Fereste-te de bolile sezonului rece!
09 Ianuarie 2009, 14:35Iarna e in toi, impreuna cu alaiul ei de infectii virale: guturai, gripa, amigdalita… Cum se manifesta si cum se trateaza fiecare dintre aceste boli? Iata unele sfaturi preluate de HotNews.md de pe E-sana.ro.
Exista ideea preconceputa ca infectiile virale ale sezonului rece sunt cauzate de… frig. Gresit! Nu temperatura sca¬zuta de afara favorizeaza inmultirea virusurilor sau trans¬miterea acestor boli ex¬trem de contagioase, ci comportamentul nostru pe timp de iarna.
Din cauza frigului, cu totii petrecem mai mult timp in spatii inchise si aglomerate (de exemplu, mij¬loace de transport in co¬mun, magazine, restaurante etc.), astfel ca riscul de a intra in contact cu persoane deja bol¬nave este mult mai mare. Aerul rece pe care il inhalam raceste mucoasele cailor respiratorii si le impiedica sa reac¬tioneze eficient la atacul virusilor. Saliva unei persoane infectate este un veritabil cuib de virusi. Prin tuse, stranut sau chiar vorbit bolnavul raspandeste in aer milioane de particule virale. Asa¬dar, cu cat mai aproape te afli de acea persoana, cu atat mai mare este riscul de a fi contaminat.
Odata diseminate, particulele plutesc in aer sub forma unor picaturi minuscule, care contamineaza timp de mai multe ore aerul dintr-o incapere ne¬aerisita. Iar o persoana bolnava de gripa, de exemplu, poate transmite virusul celor din jur timp de patru-zece zile.
Nici un anotimp rece fara raceala?
Cu binecunoscuta raceala (sau guturai) te lupti, probabil, de cateva ori pe an (se esti¬meaza ca un adult sufera de doua-cinci raceli pe an, iar copiii chiar mai des). Guturaiul e cau¬zat de un virus, de unul dintre cele peste 200 de vi¬ru¬¬suri responsabile de aparitia acestei afec¬tiuni vi¬rale.
Simptomele sunt, de obicei, usoare: nas in¬fundat, secretie nazala abundenta, stare sub¬fe¬bri¬la (temperatura de 37-38sC, rar ajun¬gand la 39sC), du¬reri de gat, indispozitie. Fiind de ori¬gi¬ne vi¬ra¬la, antibioticele nu sunt necesare. Din fericire, ra¬cea¬la se vindeca in cateva zile, deseori doar cu aju¬to¬rul ceaiurilor si cu odihna.
Daca e nevoie, poti ape¬la si la medicamente simptomati¬ce. De exemplu, paracetamol sau ibuprofen pentru re¬du¬¬cerea febrei si a inflamatiei cailor respiratorii, vitamina C (trei-patru comprimate pe zi) si pi¬caturi de¬¬congestionante pentru desfundarea nasului.
Simptome similare
Odihna e importanta in refacerea organismului. Se recomanda evitarea activita¬tilor fizice solicitante, iar repausul la pat timp de una-doua zile poate face adeseori mi¬nuni. De asemenea, si alimentatia joaca un rol important in tratarea acestor afectiuni virale, grabind vindecarea. Alege alimente usoare (su¬pa de pui pre¬pa¬rata in casa este un excelent reme¬diu impotriva ra¬celii), ceaiuri cal¬de, fructe (recomandate sunt cele bogate in vitami¬na C, precum por¬toca¬lele, la¬maile, manda¬ri¬ne¬le, ki¬wi), le¬gume si ver¬de¬turi de sezon.
Gripa si raceala, ambele de origine virala, sunt deseori confundate din cauza simptomelor asemanatoare, dar in¬tre ele exista o diferenta ma¬jora: ma¬nifestarile gripei sunt mai se¬vere, cuprind in¬treg or¬ga¬nis¬mul si te fac sa te simti “mize¬ra¬bil”. Boala debu¬teaza brusc, cu febra mare (39s-40sC), fri¬soane, dureri de cap, stare ge¬nerala proasta, uneori chiar greata si varsaturi.
Urmatoarele zile apar dureri musculare si articulare, obo¬seala, tuse chinuitoare, secretii nazale abundente, nas infundat, iar durerile de cap se in¬ten¬sifica. O particularitate a gripei este ca, dupa vindecarea traheo-bronsitei, ra¬mane o tuse uscata ce se poate prelungi doua-trei luni. Daca te simti foarte rau sau daca du¬pa una-doua zile simpto¬mele se ac¬cen¬tueaza, adre¬seaza-te me¬dicului. Acesta iti poate prescrie anti¬biotice, pentru preve¬nirea su¬pra¬infectarii. Se recomanda repaus la pat trei-pa¬tru zile, multe lichide, in special ceai de musetel cu lamaie.
HotNews.md cu referinta la E-sana.ro