Igor Boţan: Este foarte probabilă situaţia în care PCRM nu va avea majoritatea simplă pentru a alege organele de conducere a Parlamentului şi a forma Guvernul

21 Iulie 2009, 19:13

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, scrie într-o analiză publicată pe site-ul organizaţiei că:”Ţinând cont de faptul că în alegerile din 29 iulie procentajul partidelor care nu vor depăşi pragul electoral va fi foarte mic, PCRM va putea obţine de pe urma redistribuirii proporţionale a voturilor vreo 3–4 mandate în plus. Acest lucru face foarte probabilă situaţia în care PCRM nu va avea majoritatea simplă pentru alegerea organelor de conducere a Parlamentului şi formarea Guvernului”.

„Marea necunoscută a alegerilor din 29 iulie rămâne a fi gradul de participare la votare. Nivelul participării poate avea un impact neaşteptat de puternic. O eventuală prezentare disproporţionată la urnele de vot a diferitor segmente de alegători ar putea favoriza atât obţinerea unei majorităţi absolute de către PCRM, cât şi coborârea acestuia sub numărul de mandate necesar (41) pentru blocarea alegerii şefului statului. În orice caz, alegerile din 29 iulie vor confirma schimbarea generaţiei liderilor a trei formaţiuni – PL, PLDM şi PDM, care vor influenţa în mod cardinal viaţa politică din Republica Moldova pe parcursul a câteva cicluri electorale.

Este important că fiecare din cele trei formaţiuni ocupă nişe politice distincte – de dreapta, centru-dreapta şi centru-stânga. Mai este de aşteptat schimbarea liderului PCRM. Această schimbarea s-ar putea produce foarte rapid în funcţie de rezultatul PCRM la alegerile din 29 iulie. Se pare că în calitate de succesor al lui Vladimir Voronin este pregătit Iurie Muntean. Deşi nu este membru al PCRM, acesta este scos în prim plan şi practic copie comportamentul lui Voronin, fără a avea carisma acestuia. Dacă PCRM promovează astfel de potenţiali succesori ai lui Voronin, atunci PDM are şanse să atragă pe viitor cea mai mare parte a simpatizanţilor PCRM”, afirmă Igor Boţan.

Comentarii (5 comentarii)

cetatean RM
a comentat la 21 Iulie 2009, 20:17

off, tzara debila…, dak situatzia nu se schimba, mi-am luat valiza, hulubashii shi am plecat unde ni-or duce ochi, ka tot mai bine oi nimeri.

rudac vladislav
a comentat la 21 Iulie 2009, 20:44

Dinu Patriciu, interesat în preluarea unei mari companii fiduciare din Chişinău?

* este vorba de C.F.” EUROPA TRUST”, companie fiduciară din Republica Moldova * compania are în gestiune pachete de acţiuni a peste 600 de întreprinderi din Republica Moldova * este cea mai mare companie fiduciară care a participat la înfăptuirea procesului de privatizare din Republica Moldova, obţinând dreptul de administrare fiduciară asupra patrimoniului cetăţenilor – acţiuni sau părţi sociale, obţinut în cadrul privatizării contra bonuri patrimoniale.
* EUROPA TRUST este una dintre companiile despre care s-a scris ca fiind victima unor numeroase atacuri de tip „corporate raider” protejate de persoane influente * se zvoneşte că omul de afaceri român a plătit deja 2 milioane de euro pentru preluarea companiei.
În ultimul timp, în unele cercuri din mediul de afaceri din Chişinău a început să fie vehiculat un zvon care, deşi nu a fost confirmat oficial, s-a răspândit cu repeziciune şi unii cred că nu e departe de adevăr: se pare că binecunoscutul om de afaceri român, Dinu Patriciu, este interesat de preluarea celei mai mari companii fiduciare sau de cel puţin a unei părţi din întreprinderile în care aceasta deţine pachete majoritare de acţiuni. Mai exact, se pare că ţinta magnatului român este Compania Fiduciară „EUROPA – TRUST”, înfiinţată în 1994.
De ce ar avea interes Dinu Patriciu să preia compania sau o parte a acţiunilor ei? Se bănuieşte că omul de afaceri român ar intenţiona să dezvolte o serie de proiecte investiţionale în Republica Moldova, obţinând dintr-o singură lovitură controlul asupra unei importante părţi din industria Republicii Moldova supusă procesului de privatizare.
Până aici nimic dubios, însă C.F: „EUROPA – TRUST” face de mai multă vreme obiectul unor atacuri de tip „corporate raider” demarate de grupări bine organizate, cu puternice influenţe în straturile puterii şi care se folosesc de instituţii statale, funcţionari, judecători şi procurori corupţi şi de dosare penale „fabricate” pentru a îndrepta compania spre dizolvare. Astfel, pachetele de acţiuni administrate de companie ar scădea şi ar putea fi preluate la preţuri derizorii pentru ca, apoi, acestea, să poată fi valorificate la maxim şi să aducă o avere considerabilă noilor proprietari. În ultimul timp, presiunile autorităţilor asupra companiei s-au intensificat şi grupările de raideri par să fie pregătite să dea lovitura de graţie, bucurându-se de toată susţinerea autorităţilor şi de o serioasă finanţare care a putut fi observată, achitându-se taxe de protecţie ce depăşesc de câteva ori pe cele obişnuite a fi plătite la Chişinău.
Cert e că momentul în care toate aceste acţiuni de atac au început să se intensifice a coincis cu zvonul legat de interesul domnului Dinu Patriciu în C.F. „EUROPA-TRUST”,numele căruia a apărut în publicaţiile locale şi care şi-a făcut apariţia la Chişinău. Ceea ce poate da naştere la suspiciunea că acei care coordonează aceste atacuri de tip „raider” nu fac decât să pregătească terenul domnului Patriciu, iar conflictul iscat dintre România şi Moldova să fie folosit pentru ca autorităţile să susţină această campanie de denigrare şi distrugere a companiilor fiduciare.
Mai mult decât atât, serviciile secrete ale Republicii Moldova par să susţină că acţiunile lui Dinu Patriciu legate de ţara de peste Prut au şi o conotaţie politică.
De asemenea, se pare că în unele cercuri s-a lansat informaţia că Dinu Patriciu a plătit deja suma de 2 milioane de EURO pentru preluarea C.F. “EUROPA-TRUST”, companie care are în gestiune pachete de acţiuni a peste 600 de întreprinderi din Republica Moldova. De fapt, este cea mai mare companie fiduciară care a participat la înfăptuirea procesului de privatizare din Republica Moldova, obţinând dreptul de administrare fiduciară asupra patrimoniului cetăţenilor – acţiuni sau părţi sociale, obţinut în cadrul privatizării contra bonuri patrimoniale.
De asemenea, zvonuri din alte surse alimentează aceeaşi informaţie, precum că atacurile corporate raider la adresa companiei „EUROPA -TRUST” sunt legate de interesul manifestat de Dinu Patriciu faţă de aceasta. Şi anume, se presupune că banii ar fi fost daţi lui Gabriel Stati, binecunoscut om de afaceri şi fiul renumitului Anatol Stati (proprietarul grupului ASCOM), despre acesta din urmă ştiindu-se că este un bun prieten al lui Dinu Patriciu.
Cazul „EUROPA –TRUST”, dar şi a altor mari companii supuse atacurilor de tip „raider” a fost atent analizat de unele publicaţii, acumulându-se dovezi clare ale atacurilor ostile declanşate împotriva companiei, de o grupare de interese de tip „corporate raider” având tangenţă şi cu alte atacuri similare.

Rudac Vladislav

radu 1
a comentat la 22 Iulie 2009, 07:18

Eurodeputatul Marian Jean-Marinescu va conduce delegatia de observatori ai Parlamentului European la alegerile din R.Moldova

21 iulie, 20:28

Alegerile din R.Moldova, sub lupa Parlamentului European (Foto: politicom.moldova.org)

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a fost ales, marti, in functia de sef al Delegatiei de observatori ai Parlamentului European pentru alegerile din Republica Moldova din data de 29 iulie 2009, se precizeaza intr-un comunicat al delegatiei romane in grupul PPE, citat de Agerpres.Delegatia Parlamentului European este formata din sapte europarlamentari din patru grupuri politice: Marian-Jean Marinescu (Romania), Andrzej Grzyb (Polonia), Cristian Preda (Romania) - grupul PPE; Zigmantas Balcytis (Lituania), Kristian Vigenin (Bulgaria) - grupul Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D); Renate Weber (Romania) - grupul ALDE si Tatjana Zdanoka (Letonia) - grupul Verzilor.Programul misiunii PE la Chisinau cuprinde intalniri cu reprezentantii Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), ai Adunarii Parlamentare a OSCE si ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru definitivarea aspectelor logistice ale misiunii. De asemenea, agenda misiunii delegatiei PE de observatori include discutii cu ambasadorii statelor membre ale UE la Chisinau, cu Delegatia Comisiei Europene in R.Moldova si cu reprezentantul special al UE pentru R.Moldova, Kalman Mizsei, dar si cu organizatii neguvernamentale din R.Moldova.

Buburuza
a comentat la 22 Iulie 2009, 07:57

@ rudac vladislav

Asa si ? Ajuta asta in alegeri? :(

ion
a comentat la 22 Iulie 2009, 10:13

Rudak!
Tare mai seamana comentariul d-stra cu zvonuri emise de kgb rusesc. Sunt mai multe de acestea si tare mai seamana una cu alta. Cele 600 de intreprinderi ale EUROPA-TRUST din Moldova sunt de fapt 600 gramezi de gunoi. Biznesul lor nu rascumpara platile pentru comandarea raiderilor.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu