Ziarul de Gardă: Ministerul nu vede probleme
02 Iulie 2009, 16:05Sesiunea de bacalaureat din acest an a fost una cu numeroase probleme. Marţi, 30 iunie, elevii liceelor din Chişinău nu cunoşteau încă nota de la primul lor examen, deşi trecuse aproape o lună de la susţinerea acestuia. Iniţial se anunţase că rezultatele vor fi publicate în perioada 27—29 iunie, lucru care, din diferite motive, nu s-a realizat, anunţarea rezultatelor amânându-se încontinuu. Nici la 1 iulie elevii unor licee nu-şi cunoşteau notele de la examenul de franceză.
Primul examen a avut loc la 2 iunie, pentru cei care studiază în şcoli cu predare în rusă, ultimul — pe 18 iunie, pentru cei care au studiat găgăuza, ucraineana şi bulgara. Punctul culminant al sesiunii de bacalaureat l-a constituit ziua de 15 iunie, când ar fi trebuit să aibă loc examenul la solicitare. Atunci, sute de liceeni nu au susţinut examenul, iar alţii au intrat în săli cu 3-4 ore întârziere. Motivul? Defecţiunile tehnice, care au împiedicat accesarea testelor. Amintim că, în acest an, pentru prima dată, testele au fost transmise electronic, având acces doar preşedinţii centrelor de BAC.
Tatiana Nagnibeda Tverdohleb, director general al Direcţiei educaţie, tineret şi sport a Primăriei Chişinău, spune că sistemul implementat de minister a fost verificat trei zile, dar pentru că era nou, ar fi trebuit verificat o perioadă mai mare de timp.
Ministerul nu vede probleme
Contactat telefonic, Adrian Ghicov, şeful Agenţiei de evaluare şi examinare din cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului (MET), ne-a spus că notele urmau să fie anunţate la 29 iunie — 1 iulie. «Am început să transmitem rezultatele de ieri (n.r., 29 iunie). Până miercuri toate rezultatele vor fi anunţate». Ghicov a respins temerile unor absovenţi, potrivit cărora anunţarea tardivă a notelor le-ar putea cauza probleme la admiterea în instituţiile din afara R. Moldova. «Ei pot depune contestaţii timp de 48 de ore. În două zile, vor primi rezultatele finale şi apoi diploma de bacalaureat».
Deşi Regulamentul de organizare şi desfăşurare a examenelor de bacalaureat stipulează că este «interzisă categoric colectarea sau favorizarea acţiunilor de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la orice persoană fizică sau juridică în legătură cu organizarea şi desfăşurarea examenelor», acest lucru nu a fost respectat nici în acest an. ZdG a scris despre colectarea anumitor sume de bani de la absolvenţi înaintea sesiunii de bacalaureat. După examene, mai mulţi elevi ne-au spus că, în acest an, sumele colectate de ei pentru «susţinerea mai facilă a bacalaureatului» i-au ajutat, deoarece «supraveghetorii au închis ochii la încălcări». Tatiana Nagnibeda Tverdohleb susţine că acest fenomen este combătut, dar că e foarte greu să obţii rezultate dacă nu ai numele persoanelor implicate. Toţi cei implicaţi trebuie să conştientizeze că această practică este negativă. «Dacă nu s-ar da, n-ar fi asemenea încălcări, iar dacă se cere, trebuie să denunţi».
Copiatul — mama cunoştinţelor
Chiar dacă pe mai multe site-uri discuţiile despre cum s-a copiat la sesiunea de bacalaureat din acest an sunt în toi, în timpul procesului de «copiere» au fost prinşi doar 2 elevi. Primul studia la liceul din Răzeni, celălalt la Liceul «Elena Alistar» din Chişinău. De remarcat că, în aceste cazuri, au fost aplicate măsuri diferite. La Răzeni, cel pedepsit a fost preşedintele comisiei de bacalaureat, iar la Chişinău — elevul, care va trebui să mai susţină o dată examenul. Nu am reuşit să aflăm de la persoanele responsabile de ce în două cazuri similare au fost aplicate decizii diferite.
Elevii unui important liceu din Chişinău ne-au spus că copiatul a fost practicat şi în acest an. «Au fost prinşi copiind doar cei care nu pot face lucrul ăsta sau cei care s-au încăpăţânat să nu plătească», susţine un absolvent. «A copia înseamnă a fura cunoştinţe», spune Nagnibeda Tverdohleb. «La noi copiatul este o obişnuinţă negativă care se întâmplă pe tot parcursul anului, pentru că copiatul este un flagel. E vorba de mentalitatea părinţilor şi a copiilor, care încearcă prin orice motive să îngraşe porcul la sfârşit de an. La moment, aceasta este o problemă, iar dacă nu va fi conştientizată la timp, nu ştiu unde vom ajunge. Dacă anul trecut foiţele reprezentau o problemă, în acest an, telefoanele mobile au fost principala bătaie de cap. Am impresia că atunci când sunt mai multe restricţii, apar şi alte modalităţi de a copia», a conchis şefa Direcţiei educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău.
Bacalaureat politizat?
Sesiunea de bacalaureat din acest an a fost criticată şi de mai mulţi politicieni. Într-o conferinţă de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că frecventele verificări din partea MET la Centrele de BAC au condus la demoralizarea candidaţilor, la surmenarea lor emoţională şi la destabilizarea lor psihică. Ghimpu a făcut legătură între protestele din 7 aprilie, la care au participat mulţi dintre candidaţii la bacalaureat, şi problemele cu care s-au confruntat aceştia. «Poate fi o răzbunare din partea PCRM», a spus Ghimpu, cerând demisia ministrului Educaţiei, Larisa Şavga.
Şi elevii susţin că tergiversarea anunţării rezultatelor le-a provocat mai multe bătăi de cap. «Ştiam că pe 29 iunie trebuie să fie rezultatele. Din momentul în care nu au fost anunţate, au început nervii şi stresul. E clar, sunt probleme politice», e de părere Alina Bardari. «Bacul a fost de la mediu la greu. Cel mai greu a fost să aşteptăm notele. Am stat două zile, fără rost, în faţa liceului, în aşteptarea rezultatelor. Ne-au tot spus că sunt probleme la minister», spune Zinaida Roşca, o altă absolventă.
«Pe lângă faptul că bacul a fost destul de greu, la ultimul examen am fost foarte dur supravegheaţi. Eu ştiam că rezultatele vor fi pe 27 iunie. Din cauza întârzierii, am pierdut mai mulţi nervi. Cei din clasa francofonă încă nu au notele de la limba franceză», zice alt absolvent, Dinu Bechet.
Sursa: Ziarul de Gardă