Ignorată de guvernanţi, amînată de UE, serbată doar de Primăria Chişinău

10 Mai 2009, 11:00

Dacă anul trecut Europa oficială şi-a serbat la Chişinău ziua de naştere în avans, pe 8 mai, atunci acum Delegaţia Comisiei Europene a anunţat că va organiza un iarmaroc European post-factum, pe 10 mai, probabil pentru a se evita suprapunerea cu Ziua Victoriei, marcată de Chişinăul oficial pe 9 mai.

Totuşi, printre oamenii veniţi ieri în scuarul central la invitaţia Primăriei capitalei pentru a serba Ziua Europei, l-am zărit şi pe Cesare de Montes, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, care a spus jurnaliştilor că tulburările din 7 aprilie şi ceea ce a urmat au demonstrat că Republica Moldova are tot mai mare nevoie de Europa, transmite Radio Europa Libera.

O idee împărtăşită şi de cei mai mulţi dintre oamenii cu care am vorbit în faţa unor panouri cu fotografii înfăţişând tineri bătuţi, se presupune, de poliţie, după violenţele din 7 aprilie.

Liberalul Mihai Ghimpu este singurul lider de partid care a venit să serbeze Ziua Europei. El ne-a spus că şi-ar dori ca, vreodată, Moldova oficială să marcheze această sărbătoare odată cu întreaga comunitate europeană.

Chişinăul serbeaza Ziua Europei din 1992. Anul trecut, la evenimentele afiliate sărbătorii au fost văzuţi pentru prima dată şi demnitari comunişti.

Comentarii (4 comentarii)

stratanel
a comentat la 10 Mai 2009, 18:22

Da k….ul de stratan de ce nu a paticipat, nici obligatiunile elementare nu si le mai indeplineste.

Valeriu
a comentat la 11 Mai 2009, 09:29

Si in toata UE aceasta zi este ignorata de toti, so whatever…

radu
a comentat la 11 Mai 2009, 12:54

12:28 // Economia R. Moldova este grav afectată de arestarea lui Gabriel Stati, consilier municipal din Bălţi
Economia R. Moldova este grav afectată de arestarea omului de afaceri Gabriel Stati, susţine consilierul municipal din Bălţi, Sergiu Banari.

Alesul local a spus luni, 11 mai, într-o conferinţă de presă că imediat după arestarea lui Gabriel Stati numărul investitorilor străini interesaţi să dezvolte afaceri în R. Moldova a scăzut dramatic. „Şi asta pentru că oamenii de afaceri din afara ţării s-au speriat de sistemul totalitar şi dictatura care s-a instaurat în R. Moldova după evenimentele din 7 aprilie”, a precizat Sergiu Banari, candidat independent pentru alegerile din 5 aprilie.

El susţine că până la alegerile parlamentare un număr considerabil de investitori au testat terenul în Moldova cu intenţia de a-şi transfera aici afacerile din Europa. „Însă, imediat după 5 aprilie, când alegerile din ţara noastră au fost fraudate, fapt confirmat şi recunoscut nu doar de opoziţia din Moldova, dar ş i de reprezentanţii Consiliului Europei, încrederea în sistemul democratic şi judiciar din Moldova a scăzut simţitor. În aceste condiţii, oamenii de afaceri străini au renunţat la ideea de a investi în R. Moldova, întrucât aici nu se simt în siguranţă atât din punct de vedere economic, cât şi fizic”, a declarat Banari. El a comunicat că personal cunoaşte trei investitori din Austria şi Italia, care au renunţat la proiectele lor în Moldova. Doar investitorul din Austria urma să creeze 1800 locuri de muncă în ţară, deschizând o fabrică de producere a telefoanelor mobile.

Cel mai mult oamenii de afaceri străini au fost descurajaţi de arestarea lui Gabriel Stati, susţine consilierul. Deşi susţine că nu îl cunoaşte personal, Sergiu Stati spune că Stati este un om de afaceri corect şi prosper, „un simbol al economiei R. Moldova”. Banari este sigur că arestarea acestuia este doar un pretext pentru ca preşedintele Vladimir Voronin să se răzbune pe famili a Stati pentru faptul că a refuzat să finanţele campania electorală a Partidului Comuniştilor, fie pentru că deţine avere mai mare decât fiul său, Oleg Voronin. De asemenea, consilierul municipal nu exclude că arestarea lui Gabi Stati de are drept scop înlăturarea familiei Stati de la afacerile petroliere din Kazahstan, care ar prezenta interes pentru familia Voronin.

Consilierul din Bălţi crede că Moldova poate deveni mai atractivă pentru investitorii străini, doar după ce vor fi arestaţi adevăraţii organizatori ai violenţelor din 7 aprilie. Potrivit lui, aceştia sunt ministrul de interne, Gheorghe Papuc, liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca şi peste o sută de provocatori aduşi de poliţie în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei. Anterior, atât Ministerul Afacerilor Interne, cât şi preşedintele PPCD, au negat că ar fi fost implicaţi în organizarea dezordinelor.

Omul de afaceri Gabriel Stati şi şeful serviciului de pază „Ascom Grup 221;, Aurel Marinescu, se află în detenţie în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, fiind învinuiţi de organizarea şi finanţarea protestelor din 7 aprilie.(IPN)

radu
a comentat la 11 Mai 2009, 12:57

12:05 // PCRM solicită cu insolenţă statut de asociere, sfidând valorile UE

VALENTINA URSU: Recent presedintele in exercitiu Vladimir Voronin declara ca este foarte important pentru Chisinau sa obtina un semnal politic clar de la Bruxelles ca incurajeaza Republica Moldova pe calea integrarii europene. El a mentionat ca ar fi bine ca noul acord sa fie unul de asociere, care sa presupuna un regim de comert liber aprofundat cu UE si libera circulatie a cetatenilor R. Moldova in tarile UE. Cat de real este ca Bruxellesul sa faca acest lucru si ce ar putea sa faca la modul concret Chisinaul pentru ca o asemenea decizie sa fie luata?

IURIE LEANCA: In ultimele trei luni, adica pana si dupa alegerile parlamentare, guvernarea comunista a uitat in totalitate de ceea ce inseamna integrare europeana, a uitat de ceea ce inseamna valori europene, principii si practici europene. Ba chiar mai mult, le-a incalcat cu brutalitate. Pe parcursul desfasurarii scrutinului, in pofida faptului ca au fost aceste avertizari foarte serioase din partea Bruxellului, ca anume comportamentul guvernarii va fi un test pentru viitorul relatiilor dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Ne-am convins, insa, ca au fost incalcate aceste principii. S-au facut referinte chiar si in raportul observatorilor din partea OSCE. Faptul ca Televiziunea publica s-a comportat intr-o maniera absolut dezonoranta, nu s-au respectat principiile obiectivitatii si impartialitatii. Resursele administrative au fost utilizate din plin. Reprezentantii organelor de forta au fost si ei implicati, in pofida oricaror norme democratice.

VALENTINA URSU: Credeti ca in asa fel a fost compromisa idea de integrare europeana?

IURIE LEANCĂ: Vreau doar sa amintesc declaratia Sefei delegatiei PE Marianne Mikko care spunea ca din ceea ce observa ea in Moldova in ultimii 5 ani i se creaza impresia ca autoritatile Moldovei considera uneori ca Europa este naiva. Lumea stie foarte bine despre cele ce se intampla in tara noastra. Or, ceea ce s-a intamplat dupa 7 aprilie este expresia unui cinism fara limita. Deci, atunci cand a fost cazul sa se demonstreze ca guvernantii sunt atasati in realitate valorilor si practicilor europene nu au facut-o, ba din contra, avem aceste abuzuri in masa ale dreptului omului. Nu si-au putut imagina si occidentalii ca atatea actiuni oribile de violenta se pot produce in Moldova. Actele oribile de violenta comise in comisariatele de politie si refuzul de a acorda asistenta legala si medicala victimelor acestor crime nu pot fi tolerate intr-o tara europeana. Deci guvernul incalca flagrant aceste angajamente pe care si le-a asumat, iar pe de alta parte solicita in mod obraznic acest statut de tara asociata la UE. Sunt convins, ca aceste solicitari sunt pentru consum intern, pentru a demonstra cetatenilor din Republica Moldova, care intradevar, ei impartasesc aceasta optiune de integrare europeana, nu conducerea. Guvernarea comunista o foloseste pentru a manipula aceasta deschidere. Bruxelles-ul, insa, nu e naiv, are o intelegere foarte corecta a ceea ce se intampla aici si UE niciodata nu ne va mai oferi alt sprijin politic, economic sau financiar atata timp cat Chisinaul nu face tema pentru acasa. Atata timp cat in mod special acum comunistii au dat dovada de aceste abuzuri masive.

VALENTINA URSU: Chisinaul cere UE anularea cit mai rapida a regimului de vize, e posibil acest lucru?

IURIE LEANCĂ: Din discutiile pe care le-am avut cu demnitarii europeni rezulta foarte limpede, ca acolo exista o perceptie a fenomenului care s-a produs in Republica Moldova. Ca declaratiile oficialitatilor moldave nu vor mai fi luate drept o disponibilitate de a actiona, ci doar declaratii simple si nimic mai mult. Sunt sigur si vreau sa cred ca anume asa va fi: ar trebui mai multa conditionalitate atunci cand se va deschide urmatoarea pagina in relatia RM - UE. Fiindca orice sprijin neconditionat vine exclusive in detrimental Moldovei. Si ca sa raspund la intrebare. Nu poate Chisinaul sa obtina simplificarea regimului de vize. Regimul de vize se obtine de catre tara care demonstreaza atasamentul fata de anumite valori si practice europene. Dar si promoveaza reformele, sa zicem reforma de drept….

VALENTINA URSU: … si totusi relatiile moldo-comunitare urmeaza sa aiba la baza un statut juridic. La ce se poate astepta Chisinaul?

IURIE LEANCĂ: Autoritatile comuniste au spus ca inca in 2007 urma ca Moldova sa devina stat asociat. Dar nici in 2009 nu s-au liMpezit lucrurile. Ceea ce s-a intamplat e un cerc vicios. Chisinaul a dat pretext privitor la neexecutarea temei de acasa. In loc sa fie dezvoltate institutiile democratice in stat, ele au fost suprimate. In Moldova nu mai exista separarea puterilor. Prin acest comportament autoritatile comuniste dau pretext Bruxelles-ului de a nu face nimic pentru Republica Moldova din punct de vedere al relatiilor institutionale. Nu cred ca relatiile moldo-comunitare vor avansa mai mult decat avem azi.

VALENTINA URSU: Nu pot sa fiu de acord ca nu exista o perspectiva pentru relatiile dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

IURIE LEANCĂ: Problema este daca pe termen mediu va fi o relatie strict de cooperare sau se va reusi cumva ca aceasta relatie de cooperare sa fie transformata in una de integrare. Indiscutabil, se impun reforme. Nu prin cuvinte frumoase si sedinte de dragul sedintelor. Moldova demult trebuia sa fie intr-o alta relatie cantitativa si calitativa cu Bruxelles-ul. Dar ceea ce ma face optimist, ca mai multi parlamentari europeni vorbesc despre o sansa, una inca neratata. Ei sugereaza ca RM are sansa pentru o perspectia clara europeana, in sensul accederii la UE. Pentru aceasta, insa, e nevoie de o cu totul alta atitudine atat in raport cu cetatenii statului, cat si cu comunitatea internationala. Si daca vin delegatii importante la Chisinau, seful statului trebuie sa gasesca timp sa se intalneasca si sa discute cu demnitarii din Vest, nu numai cu cei din Est. In concluzie, din cauza reflexelor lor sovietice, ale comunistilor, nu va veni nici ridicarea regimului de vize si nici nu se va realiza un regim autentic de liber schimb.

Radio Europa Liberă

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu