Ziua: Voronin a repetat pana la indobitocire pe toate posturile de televiziune ca R. Moldova este singurul stat din Europa care nu este afectat de criza economica globala

16 Mai 2009, 17:09

Din punct de vedere simbolic, sa speram ca va fi destul de greu de gasit inca un presedinte al Romaniei care sa contraparafeze Pactul Hitler-Stalin (cunoscut in mod incorect drept Ribentrop-Molotov, un tratat se incheie intre sefii de stat, ministrii de Externe doar il semneaza). Romaniei i se cere periodic sa se recunoasca jefuita si sa cedeze obiectul furtului printr-o semnatura - cum a fost in cazul Tratatului cu Ucraina din 1997, scrie cotidianul Ziua.

Basescu a sintetizat cat se poate de clar: Romania a recunoscut granitele fostelor republici sovietice - nu mai este nevoie de un nou tratat de frontiera cu Republica Moldova. Dincolo de nivelul simbolic si al istoriei, Basarabia se gaseste astazi singura in fata crizei economice globale.

In toată aceasta primavara, Vladimir Voronin a repetat pana la indobitocire pe toate posturile de televiziune unde a avut intrare ca Republica Moldova este singurul stat din Europa - ba chiar din intreaga lume! - care nu este afectat sub nicio forma de criza economica globala. Inca din timpul campaniei electorale s-au gasit unii eretici care s-au indepartat de la dogma comunista si au spus-o simplu: Chisinaul nu mai are bani sa plateasca salariile. Vocile acestor curajosi au fost astupate repede cu calusul propagandei comuniste. Acum asistam la conferinte prezidate de vesnicul Voronin de unde aflam ca 70% din intreprinderile din stanga Prutului lucreaza in pierdere de la inceputul anului, ca nu sunt bani pentru plata salariilor, ca trebuie majorat TVA-ul si trebuie reduse cheltuielile sociale. Republica Moldova este lovita in plin de criza economica, scrie cotidianul Ziua.

Parteneriatul Estic lansat saptamana trecuta de Uniunea Europeana reprezinta singura sansa pentru Chisinau. UE ofera Republicii Moldova sansa unei deschideri: o eventuala ridicare a regimului de vize, acorduri economice, posibilitatea modernizarii. Guvernantii de la Chisinau trebuie doar sa respecte drepturile omului, sa diminueze coruptia si sa adopte standardele Uniunii.

Cu siguranta Romania nu este un model, un exemplu de rapiditate in indeplinirea criteriilor pentru apropierea de Occident - insa este un exemplu in ceea ce priveste insistenta pentru apropierea de Uniunea Europeana. Taras-grapis, pana la urma am aderat la Uniune. Iar modernizarea unei tari este un proiect pe termen lung. Chiar daca nu poate fi un exemplu de urmat, Romania poate fi in schimb cel mai bun partener al Chisinaului, notează Ziua.

Cam acesta ar fi mesajul lui Basescu catre reprezentantii autoritatilor locale din Basarabia veniti ieri la Piatra Neamt: 138 de milioane de euro pentru colaborarea transfrontaliera pe Prut pana in anul 2013. Poate ca sunt mai putini bani decat ar avea nevoie Romania si Republica Moldova - insa cu certitudine sunt foarte multi bani. Uniunea Europeana si-a declarat ca principala unealta in politica internationala asa numita soft-power - “puterea usoara” - folosind in locul rachetelor si avioanelor cooperarea si promovarea unor principii care nu pot fi contestate de nimeni.

Aflandu-se la granita Uniunii Europene, Republica Moldova a devenit o prioritate pentru Bruxelles. Insa nimeni din Uniune nu vrea sa vada fotografii de genul celor aparute in timpul represiunii brutale de la Chisinau de dupa 7 aprilie, cand sute de persoane au fost ridicate de pe strada si ciomagite in beciurile politiei unde au fost retinute fara mandat aproape doua saptamani. Nimeni din Uniune nu va dori sa incheie vreun tratat economic cu autoritatile unei tari unde exista patru tineri morti ale caror familii acuza politia de crima.

Mai mult decat atat - va fi destul de greu pentru Uniunea Europeana sa colaboreze cu un guvern de marionete dirijat in continuare de papusarul Vladimir Voronin care crede ca Parteneriatul Estic reprezinta o incercare de ingradire a Rusiei. Voronin isi doreste sa aiba cooperare transfrontaliera cu Ungaria - insa geografia nu il prea ajuta. Asa ca va trebui sa vorbeasca romaneste cu romanii o lunga perioada de acum inainte. Asta doar daca nu va avea parte de alegeri anticipate si va fi scutit de corvoada ducerii spre dezastru a Basarabiei, scrie în final autorul articolului din cotidianul Ziua.

Comentarii (3 comentarii)

cos
a comentat la 16 Mai 2009, 17:33

sa dea domnnul sa ajunga la puscarie si peste 2 zile la cimitir sa mai stea de vorba cu cei morti, caci ei lau votat….

Petrisor
a comentat la 16 Mai 2009, 19:32

Rusine

Sava
a comentat la 17 Mai 2009, 11:50

Bravo “ZIUA”! Romania trebuie sa depaseasca odata complexitatea de frica fata de rusi. Iata daca Romania nu-i activa, rusia cloceste sperante revansiste de refacere a URSS. Nu scapati ochiul de pe ea.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu