Vrem cetăţenie rusă!

28 Mai 2009, 16:48

Etnici ruşi din R. Moldova, Ucraina şi Belarus s-au reunit, miercuri, la Chişinău şi au solicitat autorităţilor din aceste state să le respecte dreptul de a comunica şi studia în limba rusă, iar Rusiei să le acorde cetăţenie în condiţii preferenţiale, informează Info-Prim Neo în pagina electronică.

“Nerespectarea drepturilor juridice şi social-economice ale ruşilor în aceste ţări rămâne o problemă de actualitate”, a spus Valerii Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Diplomatul a adăugat că, în pofida solicitărilor insistente ale comunităţii ruseşti din R. Moldova, limba rusă nu a fost oficializată.

“Nu trebuie să ne lăsăm provocaţi de intenţiile unora de a interveni în politicile interne ale acestor state”, a comentat Valerii Kuzmin în legătură cu evenimentele petrecute la Chişinău după alegerile din 5 aprilie. “Comunitatea ruşilor este interesată de păstrarea statalităţii R. Moldova, a dat dovadă de înţelepciune şi nu a participat la actele de vandalism din centrul capitalei”, spus ambasadorul rus. “Consider că acest fapt trebuie să fie luat în considerare de către autorităţile moldoveneşti”, a adăugat el.

Preşedintele Soborului comunităţii ruse din R. Moldova, Nicolai Florinskii, a reiterat în cadrul conferinţei dorinţa etnicilor ruşi de a obţine mai simplu cetăţenia rusă. “După o perioadă de îngheţ al relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi R. Moldova, acum observăm o evoluţie, iar acest lucru ne bucură, pentru că cel mai apropiat prieten al R. Moldova a fost şi este Rusia”, a adăugat el.

Victor Sebeliov, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, crede că cele 30 de milioane de ruşi care trăiesc în afara graniţelor Rusiei trebuie să devină o comunitate consolidată. “Caracterul paternal de odinioară al Federaţiei Ruse trebuie să devină unul de parteneriat. Astăzi suntem abia la început de drum”, consideră oficialul rus.

Reprezentanţii comunităţilor ruse din Ucraina şi Belarus şi-au exprimat nemulţumirea pentru că li se îngrădeşte dreptul de a studia în limba maternă. “La acest capitol, situaţia din R. Moldova este cea mai bună”, a spus Olga Gonciarova, directorul Biroului Relaţii Interetnice din Chişinău.
Prima ediţie a conferinţei s-a desfăşurat la Kiev, iar cea de-a doua, din 2008, la Minsk. Problemele şi propunerile discutate la conferinţă vor fi expuse la cea de-a treia ediţie a Congresului Mondial al etnicilor ruşi, programat în luna decembrie la Moscova.

Comentarii (5 comentarii)

Mogu
a comentat la 28 Mai 2009, 18:19

Voronin nu vede ca ambasadorul Rusiei se implica in politica interna a Moldovei, submineaza stabilitatea interetnica? Trebuie de expulzat! De ce pe ambasadorul romaniei se poate, dar pe al rusiei nu? Si ce fel de intruniri sunt acestea? cetatenii Belorusiei si Ucrainei vin sa protesteze pe teritoriul Moldovei? Unde-i procuratura, politia, presedintele? Ori aceste “proteste” sunt motanul rus aratat moldovenilor pentru a arata ca un curs mai bun ca a lui Voronin nu se poate si a arata opozitiei ca in caz de nesupunere - iaca cu ce a sa va confruntati! Acestai santaj politic! Speram sa zdohneasca odata de criza rusia criminala, ca nu se mai termina raul care vine din partea ei.

Buburuza
a comentat la 29 Mai 2009, 06:53

<b?Voronin nu vede ca ambasadorul Rusiei se implica in politica interna a Moldovei, submineaza stabilitatea interetnica? Trebuie de expulzat! De ce pe ambasadorul romaniei se poate, dar pe al rusiei nu?

PAi nu e simplu?De unde ia pensie W? MOscova… deci?? :)

Cristina
a comentat la 29 Mai 2009, 09:25

Eu n-am intzeles!!! Cine nu le respecta drepturile acestor minoritati?! Romanii care au invatzat in mod obligatoriu rusa in scoala?! Sau casierele de la supermarket-uri care nu stiu sa lege 2 vorbe in romana?! Nesimtzitzii!!!

radu
a comentat la 29 Mai 2009, 12:43

VRETI CETATENIE RUSA …? EXCELENT ! GO HOME ! VALEA IN RUSIA SI O VETI AVEA .

vlachou
a comentat la 30 Mai 2009, 09:04

astia sunt colonisti nu minoritari. in mintea lor bolnava moldova e un fel de zimbabwe care isi lasa de bunavoie limba si cultura si imbratiseaza limba ocupantului. trebuie convinsi ca nu e asa, ca intr-o democratie majoritatea hotaraste care e limba de stat, iar minoritatile au dreptul la invatamant primar in limba lor doar acolo unde numarul lor e mare, nu in toata tara. pe termen mai lung nu e exclus ca serviciile secrete sa incerce vreo provocare cum ca minoritatile ar fi maltratate si trebuie sa intervina pentru a le apara, etc.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu