Rusia va ataca Georgia, in cazul unei provocari

01 August 2009, 18:27

Moscova isi rezerva dreptul de a recurge la forta, daca Georgia isi va continua “provocarile” in Caucaz, a avertizat sambata Ministerul rus al Apararii, cu o saptamana inainte sa se implineasca un an de la declansarea conflictului de anul trecut dintre cele doua tari.

Ministerul rus al Apararii a acuzat Georgia ca a tras cu mortiere si grenade, in mai multe randuri, in ultimele patru zile, asupra capitalei regiunii rebele Osetia de Sud, Thinvali, transmite AFP.

“Asemenea actiuni ingrijoreaza serios Ministerul rus al Apararii”, se arata intr-un comunicat al institutiei difuzat de agentiile ruse de stiri.

“Daca aceste provocari, care constituie o amenintare pentru populatia Osetiei de Sud si militarii rusi, vor continua, Ministerul Apararii isi rezerva dreptul de a recurge la toate fortele si mijloacele de care dispune”, conchide comunicatul.

Tensiunile dintre cele doua tari s-au reintensificat in ultima vreme, pe masura ce se apropie data la care se implineste un an de la conflictul ruso-georgian de vara trecuta. Mai multe explozii s-au produs recent in cursul unei nopti la Thinvali si cel putin un schimb de focuri a avut loc la frontiera dintre Georgia si Osetia de Sud. Cele doua tabere s-au acuzat reciproc pentru aceste incidente.

Georgia a condamnat aceste acte “criminale” si a cerut comunitatii internationale sa “oblige Rusia sa isi respecte obligatiile internationale, pentru a evita escaladarea tensiunilor”. Partea georgiana a numit incidentul de la frontiera drept o incalcare a acordului de incetare a focului de vara trecuta si a aruncat vina asupra Rusiei “care controleaza complet teritoriile georgiene ocupate”.

Rusia a recunoscut Abhazia si Osetia de Sud, dupa conflictul de vara trecuta, declansat de tentativa Georgiei de a prelua controlul cu forta asupra Osetiei. Rusia a ripostat militar, bombardand masiv teritoriul georgian, atragandu-si condamnari din partea comunitatii internationale. Cu exceptia Rusiei, doar Nicaragua a mai recunoscut independenta celor doua teritorii separatiste georgiene.

Conflictul de vara trecuta s-a declansat dupa saptamani de incidente la frontiera georgiano-oseta pentru care cele doua parti se acuzau reciproc. Unii analisti nu exclud posibilitatea repetarii evenimentelor de vara trecuta.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu