Castro avertizeaza SUA si UE: Sistemul politic al Cubei nu este negociabil

02 August 2009, 13:50

Presedintele cubanez Raul Castro a avertizat sambata Washingtonul si Bruxelles-ul ca nu a preluat puterea de la fratele sau pentru a “restaura capitalismul” in Cuba, reiterandu-si disponibilitatea de a “discuta despre orice”, cu exceptia sistemului politic si social al insulei comuniste.

Intr-un discurs de inchidere a sedintei parlamentare axate in mare parte pe dificultatile economice grave ale tarii, Raul Castro a recunoscut totusi tarele “socialismului” cubanez, “unde doi plus doi fac uneori trei”, transmite AFP. El a subliniat insa ca acest sistem politic si social condus de un partid unic nu este negociabil, spre deosebire de ceea ce solicita, potrivit lui, secretarul de stat american Hillary Clinton si Uniunea Europeana.

“Ma vad obligat, cu tot respectul, sa ii raspund doamnei Clinton, dar si Uniunii Europene, care solicita gesturi unilaterale pentru a demonta regimul nostru social si politic”, a declarat Raul Castro, in varsta de 78 de ani, care a preluat puterea in urma cu trei ani de la fratele sau mai mare. Fidel Castro s-a retras din motive de sanatate.

“Nu am fost ales presedinte pentru a restaura capitalismul in Cuba si nici pentru a renunta la Revolutie”, a spus el, in aplauzele deputatilor. “Am fost ales pentru a mentine si a perfectiona socialismul, nu pentru a-l distruge. Acest lucru trebuie sa fie foarte clar”, a adaugat el.

Raul Castro si-a reiterat disponibilitatea de a initia un “dialog respectuos, de pe pozitii de eglitate” cu Washingtonul. “Suntem gata sa discutam despre orice, dar nu sa ne negociem sistemul politic si social. Trebuie sa respectam diferentele dintre noi”, a spus el, exprimandu-si regretul ca embargoul american este “in continuare intact” de la sosirea la Casa Alba a presedintelui Barack Obama.

Liderul cubanez a afirmat ca masurile “pozitive, desi infime” luate de Obama nu au fost inca puse in aplicare. Presedintele american a decis in aprilie sa ridice restrictiile de calatorie si de trimitere de fonduri de catre cubanezii americani spre tara lor de origine.

Raul Castro a cerut din nou “restituirea neconditionata” a teritoriului bazei navale de la Guantanamo, afirmand ca acesta este singurul loc din Cuba, de la revolutia din 1959, unde “se aplica tortura”.

Cubanezii, indemnati sa economiseasca

Cuba si-a reluat anul trecut cooperarea cu UE, suspendata de cinci ani, in urma ridicarii sanctiunilor europene. UE decisese vara trecuta sa ridice aceste sanctiuni, aplicate dupa un val de arestari de disidenti, pentru a-l incuraja pe noul presedinte Raul Castro sa faca progrese in materie de democratie.

Raul Castro le-a cerut pe de alta parte compatriotilor sai “sa economiseasca tot ce pot”, in conditiile in care tara traverseaza cea mai grava criza economica de dupa anii 90. Scaderea pe pietele mondiale ale preturilor nichelului, principalul produs de export cubanez, scaderea incasarilor din turism si trecerea a trei uragane care au provocat anul trecut pierderi de 10 miliarde de dolari, adica 20% din PIB, sub cauzele acestei situatii.

Parlamentul, care se reuneste de doua ori pe an, a aprobat in aceasta sesiune si infiintarea unui Birou general de control pentru a combate coruptia. Acesta va fi direct subordonat Consiliului de stat condus de Raul Castro.

Sursa: NewsIn

Comentarii (1 comentariu)

radu 1
a comentat la 03 August 2009, 07:28

… se apropie sfarsitul regimului comunist din cuba . probabil dupa moartea celor 2 lideri - fidel si raul castro…saracia ,inapoierea tehnologica ,dictatura ,izolarea internationala vor darama totalitarismul cubanez in curand .dintr-o forta progresista in anii 60 ,miscarea condusa de fratii castro ,a devenit o grupare reactionara ,conservatoare ,anti-populara si anti-progresista …

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu