Iată la ce duce “politica de integrare europeană” a preşedintelui Voronin

24 Aprilie 2009, 19:24

Romania va cere luni, in Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), suspendarea discutiilor privind noul acord UE-Republica Moldova, potrivit unor surse diplomatice consultate de HotNews.ro. Este al doilea gest de acest gen al autoritatilor romane, dupa recenta blocare a discutiilor din CAGRE pentru ca Nabucco nu aparea in schita concluziilor Consiliului.

Decizia autoritatilor de la Bucuresti vine in urma ultimului gest al autoritatilor moldovene de a cere inlocuirea lui Mihnea Constantinescu ca propunere pentru ocuparea postului de ambasador la Chisinau.

Nota verbala a MAEIE moldovenesc nu motiveaza in niciun fel decizia, iar MAE nu a hotarat pana in acest moment care va fi raspunsul Bucurestiului la acest gest al Chisinaului, daca va propune o alta persoana si care va fi aceasta.

Blocajul pe care il pregateste Romania in discutiile de luni din Consiliu este un raspuns la ultimul gest de ostilitate al autoritatilor moldovene.

Consiliul va decide luni situatia Moldovei in Parteneriatul Estic, care urmeaza sa fie lansat la inceputul lunii mai, in cadrul unui summit la Praga, dar surse din Consiliu au declarat pentru HotNews.ro ca este putin probabil ca - in ciuda deciziilor recente ale autoritatilor moldovene - Moldova sa fie exclusa din aceasta forma de colaborare a UE cu tarile estice, foste republici sovietice.

Romania are un precedent privind pozitia pe care o va adopta in cadrul CAGRE. In luna martie, Romania a blocat discutiile pe marginea pregatirii concluziilor Consiliului European, intrucat fusese eliminata  - din pachetul energetic -  referirea concreta la Nabucco si inlocuita cu “coridoare energetice sudice”.

In final, s-a ajuns la un compromis si Nabucco a aparut in concluzii.

Comentarii (3 comentarii)

eu
a comentat la 24 Aprilie 2009, 21:23

se va ajunge la un “compromis”, adica moldova o sa accepte diplomatu, si UE are so forteze Romania so accepte MD la parteneriat.

Dobra Utra
a comentat la 25 Aprilie 2009, 08:38

Din pakate nu se va intampla nimic! UE asteapta ca opozitia sa rezolve problema intern, cu votul de aur.. in caz contrar va trage concluzia ca … nu sut in stare sa rezolve problema , deci Viernomin e mai puternic si isi merita soarta!

justice
a comentat la 25 Aprilie 2009, 16:49

Eu nu stiu de ce Moldovenii nu inteleg ca nu vor intra niciodata in Ue,sa nu fiu inteles gresit,nu ca nu as vrea sa nu intre,dar dupa cum se vede dusmanul vostru nu este doar MOscova,este chiar unul de al vostru,adika Tatucul Voronin….

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu