Financial Times: Liderii Moldovei măresc presiunea asupra afacerilor
30 Mai 2009, 10:50Ziarul britanic „Financial Times” a publicat astăzi sub semnătura lui Thomas Escritt un articol intitulat „Liderii Moldovei măresc presiunea asupra afacerilor”. Articolul porneşte de la cazul lui Gabriel Stati, aflat în închisoare de o lună şi jumătate pentru presupusa implicare în organizarea protestelor de la 7 aprilie.
Financial Times, citat de Radio Europa Libera, aminteşte că Gabriel, în vârstă de 33 de ani, este fiul lui Anatol Stati, numit „cel mai bogat om de afaceri din Moldova”. Acesta crede că arestarea fiului său face parte dintr-o campanie pusă la cale de preşedintele Vladimir Voronin, care ar vrea să pună mâna pe afacerile familiei Stati „prin mijloace criminale”.
Ziarul britanic mai scrie că arestarea „extravagantului” Gabriel Stati, care are slăbiciune pentru maşinile şi restaurantele scumpe, arată cum se întrepătrund confruntările din lumea afacerilor cu politica în Republica Moldova. „Conexiunile politice pot fi cruciale, inclusiv pentru a face presiuni asupra rivalilor”, continuă Financial Times, citînd părerea fostului premier Ion Sturza, actualmente om de afaceri, care spune că Voronin şi oamenii lui vor afacerea lui Stati-tatăl, pe care îl atacă prin intermediul fiului, ştiind că acesta este punctul lui vulnerabil.
Financial Times aminteşte că Anatol Stati este proprietarul firmei „Ascom”, companie de servicii petroliere cu drept de extracţie în Asia Centrală, Sudan şi Irak. În urmă cu un an, Stati şi-a mutat afacerea în România, spunînd că de vină sunt presiunile politice din Moldova. Apoi, Stati-tatăl s-a mutat el însuşi în România, de unde nu a mai revenit. Gabriel a refuzat însă să-l urmeze, scrie Financial Times, voind să-şi trăiască din plin viaţa la Chişinău, unde s-a aflat mereu în atenţia presei de scandal, cu maşinile lui Hummer şi Rolls-Royce şi cu pasiunea pentru baruri şi restaurante.
Un asociat apropiat al lui Anatol Stati a declarat ziarului britanic, care nu-i dă numele, că l-a întrebat de multe ori pe omul de afaceri de ce îl lasă pe Gabriel să se poarte ca un playboy, iar răspunsul a fost: „Nu-l pot struni. E tânăr şi nesăbuit”.
Financial Times scrie mai departe că potrivit unei scrisori atribuită de presa de opoziţie moldoveană lui Vladimir Voronin, preşedintele de la Chişinău îl avea în cătare de multă vreme pe Anatol Stati. În scrisoarea pe care ar fi trimis-o omologului său din Kazahstan la 6 octombrie anul trecut, Voronin îl sfătuia pe Nursultan Nazarbayev să fie atent la Anatol Stati. Acesta, ar fi scris Voronin, ar fi avut de gând să-şi folosească profiturile din Kazahstan pentru „afaceri pătate de sânge” în Sudan, provocînd astfel „pagube mari” imaginii Moldovei în lume. Voronin ar mai fi scris că Stati-senior ar conduce şi finanţa campanii de propagandă, şi că oferă fonduri pe căi „netransparente” partidelor de opoziţie din Moldova.
În vreme ce afacerile lui Anatol Stati se aflau în siguranţă, în afara razei de acţiune a autorităţilor moldovene – continuă Financial Times – el avea o singură grijă, anume soarta feciorului lui, care a devenit şi mai vizibil în ajunul alegerilor din aprilie, îndemnînd oamenii să voteze cu opoziţia.
Imediat după scrutin, Gabriel a fugit la Odesa, unde a fost arestat în baza unui mandat de arestare moldovenesc. Potrivit avocatului său, Vladislav Gribincea, cererea lui Gabriel de azil politic în Ucraina nu a fost luată în considerare şi în decurs de o săptămână Gabriel şi un prieten de-al său au fost aduşi la graniţă şi-au fost predaţi autorităţilor moldovene.
Avocatul Gribincea susţine că acuzaţiile aduse lui Gabriel Stati sunt motivate politic, venind în contextul relaţiilor ostile dintre tatăl lui Gabriel şi preşedintele Voronin. Financial Times scrie că preşedinţia de la Chişinău a refuzat să comenteze aceste declaraţii. Ministerul de interne a dezminţit că acuzaţiile aduse lui Gabriel ar fi motivate politic. Iar o purtătoare de cuvânt a ministerului justiţiei a spus că învinuirile se referă exclusiv la organizarea de către Gabriel a protestelor de la 7 aprilie şi nu au o componentă politică.
Mult timp poporul nostu va mai tolera mincinosii in tara asta?poate le vom veni de hac anul acesta.