poate juca festa lui Igor Dodon, rupîndu-i o parte din voturi, care s-ar putea să nu îi ajungă pentru turul doi (sau pentru cîştig în turul I). Cu imaginea de Ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, doamna Buliga, este un fel de “maica Teresa” pentru miile de chişinăuieni social-vulnerabili, care, deobicei, votează cu cel ce promite mai multe compensaţii.

Cu o finanţare serioasă în campanie, Buliga şi PD-ul ar putea acumula ale lor 10% cu care vor avea un cuvînt de spus în viitorul Consiliu Municipal.
 
Ceilalţi candidaţi, deşi au şanse mult mai mici, vor fi la fel de activi şi perseverenţi în dorinţa lor de a smulge cît mai mult de la “giganţii” arenei de joc.

Indiferent cine va cîştiga fotoliul de Primar în Chişinău, faptul că actualii candidaţi sunt net superiori celor din 2007 mă bucură mult.  Piaţa electorală din Chişinău a trecut la alte standarde, fapt ce îmbunătăţeşte simţitor “marfa” electorală. Sper să avem parte şi de o campanie electorală la fel de bună şi interesantă.

Autor: Victor Chironda
Sursa: victorchironda.din.md
0

Comentarii (0)



    12.04.2011

    Cele mai bune practici ale comunităţilor din Republica Moldova au fost distinse cu diplome de merit

    12.04.2011

    Mediatorul şcolar - agent al comunităţii în relaţie cu şcoala

    12.04.2011

    DIRECTORUL ADR NORD, ION BODRUG ÎN REGIUNE – DONDUȘENI ȘI OCNIȚA

    12.04.2011

    Pentru a beneficia de Zona de liber schimb cu UE, trebuie să renunţăm în primul rând la mentalitatea de a pune bariere în calea comerţului

    11.04.2011

    DIRECTORUL ADR NORD, ION BODRUG ÎN REGIUNE – MUN. BĂLȚI