NATO a adoptat o declaraţie privind situaţia din R. Moldova
26 Mai 2009, 15:55Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat marţi, la propunerea delegaţiei române, o declaraţie privind situaţia din R.Moldova, prin care îşi manifestă preocuparea faţă de situaţia politică tensionată de la Chişinău după alegerile din 5 aprilie şi cere autorităţilor să respecte drepturile omului, transmite MEDIAFAX.
“Prin această declaraţie, Adunarea Parlamentară a NATO «îşi manifestă preocuparea faţă de situaţia politică tensionată din Republica Moldova după alegerile din 5 aprilie 2009» şi «aşteaptă ca dialogul dintre guvern şi opoziţie, precum şi cel dintre forţele politice şi societatea civilă să fie real, efectiv şi transparent». De asemenea, Adunarea Parlamentară a NATO «solicită cu fermitate guvernului Republicii Moldova să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale pe care Republica Moldova s-a angajat să le aplice, inclusiv prin aderarea la Parteneriatul pentru Pace»”, se artă într-un comunicat al PNL, care precizează că iniţiativa declaraţiei AP NATO a aparţinut celor doi parlamentari liberali din delegaţie, senatorul Teodor Meleşcanu şi deputatul George Scutaru şi a fost imediat susţinută de întreaga delegaţie.
Potrivit PNL, pentru ca declaraţia să aibă o cât mai mare susţinere, şeful delegaţiei, deputatul Sever Voinescu (PD-L), deputatul Doru Frunzulică (PSD) şi senatorul Teodor Meleşcanu (PNL) au reuşit să convingă şi parlamentari din Marea Britanie, Canada, Portugalia, Spania, Letonia, Turcia să semneze şi să susţină documentul propus de delegaţia română.
“Aceeaşi excelentă colaborare a parlamentarilor români s-a înregistrat şi în pregătirile pentru dezbaterile din Comisia privind dimensiunea civilă a securităţii, unde s-a discutat raportul «Republica Moldova: provocări interne; perspectivele integrării euro-atlantice», deputatul Doru Frunzulică susţinând mai multe amendamente de fond în numele delegațţiei române”, se arată în comunicatul PNL, semnat de deputatul George Scutaru.
parlamentari din Marea Britanie, Canada, Portugalia, Spania, Letonia, Turcia să semneze şi să susţină documentul propus de delegaţia română.
In sfarsit … credeam ca nu mai e speranta! ce spune societatea civila din MD acum? e randul ei sa “joace mingea” din terenul ei!
http://sosbasarabia.wordpress.com/
Va invit sa cititi un articol ce zbuciuma sufletele noastre:
Rodica Mahu, jurnalist basarabean de pe baricade – Considerata “eroina” de catre presa romaneasca ATENTIE MARTURIE SOCANTA! a jurnalistei despre arestarea ei
CEDO analizeaza tortura de la Chisinau
Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) va examina in regim de urgenta dosarul fratilor Stepuleac, arestati dupa protestele de la Chisinau din 7 aprilie, informeaza Mediafax.
Cei doi frati Stepuleac, Gheorghe si Anatol, au fost acuzati de uzurpare a puterii de stat si de organizarea unor violente in masa. Avand in vedere faptul ca instantele din Republica Moldova au decis cercetarea celor doi in stare de arest, acestia au depus o plangere la CEDO in care au reclamat arestul nemotivat, lipsa probelor in dosar si incalcarea prezumtiei de nevinovatie. Desi ulterior Anatol Stepuleac a fost eliberat si Gheorghe Stepuleac se afla in arest la domiciliu, CEDO a hotarat sa analizeze in regim de urgenta acest caz. CEDO acceptase deja sa examineze in regim de urgenta si cererile depuse de alte persoane arestate dupa evenimentele de la Chisinau din 7 aprilie, fiind vorba de Sergiu Mocanu, fost consilier prezidential, milionarul Gabriel Stati si artistul Anatol Matasaru.Vladimir Grosu, agentul guvernamental la CEDO, a declarat ca Executivul isi va prezenta in cel mai scurt timp argumentele pe toate cazurile