Convorbirile Medvedev-Obama: acorduri decisive pentru harta geostrategică şi politică a lumii

06 Iulie 2009, 20:19

Patru ore foarte importante pentru harta geostrategică şi politică mondială s-au scurs, luni, la Moscova, cu prilejul întâlnirii preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, cu omologul său american, Barack Obama.

Vizita preşedintelui SUA în Federaţia Rusă, tratată cu sobrietate, dacă nu chiar cu o anumită reţinere de presa locală, însă cu multă pasiune de celelate media internaţionale, a avut ca prim rezultat patru anunţuri importante: Rusia şi SUA au convenit să-şi reducă armele strategice defensive şi să semneze în viitorul apropiat un acord de limitare a arsenalelor nucleare menit să înlocuiască Tratatul de Reducere a Forţelor Strategice (START-1), ai cărui termeni expiră la 5 decembrie a.c. Astfel, potrivit documentului intitulat ‘Despre viziunea comună în problema reducerii în continuare a armelor strategice defensive’, cele două state îşi vor reduce mijloacele purtătoare strategice până la 500-1.100 de unităţi, iar focoasele nucleare până la 1.500-1.675 de unităţi în următorii şapte ani, transmite Agerpres.

Totodată, Rusia a autorizat folosirea spaţiului său aerian pentru tranzitul soldaţilor şi echipamentelor militare americane cu destinaţia Afganistan. Acest acord este prelungirea şi completarea unei înţelegeri anterioare care nu permitea tranzitul prin Rusia al echipamentelor de război. Graţie noii înţelegeri, SUA vor putea utiliza de acum înainte spaţiul aerian rus pentru a transporta soldaţi, arme, muniţie, piese detaşabile şi vehicule (inclusiv vehicule blindate), prin intermediul a 4.500 de zboruri pe an, fără a plăti taxă de navigare şi fără a face escală pe teritoriul rusesc, a precizat un responsabil al administraţiei americane. Guvernul SUA ar trebui să economisească în acest fel 133 de milioane de dolari pe an, precum şi un timp preţios în transportul soldaţilor şi echipamentelor militare.

Rusia şi SUA au mai convenit să continue negocierile privind o posibilă cooperare în crearea sistemului de apărare antirachetă, potrivit Declaraţiei comune oficiale, adoptată la finalul convorbirilor dintre preşedinţii rus şi american. Totuşi, potrivit viceministrului rus de esterne, Serghei Riabkov, rămân divergenţele în privinţa proiectului american antirachetă, Moscova considerând că acesta reprezintă un pericol la adresa securităţii sale.

În fine, cele două părţi au decis să relanseze o comisie comună pentru găsirea prizonierilor de război şi a soldaţilor dispăruţi în luptă, potrivit unui anunţ făcut luni, la Casa Albă, la cinci ani după ce Moscova şi-a suspendat participarea la acest organism. Astfel, patru grupuri de lucru vor căuta personalul militar dispărut în al Doilea Război Mondial, în Războiul din Coreea, în Războiul din Vietnam şi în Războiul Rece, inclusiv personalul militar sovietic dispărut în conflictul din Afganistan (1979-1989).

Comentarii (2 comentarii)

dok
a comentat la 07 Iulie 2009, 10:51

Indiferent ce vor hotari Obama si Medvedev situatia reala pe teren depinde de fiecare din noi.

barack obama
a comentat la 08 Iulie 2009, 09:36

In urma convorbirilor pe care le-am purtat cu d-nul presedinte Medvedev, am ajuns la concluzia ca Republica Moldova va ajunge in Uniunea Europeana doar atunci cand alegatorii acestei tari au sa fie gata ca sa se rupa definitiv de trecutul comunist si sa acorde o sansa reala partidelor democratice de opozitie. Pana atunci circul… ma scuzati vroiam sa zic cercul puterii personale absolute a presedintelui Voronin va continua sa creasca nestingherit, justitia va fi ca si pana acum oarba la aceste abuzuri, se vor lua masuri grabnice pentru federalizarea tarii, iar limba rusa va ajunge la nivelul de limba de stat.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu