Victor Chirilă: Rusia va face şi de această dată tot ce-i va sta în puteri ca PCRM să se menţină la putere în R. Moldova

06 Iunie 2009, 21:37

Victor Chirilă, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, crede că Rusia va face şi de această dată tot ce-i va sta în puteri ca PCRM să se menţină la putere în R. Moldova, drept dovadă servind felul cum a reacţionat la evenimentele din 7 aprilie. A acuzat la unison cu comuniştii România şi opoziţia de tentativă de putch. “Deocamdată nu este clar ce alt actor politic ar putea asigura interesele Rusiei în R. Moldova, de aceea tot sprijinul Moscovei este asigurat şi acum PCRM-ului”, crede Chirilă, citat de Radio Europa Liberă.

Se va schimba rolul UE şi al SUA în aceste alegeri? Victor Chirilă crede că da: „Până acum, ambii actori au manifestat o atitudine neutră – aceasta le-a conferit un grad sporit de credibilitate în faţa partidelor politice. Iar credibilitatea le oferă posibilitatea implicării mai active în campania electorală”.

Multe depind însă de măsura în care opoziţia va reuşi să fie convingătoare. „Liderii opoziţiei ar trebui să ceară insistent ca UE să fie prezentă cu observatorii săi din prima zi când va începe campania electorală.” În plus, ţine să sublinieze Victor Chirilă, atât UE, cât şi SUA au la îndemână şi instrumentele necesare prin care să se facă auzite în faţa partidului de guvernământ, cum ar fi investiţiile promise de Statele Unite pentru programul Millennium Challenge Account sau acordul de asociere promis Moldovei de către UE.

“Ambele pot fi utilizate ca modalitate de a dialoga cu autorităţile de la Chişinău şi a le determina să fie mai atente în a nu trece anumite linii roşii în campania electorală. Până acum, principiul condiţionalităţii nu a fost utilizat prea mult de UE, dar situaţia s-a schimbat după 7 aprilie”.

Nu fără importanţă, crede analistul, va fi şi factorul românesc în viitoarele alegeri anticipate. “Dar cred că din partea României se aşteaptă în acest moment o retorică mult mai echilibrată şi mai puţin emoţională”, a declarat Europei Libere Victor Chirilă de la Asociaţia pentru Politică Externă.

Comentarii (2 comentarii)

vlachou
a comentat la 07 Iunie 2009, 00:22

d-le Chirila, de ce asteptarile Dvs. sunt diferite in cazul Romaniei decat in cel al Rusiei? De ce nu si-ar modera si rusii retorica in aceasta perioada ?

Vasile
a comentat la 07 Iunie 2009, 13:19

Ce sa discutam atata?Daca populatia din Basarabia nu mai vrea comunism si pe expiratul voronin,sa vina la alegeri si sa nu-i voteze pe comunisti ci partidele din opozitie.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu