RSS

Cum să mâncaţi sănătos în post şi de Sărbători

19.12.2009 Utile
271
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: efelicitari.org

Medicii oferă variante de alimente care ajută corpul să rămână echilibrat înainte de Crăciun, dar şi după, când tentaţiile sunt mari.

Pâinea, cartofii şi fasolea, alimentele cele mai „iubite” de români atunci când doresc să ţină post, sunt o bogată sursă de glucide, însă, mâncate exclusiv, dezechilibrează alimentaţia.
 
Medicii dau câteva variante clare de alimente ce pot fi consumate în zilele de post, care menţin organismul echilibrat şi îl feresc de probleme de sănătate ce s-ar putea instala, dar şi trucuri pentru a trece cu bine de la o perioadă de restricţii la una plină de mese îmbelşugate. 

Exemplu de meniu pentru cele trei mese ale zilei 

Chiar dacă ţineţi post, nu trebuie să renunţaţi la cele trei mese zilnice. Astfel, nu uitaţi să consumaţi câte o felie de pâine la fiecare masă. Ea creşte nivelul glicemiei, ceea ce vă face să vă simţiţi mai sătui şi mai energici. 

Diferenţa dintre diversele tipuri de pâine se resimte la nivelul cantităţii de fibre, cea integrală fiind mai bogată la acest capitol. Spre exemplu, la micul dejun puteţi mânca pâine prăjită cu fasole bătută, măsline negre, zacuscă sau salată de vinete, ceea ce vă poate oferi suficientă energie până la prânz. O alternativă o reprezintă o cană de ceai cu pâine şi dulceaţă. 

Pentru prânz sunt recomandate pastele sau orezul cu legume, sos de roşii, măsline şi busuioc. Puteţi apela şi la ciorbele de legume sau de fasole.

„Ciorbele sunt un fel de mâncare tradiţională care ne ajută să rămânem slabi. În materie de echilibru alimentar nu s-a inventat altceva mai bun”, este de părere nutriţionistul Mihaela Bilic. 

Pentru cină, o variantă de meniu este salata orientală sau de legume proaspete, cu boabe de porumb, seminţe de dovleac, nuci, caju, pastă de măsline, pastă de roşii uscate şi câteva felii de pâine prăjită. 

Pizza vegetariană şi ghiveciul de legume la cuptor, însoţit de murături, sau tocăniţa de legume sunt alte câteva variante. În loc de desert, puteţi mânca o gustare de fructe naturale sau uscate în jurul orei 16.00. 

În ceea ce priveşte alimentele de post de la supermarket, de genul crenvurştilor sau al pateului de post, acestea nu sunt prea agreate de specialiştii în nutriţie. 

„Alimentele de post din magazine au mulţi aditivi şi coloranţi. Nu e bine să le mâncaţi în cantităţi mari şi nu mai mult de o masă pe zi”, e de părere Eduard Adamescu, nutriţionist la Cabinetul de Diabet şi Obezitate „Calea Moşilor” din Capitală. 

Soia sau lintea pot aduce un aport de proteine în această perioadă, chiar dacă nu de aceeaşi calitate ca acelea din carne, lapte sau ou.

Cum să faceţi trecerea la masa bogată de Crăciun 

Perioada de post ajută organismul să se detoxifieze, însă pentru a nu avea probleme fiţi atenţi la mesele din ziua de Crăciun şi la cele care urmează. Asta pentru că trecerea de la alimentaţia de post la cea de Sărbători trebuie făcută treptat. 

„A trece de la un regim restrictiv la unul cu multe proteine e cel mai rău pentru organism. Trebuie să aveţi grijă să mâncaţi cu măsură”, recomandă nutriţionistul Eduard Adamescu. 

REGULI

Patru trucuri ca să evitaţi excesele

  1. Înlocuiţi mâncărurile cu multe calorii care se servesc în perioada Sărbătorilor cu unele mai sărace. Spre exemplu, în loc de prăjituri mâncaţi fructe, iar bomboanele înlocuiţi-le cu nuci;
  2. Nu vă înfomeţaţi toată ziua pentru a mânca mai mult la masa de seară;
  3. Mâncaţi o varietate de alimente în cantităţi mici;
  4. Încercaţi să nu vă stresaţi de Crăciun pentru că la multe persoane stresul duce la supraalimentare.
Autor: Ramona Dragomir
Sursa: evz.ro
0

Comentarii (0)