Andrei Popov: Alegerea noului Preşedinte nu reprezintă un scop în sine şi este doar o modalitate de a contribui la depăşirea crizei

27 Iulie 2009, 20:08

Interviu acordat agentiei Imedia de candidatul pe lista Partidului Democrat (PD), Andrei Popov.

Imedia: În situaţia în care, după alegerile din 29 iulie, nici una din forţele politice nu va obţine numărul necesar de mandate ca să aleagă şeful statului, cu ce partide ar fi gata PLDM să colaboreze?

Andrei Popov: Alegerea noului Preşedinte nu reprezintă un scop în sine şi este doar o modalitate de a contribui la depăşirea crizei. În cazul în care actorii politici care vor ajunge în Parlament nu vor demonstra responsabilitatea şi voinţa politică necesară spre a face compromisuri în interesul întregii societăţii şi se vor ghida de interesele înguste de partid, refuzând compromisul şi ideea unei coaliţii, în cazul acesta colaborarea în interiorul Parlamentului va trebui să aibă la bază altă platformă decât alegerea Preşedintelui.

Cu partidele care vor demonstra prin acţiuni disponibilitatea de a se angaja într-un dialog politic real şi constructiv, de a soluţiona problemele cu care se confruntă ţara şi de a face rapid schimbări structurale în câteva domenii prioritare în care singurul obstacol este absenţa de voinţă politică - crearea unui spaţiu public pluralist; eliminarea obstacolelor în calea formării unui mediu de afaceri deschis; o justiţie cu adevărat independentă etc. – suntem gata să discutăm crearea unor coaliţii largi.

Imedia: Până unde ar putea merge compromisurile pe care aţi fi gata să le faceţi?

Andrei Popov: În această situaţie grea pentru Republica Moldova, nu interesul de partid trebuie pus în capul mesei, ci interesul naţional. De aceea, limita noastră în cooperarea şi coalizarea cu alte partide este să contribuim la depăşirea unor probleme reale, inclusiv la stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din 7 aprilie şi la depăşirea unui deficit de credibilitate şi legitimitate a puterii pe care-l atestăm în prezent. O viitoare coaliţie trebuie să ofere garanţii că compromisul se face de dragul unor progrese şi să avem siguranţa că prin compromis putem primi în schimb promovarea reformelor.

Imedia: Ideea unei largi coaliţii post electorale din care să facă parte toate partidele care vor accede în Parlament, lansată recent de liderul PD, Marian Lupu, mai rămâne în vigoare?

Andrei Popov: Ar fi o soluţie optimă. Nu ştiu cât de fezabilă este din punct de vedere tactic, dar, cel puţin, ca deziderat de consolidare a tuturor forţelor în baza unei platforme comune de depăşire a crizei ar merita urmat. Avem exemplul vecinilor din România, unde foşti rivali istorici – Partidul Democrat Liberal şi Partidul Social Democrat – au format o coaliţie pentru a depăşirea crizei. Chiar dacă nu se va reuşi crearea unei coaliţii cu toate forţele intrate în Parlament, cel puţin cu majoritatea ar trebui formată. Adică o coaliţie care să includă mai mult de doi actori.

Imedia: Care sunt principiile în baza cărora ar trebui creată o posibilă viitoare coaliţie post electorală?

Andrei Popov: Disponibilitatea de a renunţa la interese înguste de partid în favoarea interesului naţional; atitudine responsabilă; ataşament faţă de promovarea obiectivului strategic de integrare europeană şi soluţionarea durabilă a  conflictului transnistrean care să consolideze ţara şi societatea, dar nu să o dezbine; ataşamentul faţă de statul de drept şi faţă de o competiţie politică corectă; disponibilitatea de a face compromisuri reale. Altfel spus, împărtăşirea viziunii strategice pe termen lung în favoarea unei Moldove europene, democratice şi reîntregite.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu