Amnesty International cere comuniştilor să nu mai intimideze societatea civilă

02 Mai 2009, 09:57

Printr-o scrisoare adresata Prim-ministrului al  Republicii Moldova, Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca ONG-urile din Republica Moldova, care s-au implicat activ in procesul de monitorizare a alegerilor si/sau in documentarea incalcarilor inregistrate ale drepturilor omului de catre autoritati in urma protestelor violente care au avut loc la data de 7 aprilie, sunt supuse unor investigatii fara precedent initiate de catre Ministerul Justitiei si unui control strict din partea organelor fiscale.

Amnesty International a primit raportari precum ca cel putin sapte ONG-uri, inclusiv reprezentanta locala a Amnesty International, au primit scrisori de la Ministerul Justitiei pe data de 16 aprilie. Fiecarei organizatii i s-a cerut sa-si explice pozitia cu privire la tulburarile in masa si masurile luate de catre aceasta pentru a preveni si a inceta violenta. Aceste sapte organizatii si alte patru au primit citatii de la inspectoratele fiscale locale pe data de 24 aprilie, in care li s-a solicitat sa prezinte pina la data de 28 aprilie rapoartele financiare si sursele de venit si cheltuieli pentru anii 2008 si 2009.

Amnesty International face apel la guvernul Republicii Moldova sa asigure ca organizatiile pentru drepturile omului si activistii societatii civile sa poata activa intr-un mediu fara hartuire, obstacole si intimidare, se mai arata in scrisoarea deschisa a organizatiei adresata autoritatilor moldovene.

Comentarii (1 comentariu)

Laura
a comentat la 02 Mai 2009, 20:01

Două mari centre politico-economice de pe continent - Uniunea Europeană şi spaţiul post-sovietic, numit formal CSI - sunt expresie nu numai a rivalităţilor geopolitice, dar şi a confruntărilor de mentalităţi. Putem afirma cu certitudine că linia de demarcare dintre UE şi CSI este şi una dintre mentalitatea vest-europeană şi cea euro-asiatică, ce domină spaţiul ex-sovietic.
R. Moldova s-a pomenit, pe de o parte, la frontiera acestor două entităţi culturale, iar pe de alta, această graniţă se simte şi în interiorul societăţii. Aceste grupuri se identifică tot mai mult ca făcând parte din două lumi, două culturi, două mentalităţi opuse şi, în mare măsură, incompatibile. Încercările guvernării comuniste de a impune cu forţa modelul euro-asiatic, care înseamnă autocraţie, încălcarea flagrantă a drepturilor omului şi corupţie, se lovesc de rezistenţa celor care preferă modelul vest-european, care înseamnă modernitate, stat de drept, economie de piaţă funcţională, dialog şi toleranţă. Ciocnirile violente de la 7 aprilie şi represaliile care au urmat nu sunt o încercare de lovitură de stat, cum a încercat stângaci şi obraznic să interpreteze propaganda comunistă, ci expresia unui conflict al civilizaţiilor, a culturilor în sensul larg al cuvântului, al mentalităţilor. Accederea în parlament a două grupuri distincte şi radical opuse - comuniştii şi liberal- democraţii -, şi dispariţia mlaştinii centriste confirmă şi mai mult polarizarea societăţii în baza diferenţelor civilizaţionale.

Autor: Vlad DARIE, dupa http://www.timpul.md din 01.05.09

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu