Rezerva valutară a BNM continuă să scadă

02 Mai 2009, 10:36

Activele oficiale de rezervă au coborât la 1 miliard 86.67 milioane de dolari SUA, la situaţia de la 24 aprilie, după ce au scăzut în aprilie cu 45 mil. USD, relevă date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Potrivit Businessexpert.md, de la începutul anului rezervele valutare s-au redus cu 35%, într-un ritm mai accelerat decât prognoza Fondul Monetar Internaţional (FMI). La finele lunii decembrie 2008 rezervele totalizau 1 miliard 672.4 milioane de dolari SUA. Activele oficiale s-au redus ca urmare a intervenţiilor cu vânzări pe piaţa valutară a BNM, care s-au redus în ultima lună, după ce s-a procedat la deprecierea lentă a monedei naţionale.

O recentă misiune a FMI a revizuit în scădere prognoza privind rezervele valutare, de la 2.44 miliarde de dolari, cât estima în octombrie 2008, la 1.15 miliarde. Deşi în valoare absolută, rezervele se vor reduce, ca acoperire a importurilor cota va creşte până la 3,6 luni de importuri.

Studiul FMI “Consecinţele crizei financiare mondiale pentru ţările sărace”, elaborat în martie acest an în baza unor simulări a evoluţiei economiilor unor ţări în funcţie de impactul crizei, anticipa o reducere în acest an a rezervelor valutare a Moldovei cu 614 mil. USD. Experţii Fondului au simulat şi un model mai sumbru pentru Republica Moldova - în cazul în care remitenţele, exporturile şi investiţiile străine vor cădea brusc, atunci rezervele valutare ale ţării s-ar putea diminua cu peste 1,3  mil. USD.

Comentarii (2 comentarii)

radu
a comentat la 02 Mai 2009, 11:16

DACA REALITATILE AU LUAT-O INAINTEA PROGNOZELOR F.M.I.-LUI ,CARE SUNT DE OBICEI CEVA MAI PESIMISTE ,ATUNCI E FOARTE GRAV ! PRACTIC FITILUL DE LA BOMBA E APRINS SI NU MAI POATE DURA PREA MULT PANA LA EXPLOZIE .IAR VORONIN DADEA ASIGURARI MAI IERI CA DEJA SITUATIA E STABILIZATA ! IRESPONSABILITATE TOTALA SI O RUPTURA PROFUNDA FATA DE REALITATILE ECONOMICE DIN R.MOLDOVA…DACA REZERVELE VALUTARE SE VOR REDUCE DIN CE IN CE MAI MULT SI ACCELERAT ,IN CURAND LEUL MOLDOVENESC VA AVEA SOARTA MONEDEI DIN SARACUL STAT AFRICAN- ZIMBAWUE .ADICA DISPARITIA .PENTRU CA NU SE POATE TINE CREDIBILITATEA UNEI MONEDE LA NESFARSIT PRIN MASURI ADMINISTRATIVE .SE PARE CA VOM ASISTA IN CURAND LA PRABUSIREA MONEDEI MOLDOVENESTI …

radu
a comentat la 02 Mai 2009, 11:32

DACA SE ACCENTUEAZA PRESIUNILE ASUPRA LEULUI MOLDOVENESC ,SE POATE AJUNGE REPEDE SI LA UN CURS DE 20 LEI = 1 EURO .SI ASTA E DOAR INCEPUTUL .CEL MAI GRAV LUCRU VA FI SCADEREA RAPIDA A PUTERII DE CUMPARARE A UNEI POPULATII DEJA AFLATE IN SARACIE .

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu