Vladislav Kulminski : Este important să fie identificate asemenea subiecte de compromis care consolidează societatea şi nu o dezbină
03 August 2009, 09:47Analistul Vlad Kulminski de la Asociaţia pentru Politică Externă a declarat agenţiei Imedia că „campania electorală negativă nu a adus dividente Partidului Comuniştilor, dar nici nu a oferit o victorie definitivă opoziţiei”. „In situaţia actuală nici una din părţi nu va avea posibilitatea să aleagă Preşedintele fără suportul celeilalte. Asta оnseamnă că, pentru a evita blocajul constituţional şi perpetuarea crizei guvernamentale va trebui să se treacă de la o retorică belicoasă la identificarea unui numitor comun. Nu este deloc simplu, deoarece metodele utilizate in campania electorală au depăşit orice limite raţionale. Va trebui să se acţioneze extrem de prudent, şi, indiferent ce coaliţie va ajunge la putere, ea va trebui să demonstreze prin fapte că este capabilă să acţioneze in interesul intregii societăţi şi nu doar al simpatizanţilor săi.
Este important să fie identificate asemenea subiecte de compromis care consolidează societatea, intrucat ţara se află foarte aproape de un punct critic, dincolo de care nu mai există cale de intoarcere”, a menţionat analistul.
El este de părere că o alianţă a partidelor de opoziţie s-ar putea dovedi a fi fragilă, intrucat „ele sunt divizate”. „Pentru a alege Preşedintele, ele vor trebui să ajungă la o оnţelegere cu comuniştii, ceea ce va fi deloc simplu. In plus, partidul lui Marian Lupu ar putea deveni pe viitor un puternic partid de centru-stanga care va lupta foarte serios pentru alegătorii Partidului Comuniştilor, popularitatea căruia este, in prezent, in scădere. Dacă оnsă din coaliţie va face parte şi PCRM, comuniştii vor trebui să cedeze din putere partenerilor şi să le ofere mecanisme reale care să ofere, in primul
rand, posbilitatea asigurării unui mediua de afaceri concurenţial, reformării organelor de drept şi justiţiei, precum şi radioteleviziunii naţionale”, a spus Vladislav Kulminski.
Analistul a admis că s-ar putea ca forţele politice din parlament să nu reuşească iarăşi să aleagă Preşedintele, ceea ce ar fi „contrar intereselor Moldovei”. „Toate partidele оnţeleg acest lucru şi s-ar putea ca ele să devină mai cooperante şi mai dispuse să creeze o coaliţie in care toţi membrii să poată influenţa deciziile care se iau”, a conchis analistul.