Voronin este fără îndoială un personaj remarcabil

30 Mai 2009, 10:10

Măcar şi pentru faptul că în persoana lui avem de a face cu un adevărat narcoman al Puterii. Dacă până în 2001 era unul pasiv, după această dată s-a făcut activ. La fel ca şi inşii atinşi de nefasta dependenţă, el are nevoie mereu de doze din ce în ce mai mari. Iar atunci când nu poate face rost de „doză”, recurge cu uşurinţă la înşelăciuni, abuzuri şi chiar crime. Iată de ce a deshumat cadavre la 5 aprilie pentru a le aduce la urne, scrie Constantin Cheianu în Timpul de Dimineaţă.

O altă caracteristică „inedită” a sa este modul de a acţiona asupra celor din jur. Arma preferată a lui Voronin este cea psihologică. El nu adresează mesaje şi cuvinte, el stârneşte emoţii. Cei care privesc interviurile lui fie jubilează, fie se umplu de ură, fie se prăpădesc de râs. Indiferenţi nu există. Voronin îşi derutează ori cucereşte interlocutorii prin psihologie, notează Cheianu.

Diferenţa dintre un politician de tip democrat şi unul tiranoid este că primul se vede ca o proiecţie a celorlalţi, al doilea îi vede pe ceilalţi ca o proiecţie a minţii sale. Toţi încăpem în lumea iluzorie a minţii preşedintelui nostru, unde suntem distribuiţi pe paliere strict delimitate - al „fraţilor” şi al „trădătorilor”. Paliere de mijloc, „centriste”, nu există. Iar dacă eşti frate, eşti iubit fără măsură, ca trădător eşti urât tot aşa.

Potrivit lui Constantin Cheianu, nici jurnaliştii nu scapă de această categorisire. Aţi auzit cum a taxat-o pe Valentina Ursu: în loc să-i spună că, poate, nu a fost obiectivă, ori a denaturat lucrurile, el i-a zis: „Valea, m-ai trădat de trei ori…”. (Apropo de replică, sună ca o excelentă parodie la cunoscuta frază a lui Cristos adresată Sfântului Petru.) După acelaşi mod în care divizează oamenii, Voronin procedează cu partide, ţări şi lideri străini, cu organisme şi instituţii internaţionale. Opoziţia este „trădătoare”, Rusia (de curând) - soră.

Există două moduri de a te purta cu un nebun: primul este să-i vorbeşti cald, dulce zicându-i „Napoleon, Napoleon”, al doilea este să-l zădări, poreclindu-l „nebunu-nebunu”. Sunt cele două abordări la care recurg Rusia, pe de o parte, şi România, pe de altă parte. Este uşor de ghicit cine poate avea câştig de cauză şi i-ar putea lua totul, susţine Cheianu.

De fapt, oricine îi cunoaşte această slăbiciune, îl poate manipula cu uşurinţă şi Mark Tkaciuk, ca antropolog-emerit, este poate unul dintre cei mai talentaţi în acest sens.
Toate acţiunile şi întreaga orientare politică a lui Voronin decurg aşadar dintr-o patimă covârşitoare, pofta de Putere. Un loc aparte, în acest sens, îl ocupă patriotismul lui Voronin. Nimic nu-i dă un sentiment al stăpânului mai puternic decât ceea ce în mintea lui a ajuns să însemne patriotism. Este ideea-fix, un fel de pilon al mentalului său, unul dintre cei mai mari excitanţi. Am auzit unii directori de teatru, după ce s-au întreţinut cu el, vorbind despre „ce patriot mare este Voronin”. Aţi auzit la televizor frânturi din frazele celor ce îl felicitau cu ocazia ultimei aniversări - oamenii nu aveau pe buze decât derivatele cuvântului „patriot”…

Patriotismul este o stare ce există într-un om normal ca o convingere calmă şi profundă. În cazul structurilor dezechilibrate, acesta dobândeşte accentele unei manii. Iată de ce Voronin nu este pur şi simplu patriot, el este un „patriot-maniac”.

Încă una din manifestările maniacului este „talentul” de a se vedea doar într-o lumină bună. Dacă a izbutit ceva - şi Voronin evident a izbutit anumite lucruri ca şef de stat - el are minunata aptitudine de a vedea doar reuşitele sale. Abuzurile, jafurile, miliardele lui Oleg - toate astea fie nu sunt văzute, fie par perfect justificate în lumina patriotismului fără margini…, dcrie în finalul articolului Constantin Cheianu.

Comentarii (3 comentarii)

givi
a comentat la 30 Mai 2009, 10:19

Voronin nui nimeni. Este o marioneta. Tot scenariul il fac institutele de analiza si manipulare politica de la Moscova. Dar Voronin e un shashicar obisnuit scurt la minte si miop, analfabet. El nu-i nimeni. In locul lui poate fi oricare altul. El nici ca Lucasenco nui macar.

VINCEROY
a comentat la 30 Mai 2009, 11:38

DECI, ACEST VORONIN (CA SI ADEPTII SAI) ESTE UN COMUNIST BOLSEVICO-STALINIST IMPUTIT (BIHLIT)….LUMEA NU-L MAI POATE SUFERI.

tatitati
a comentat la 30 Mai 2009, 11:53

Nu are nici un merit, este un analfabet.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu